Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων».

Αύριο το πρωί έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ενώ το απόγευμα θα συνεχιστεί η κατ΄ άρθρων συζήτηση του.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχης έχουν ταχθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΝΔ και ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκαν. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας». Όπως τόνισε, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι επιτακτική ανάγκη για το εγχώριο χρηματοδοτικό σύστημα και έχει στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές παραγωγικές επενδυτικές δυνάμεις. Μίλησε ακόμα για έναν αναπτυξιακό μηχανισμό με σαφή κατεύθυνση, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις αστοχίες του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου με την εισαγωγή σειρά νέων μέτρων ώστε να προωθηθούν στρατηγικές επενδύσεις με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», ανέφερε και έδωσε έμφαση τόσο στα φορολογικά κίνητρα όσο και στην ταχεία χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση γίνεται επί τη βάσει των ποιοτικών φίλτρων των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, αντέτεινε ότι «στα 4,5 χρόνια αυτής της κυβέρνησης αποδείχθηκε ότι ανάπτυξη και ΣΥΡΙΖΑ είναι λέξεις ασύμβατες» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκθεση ιδεών», που έγινε πρόχειρα, βιαστικά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

«Κουράστηκε η ελληνική κοινωνία να βλέπει εκθέσεις ιδεών που τις χρωματίζετε και περιμένετε να σας χειροκροτήσουν. Ακόμα και αυτό το εργαλείο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καταντήσει ένα παραμάγαζο της κυβέρνησης για ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο, με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την υψηλή φορολογία που παραμένουν, δεν μπορεί να καταστεί φιλικό προς τους επενδυτές.

Οι εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών και την άρνηση της κυβέρνησης. Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης φέρνετε ένα νομοσχέδιο καθυστερημένα, που διαπνέεται από επικοινωνιακά και ρουσφετολογικά κριτήρια στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε από τα προβλήματα».

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια ακόμα μαρκίζα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να υλοποιηθεί». Παράλληλα, επικαλούμενος στοιχεία της «Εurostat», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της, το μόνο που κατάφερε είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωταθλήτρια της υπερφορολόγησης και τελευταία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην ΕΕ.

Ο κ. Κωσταντινόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την επιβολή προστίμων 10% σε εταιρίες που έχουν υποβάλει μη νόμιμα παραστατικά για επενδυτικά σχέδια και δεν υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως είπε, η ίδια διάταξη είχε κατατεθεί και είχε αποσυρθεί και το 2016, μετά την παρέμβαση που έκανε το κόμμα του.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για ένα «αντιαναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει στόχο να εξυπηρετηθούν αλλότριες επιδιώξεις».

«Οι πραγματικοί στυλοβάτες της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μένουν απ'' έξω, ενώ τους αφήνετε στο καθεστώς υψηλής φορολογίας», ανέφερε και δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «και αυτός ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news