Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει ό,τι περιθώριο υπάρχει για να στηρίξει εκ νέου τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης τους. Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με το πρόβλημα προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και τα μέτρα στήριξης των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων.
«Όπως υπήρξε γενναία στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, έτσι και τώρα θα τα στηρίξουμε για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να συνεχίσουν να λειτουργούν και να υπάρχει πολυφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε:
«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση στηρίζει με οριζόντια μέτρα τα Μέσα Ενημέρωσης -κυρίως της επαρχίας- που είναι ο θεμελιώδης λίθος της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και της πολυφωνίας. Βεβαίως θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε και να τα ενισχύουμε για να επιλύσουν τα προβλήματα τους, όπως είναι και το ζήτημα του χαρτιού. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει πρόβλημα έλλειψης χαρτιού αλλά δεν σημαίνει ότι αν δημιουργηθεί δεν θα το αντιμετωπίσουμε».
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Οικονόμου, οδηγός και πυλώνας για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid, όπως η δυνατότητα παρεκκλίσεων και διευκόλυνση, των εντύπων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, στην χρηματοδότηση και στη δανειοδότηση, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσιογράφων, αλλά και του έντυπου τύπου μέσα από τα ΕΛΤΑ και η δυνατότητα να βγάζουν λιγότερα τεύχη για το διάστημα της κρίσης.
«Έχουμε αυτά τα μέτρα στη φαρέτρα μας, όπως και άλλα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί, με στόχο να τους μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για να καταφέρουν να συνεχίσουν την ενημέρωση των πολιτών. Η στήριξη του Τύπου και της πολυφωνίας είναι σημαντική για την δημοκρατία μας», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Από την πλευρά του, ο Β. Κεκέρογλου υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στον περιφερειακό έντυπο Τύπο καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εναλλακτικό τρόπο να προμηθευτούν χαρτί με λιγότερη ίσως στήριξή τους».
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτό που ζητάνε είναι να υπάρξει πρόγραμμα στήριξής τους με χρηματοδότηση, διευκολύνσεις στη λήψη δανείων, ελαστική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων τους και επιδότηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο Μητρώο», ανέφερε ο Β. Κεγκέρογλου.
«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης για τον περιφερειακό Τύπο, τις οποίες επεξεργαζόμαστε μαζί με τους εκπροσώπους τους. Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να επαναληφθεί η στήριξη που τους παρείχαμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ό,τι περιθώριο υπάρχει θα το αξιοποιήσουμε, εστιάζοντας κυρίως στους πιο αδύναμους, με στόχο πάντα να εξασφαλιστεί ότι και σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα καταφέρουν να την ξεπεράσουν. Δουλεύουμε με αυτή την εργαλειοθήκη και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα», κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.