«Για το καλό όλων οι αφίσες με τις οποίες οι εργατοπατέρες ρύπαναν όλη την Ελλάδα πρέπει να καταλήξουν στην ανακύκλωση και τα fake news στον κάλαθο των αχρήστων», τονίζει η ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις αντιδράσεις στο εργασιακό νομοσχέδιο, για το οποίο υπογραμμίζει ότι «παρέχει πραγματική προστασία των εργαζομένων» και «δίνει τέλος στην ασυδοσία».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ:
«Είναι άξιο απορίας αν κάποιος από τους εργατοπατέρες και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους διάβασαν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή το απορρίπτουν ως δήθεν αντιλαϊκό απλά και μόνο επειδή δεν το πρότειναν εκείνοι. Οι επαγγελματίες διαμαρτυρόμενοι δημιούργησαν σήμερα ένα χάος στους δρόμους, επιβαρύνοντας τελικά μόνο τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται. Συνδικαλιστικές μειοψηφίες επενδύουν στον διχασμό, αγνοούν για ακόμα μια φορά την πανδημία και στήνουν τον χορό του φθηνού εντυπωσιασμού. Απέναντι σε όλα αυτά εμείς έχουμε χρέος να αντιτάξουμε την αλήθεια.
Τι αλλάζει με το εργασιακό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους:
- Το 8ωρο ΔΕΝ καταργείται. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να καταργηθεί σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Παρέχεται ως εναλλακτική των υπερωριών η διευθέτηση χρόνου των εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να μοιράζουν όπως θέλουν το χρόνο τους και να εξασφαλίζουν την αρμονία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ο χρόνος εργασίας απλώς ανακατανέμεται. ΔΕΝ αυξάνεται.
- Εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
- Διευρύνεται το πλαίσιο των άκυρων απολύσεων σε περιπτώσεις, όπως η άσκηση δικαιωμάτων σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης, του πατέρα τέκνου για 6 μήνες μετά τη γέννηση, εργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης κλπ.
- Θεσπίζεται η άδεια πατρότητας 14 ημερών (αυξημένη κατά 4 ημέρες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία).
- Παρέχεται το δικαίωμα ειδικών ρυθμίσεων για γονείς με τέκνα έως 12 ετών.
Τι αλλάζει με το εργασιακό νομοσχέδιο στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων:
- Αστική ευθύνη των συνδικαλιστών για την άσκηση βίας και άλλων παράνομων ενεργειών κατά τη διάρκεια απεργίας.
- Απεργίες που κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
- Παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας στην κοινή ωφέλεια.
- Ηλεκτρονική εγγραφή συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ειδικό μητρώο του ΕΡΓΑΝΗ
- Κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από επιχειρήσεις και κόμματα.
Αυτή είναι η αλήθεια. Το εργασιακό νομοσχέδιο παρέχει πραγματική προστασία των εργαζομένων, πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη και δίνει τέλος στην ασυδοσία. Για το καλό όλων, οι αφίσες με τις οποίες οι εργατοπατέρες ρύπαναν όλη την Ελλάδα πρέπει να καταλήξουν στην ανακύκλωση και τα fake news στον κάλαθο των αχρήστων.»