Όταν ο Τσακαλώτος υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, αρκεί μια συγγνώμη για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής;

Όταν ο Τσακαλώτος υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, αρκεί μια συγγνώμη για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε (και χθες στη Βουλή) ότι η κυβέρνηση απέτυχε να πιάσει την φοροδιαφυγή. Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε μια τέτοια ομολογία και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία.

Άλλωστε, πριν από λίγους μήνες έλεγε σε μια κρίση αυτοκριτικής έλεγε: «Θα ξεκινήσω προσπαθώντας να είμαι απολύτως έντιμος και ειλικρινής. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής ή καταπολέμησης, για παράδειγμα, της λαθρεμπορίας πετρελαίου ή καπνικών προϊόντων, ήταν πολύ πιο δύσκολη τελικά απ'' ότι εμείς ως αριστερά πιστεύαμε ότι θα ήταν. Πιστεύαμε ότι θα ήταν ένα πολύ πιο εύκολο πρόβλημα να λυθεί απ'' ότι τελικά αποδείχθηκε ότι είναι».

Τα παραπάνω ακούγονται ιδιαίτερα… ωραία και απολογητικά, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αποτελούν ένα ακόμη ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η συνολική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας θα έβρισκε τα χρήματα (για το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και άλλες ευφάνταστες παροχές) από την πάταξη φοροδιαφυγή. Αλλά μάταια. Τρία χρόνια μετά τις εκλογές τα αποτελέσματα δεν είναι απλά απογοητευτικά, αλλά τραγικά.

Συνεπώς, ένα απλό «ζητάμε συγγνώμη, κάναμε λάθος», μάλλον δεν αρκεί. Και μάλιστα όταν η μεσαία τάξη παλεύει (κυριολεκτικά) με την υπερφορολόγηση.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες, αφού το ένα ψέμα έφερε το άλλο και η κοροϊδία συνεχίζεται. Η απολογία δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια  προσπάθεια για άφεση αμαρτιών αλλά και αποποίησης ευθυνών, οι οποίες βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Τσίπρα.

Για του λόγου του αληθές, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα έσοδα από τις περίφημες λίστες και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καπνικά και καύσιμα:

Συγκεκριμένα:

- Από τη λίστα Lagarde, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 45.3 εκατ. ευρώ.

- Από τη λίστα Borjans, που είχε γίνει σημαία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται στα 445 χιλ. ευρώ.

- Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το Μάιο του 2017, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία μεταβολή στα εισπραχθέντα ποσά έως το Σεπτέμβριο.

- Ανάλογη εικόνα ως προς τους ελέγχους υπάρχει και στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων ανέρχονταν στα 27 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2014, μειώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2016, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 3,1 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.

- Τέλος, στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η εικόνα που παρουσιάζεται το 2017, όπως και το 2016, είναι πολύ χειρότερη της περιόδου 2014 - 2015.