Του Βασίλη Γεώργα
Επιστροφή στο 1980 με φουλ γκάζια. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για το Δημόσιο όπως το περιέγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις και άσε την ανάπτυξη να έρθει με κάποιο μαγικό τρόπο.
Φυσικά όλα γίνονται για την επικοινωνία. Αυτό που μεταδίδεται σαν μουσική στα αυτιά των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, είναι ότι η κυβέρνηση θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 και μετά θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του Δημοσίου για να μοιράσει δουλειές.
Το ίδιο τραγούδι φτάνει και στα γραφεία όλων όσων έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση εργασίας για το κράτος. Υποσχέσεις σε ένα ακροατήριο που είναι πάντα πρόθυμο να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση να προστατεύει τα κεκτημένα του κι ας έχουν διαλυθεί όλα από την φτωχοποίηση του ιδιωτικού τομέα.
Το μήνυμα που ήθελε, το έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Ανάπτυξη για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία νέων στρατών από εξαρτημένους συμβασιούχους που θα εργάζονται με την ελπίδα μιας μόνιμης πρόσληψης στο Δημόσιο. Ακόμη και τώρα, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δανειστεί η χώρα 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προσλάβει 500.000 ανέργους στο Δημόσιο.
Μίλησε για «αποκομματικοποίηση» του Δημοσίου όταν σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του για το διαφορετικό πνεύμα διακυβέρνησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος είναι που αποδέχεται και προκρίνει τους διορισμούς συγγενών, φίλων και επιφανών κομματικών στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.
Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης και λίγο πριν αρχίσει η 3η αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός έστησε μια περιποιημένη φιέστα για να πει τι σκέφτεται να πράξει στο μέλλον με τη δημόσια διοίκηση. Οι εξαγγελίες είναι χρήσιμες αρκεί να γίνονται είτε πριν τις εκλογές, είτε προγραμματικά ως νέα κυβέρνηση.
Στο μέσο της θητείας τους οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα έπρεπε να απαριθμούν τι θετικό έχουν κάνει ήδη. Ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε χθες να μιλήσει για το πώς δρομολόγησε και έφερε σε πέρας την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Να πει με ποιο τρόπο κατάφερε να σπάσει το απόστημα της αναξιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό, πως πέτυχε να απομακρύνει τους επίορκους και διεφθαρμένους υπαλλήλους, και τελικά να απαριθμήσει τις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών.
Αντί αυτών, ο Πρωθυπουργός προτίμησε να ασκήσει για μια ακόμη φορά αντιπολίτευση σαν να μην κυβερνά ο ίδιος τη χώρα από το 2015.