«Μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, τουλάχιστον 70 ευρώ το μήνα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, τουλάχιστον 70 ευρώ το μήνα και από κει και πέρα προσαυξανόμενες με θέσεις ευθύνης, οι οποίες έχουν περισσότερες, πλέον, απολαβές. Οικογένειες με παιδιά, αναλόγως με τα τέκνα αυξάνονται τα επιδόματα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και κάποιες άλλες ήδη ψηφισθείσες αυξήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία. Ουσιαστικά καθαρή αύξηση, μέση καθαρή αύξηση θα δουν 1.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά δεν είναι μόνον αυτές οι παρεμβάσεις» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δύο από τα πρώτα νομοσχέδια είναι στον πυρήνα της αντιμετώπισης και του σεβασμού των εργαζομένων. Προωθούν μεταρρυθμίσεις που κάποιοι δεν μπορούσαν καν να ψελλίσουν και τις οποίες είχε ανάγκη η αγορά εργασίας για δεκαετίες. Καταπολεμούν τη μαύρη εργασία, προστατεύουν τους εργαζόμενους που δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο. Καλύτερα να κρίνουμε τις πολιτικές, όχι με τις ταμπέλες που κάποιοι έχουν συνηθίσει αλλά με το τι εφαρμόζει μία κυβέρνηση».
Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολλές ειδήσεις, πάρα πολλά γεγονότα και έχουμε και μια ΔΕΘ μπροστά μας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ήθελα πριν μιλήσουμε και για τη ΔΕΘ να πούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παρουσίασε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πριν από κάποια χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που ναρκοθέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική. Ουσιαστικά μετά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούσαν να κυβερνηθούν οι Δήμοι. Ήρθε λοιπόν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και ψήφισε έναν νόμο που τώρα βλέπουμε τα πρώτα του αποτελέσματα. Έγιναν οι δηλώσεις των υποψηφίων. Έχουμε 151.000 υποψήφιους στις κοινότητες και τις περιφερειακές ενότητες. Περίπου δηλαδή το 2% των Ελλήνων, αν και έχουν μειωθεί οι θέσεις προς εκλογή, πλέον οι Δήμοι θα κυβερνώνται, θα έχει αυξημένη πλειοψηφία αυτός που θα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αλλαγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε, έχουμε μπροστά μας ΔΕΘ. Έχουμε μέτρα τα οποία ψήφισε η Κυβέρνηση. Πριν λίγη ώρα εξηγούσα για ποιον λόγο ψήφισε το 50% των οικονομικών θεμάτων ο Πρωθυπουργός και γιατί το έκανε αυτό; Διότι, προεκλογικά λέγανε ότι αυτό το μεσοπρόθεσμο δεν έχει καμιά αξία, δεν περπατάει, δεν, δεν, δεν… Και εξηγούσα, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «βρε παιδιά, αν αυτό είναι λάθος, το Μεσοπρόθεσμο, θα έρθει η Κομισιόν και θα πει: ‘‘Κύριε Μητσοτάκη -τότε ήταν ο Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών- μας το στείλατε λάθος, πάρτε το πίσω’’ και η είδηση αυτή θα κυκλοφορούσε σε ολόκληρο τον κόσμο, θα το παίρνανε οι αγορές και άντε μάζεψε, πια, την κατάσταση». Ψηφίσατε, λοιπόν, το 50% των θεμάτων. Θέλω να τα δούμε, είναι η κάρτα 85, κύριε Εκπρόσωπε. Δεν πρόκειται για καινούργια μέτρα, είναι καινούργια, γιατί πολλά δεν έχουν εφαρμοστεί, αλλά θα ακουστούν ξανά στη ΔΕΘ. Δηλαδή, αύξηση μισθών, αύξηση συντάξεων, αύξηση στο Δημόσιο μετά από τόσα χρόνια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα πω το εξής: Γεννήθηκα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, στην Πάτρα, με ό,τι αυτό σημαίνει τι λέμε προεκλογικά και τι μετεκλογικά. Κάποτε, λοιπόν, τη δεκαετία του 80, ξεκίνησε μία λογική, που δυστυχώς υπηρετήθηκε και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, «να πούμε ό,τι πούμε προεκλογικά και μετά το ένα στα 10 να κάνουμε, ευχαριστημένος θα είναι ο κόσμος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε αυτήν τη λογική και την προηγούμενη τετραετία και αυτή την τετραετία. Κατεβήκαμε σε δύο εκλογές, είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη στήριξη, πολύ τιμητική εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά η μεγαλύτερη σημασία είναι τι κάνεις μετά. Το πρώτο, λοιπόν, νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η Κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του 50% του προεκλογικού προγράμματος στην οικονομία. Όλες οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα δούμε ν’ αρχίσουν να εφαρμόζονται και από 1η πρώτου του ΄24 οι περισσότερες εξ αυτών -μέχρι τότε όλες στην πραγματικότητα- αφορούν έμμεση ή άμεση αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών. Μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, τουλάχιστον 70 ευρώ το μήνα και από κει και πέρα προσαυξανόμενες με θέσεις ευθύνης, οι οποίες έχουν περισσότερες, πλέον, απολαβές. Οικογένειες με παιδιά, αναλόγως με τα τέκνα αυξάνονται τα επιδόματα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και κάποιες άλλες ήδη ψηφισθείσες αυξήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία. Ουσιαστικά καθαρή αύξηση, μέση καθαρή αύξηση θα δουν 1400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά δεν είναι μόνον αυτές οι παρεμβάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω το εξής, από την πείρα μου τόσα χρόνια στο οικονομικό ρεπορτάζ. Κάθε φορά που ανακοίνωνε η Κυβέρνηση θέματα Δημοσίου, είχαμε αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ, από, από κ.λπ. Τώρα, λοιπόν, είχαμε κάποιες παρατηρήσεις που είναι δικαιολογημένες, αλλά με όταν μετά από 14 χρόνια η αύξηση είναι από 70 μέχρι 170 ευρώ, αυξάνονται τα επιδόματα και τα επιδόματα παιδιών είναι 600 ευρώ τον χρόνο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και συνδυασμός, κύριε Αυτιά, αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδιά, κατά 1000 ευρώ, για όλες, όχι μόνο για το Δημόσιο. Αυτό είναι μία παρέμβαση, σε συνέχεια της συζήτησης που είχατε με την υπουργό, την κυρία Ζαχαράκη, μία πολύ σημαντική παρέμβαση για τις οικογένειες, για όλες τις οικογένειες και ειδικά για τους νεότερους. Είπατε κάτι για τις αντιδράσεις. Γιατί και αυτό είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει πολλά χρόνια. Δύο από τα πρώτα νομοσχέδια -το πρώτο έχει ήδη ψηφισθεί, το δεύτερο το ανέλυε χθες ο κύριος Γεωργιάδης, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, το εργασιακό νομοσχέδιο, ουσιαστικά είναι στον πυρήνα της αντιμετώπισης και του σεβασμού των εργαζομένων. Ποιος θα το περίμενε λοιπόν -γιατί, γιατί πολύ απλά προωθούν μεταρρυθμίσεις που κάποιοι δεν μπορούσαν ούτε και να ψελλίσουν, ενώ έβγαιναν στους δρόμους, τις οποίες είχε ανάγκη η αγορά εδώ και δεκαετίες, καταπολεμούν τη μαύρη εργασία, προστατεύουν τους εργαζόμενους, που δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο, με τις συμβάσεις κατά παραγγελία, δίνουν την υποχρέωση στον εργοδότη, αντί για δύο μήνες, να ενημερώνει στη μία βδομάδα. Αυτό, λοιπόν, τη σημαίνει; Ότι καλύτερα είναι να κρίνουμε τις πολιτικές, όχι με τις ταμπέλες που κάποιοι έχουν συνηθίσει, αλλά με το τι εφαρμόζει η κάθε Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση τώρα έχει πέσει σε μία περιδίνηση Κασσελάκη και των υπολοίπων. Άρα, μπορείτε εσείς -είπε, προχωρούμε μόνοι μας στη διαδρομή αυτής της πορείας, είπε ο Πρωθυπουργός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ουσιαστικά είπε, ως συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή, όπου με μία, προφανώς, μεγάλη δόση αυτοκριτικής για όλα όσα ακόμα πρέπει να γίνουν στην πολιτική προστασία, αλλά με πάρα πολλά στοιχεία που παρέθεσε, όπως έχει κάνει σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα, στα οποία έχει τοποθετηθεί, ο Πρωθυπουργός που έχει έρθει περισσότερες φορές στη Βουλή, ως έχει καθήκον, δυστυχώς είδαμε μία αντιπολίτευση, η οποία περιορίστηκε σε μία πολύ ανέξοδη κριτική. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός, αυτή είναι και η υποχρέωσή μας, να λύσουμε τα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον κόσμο. Αυξήσεις συντάξεων. Για δεύτερη χρονιά, γιατί είχαν χρόνια ν’ αυξηθούν οι συντάξεις μετά τα μνημόνια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε όσους δεν θα δουν αύξηση, θα δοθεί το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Μία από τις απαράδεκτες μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που ουσιαστικά προσπάθησε προεκλογικά να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, μια έμμεση μείωση συντάξεων. Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός πέρυσι και το έκανε πράξη, έτσι θα το κάνει και φέτος πράξη, μέχρι να εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά οι άνθρωποι αυτοί, στο μέτρο των αυξήσεων των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, θα στηρίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχεται και λέει market pass, το δίνω για τρεις μήνες, ακούω ότι θα πάει μέχρι Δεκέμβριο -ας το πει ο ίδιος- έρχεται το youth pass για τη νεολαία 18 και 19 ετών, σε μερικούς διπλό, έρχεται στήριξη των ευάλωτων. Η εργασία για τους ευάλωτους, είπε η κυρία Ζαχαράκη πριν από λίγη ώρα, είναι πρώτο μέλημα για εμάς. Πρόγραμμα για στέγη, διπλασιάζεται το ποσό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Διπλασιάζουμε το ποσό. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που λέτε, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί στήριξαν τους πολίτες στα δύσκολα, σε πολύ μεγάλες κρίσεις, για εμένα πιο σημαντικό απ’ όλες αυτές τις παρεμβάσεις, είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Όπως το οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε και όλα τα υπόλοιπα τα οποία θα δούμε να γίνονται πράξη. Γιατί; Γιατί τα μέτρα αυτά μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Αυτό, λοιπόν, που θέλω να κρατήσουν οι τηλεθεατές και νομίζω θα το εξηγήσει πολύ πιο αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ και θα το κάνει πράξη, αυτό είναι το πιο σημαντικό, όπως όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες, είναι ότι όλες οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα στοχεύουν άμεσα ή έμμεσα στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Προσέξτε, βγήκαν τα στοιχεία της ανεργίας, γιατί μιλήσατε για εργασία. Έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 13 ετών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δέκα και κάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: 10,8%. Έχουμε καταφέρει, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο πληθωρισμού, εισαγόμενου πληθωρισμού, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα, μία οικονομία πριν από κάποια χρόνια θυμάστε σε ποιο σημείο ήταν, να έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό. Δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού, αλλά σκεφθείτε ότι η οικονομία αυτή, που έχει πλέον ένα ΑΕΠ, το οποίο είναι σε επίπεδα προ κρίσης, έχει καταφέρει και έχει σταθεί στα πόδια της. Τώρα, λοιπόν, αφού έγιναν αυτές οι ενέργειες ήρθε η ώρα σημείο σημείο να αποκατασταθούν και οι αδικίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, μεγάλο αγκάθι είναι η ακρίβεια. Όποιος πει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, είτε λέει ψέματα, είτε δεν ξέρει τι του συμβαίνει. Σήμερα η «Απογευματινή» έχει ολόκληρο ρεπορτάζ για μισθούς, για συντάξεις και έχει και για ακρίβεια. Εκεί, όταν μαζεύεστε, τι λέει ο Πρωθυπουργός; Τι λέει στον Σκρέκα, τι λέει στους υπόλοιπους; Ανοίξτε τα μάτια σας, να δείτε τι μπορούμε να κάνουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας για τον πρωθυπουργό και για την Κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα, το έχω πει πάρα πολλές φορές. Το πρώτο είναι όλα αυτά που συζητάμε, τα μόνιμα μέτρα. Αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, χωρίς καμία αύξηση φόρου. Την προηγούμενη τετραετία μειώσαμε πάνω από 50 φόρους, εκκρεμεί, όπως έχουμε υποσχεθεί, και το τέλος επιτηδεύματος. Ουσιαστικά, τώρα, ερχόμαστε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Το δεύτερο επίπεδο είναι όλα αυτά τα μέτρα τα έκτακτα, τα οποία στήριξαν τους πολίτες και κράτησαν την οικονομία όρθια. Το τρίτο που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, και θέλω να το κρατήσετε αυτό, και σε πολλά άλλα επίπεδα, είναι ο έλεγχος της Αγοράς από τις αρμόδιες Αρχές. Τα αδικαιολόγητα κέρδη δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αδικαιολόγητα κέρδη δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Δίνετε τον τίτλο της ημέρας. Αυτό σημαίνει μέτρα παραπάνω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πολίτες για πάρα πολλά χρόνια είχαν κουραστεί να βλέπουν διάφορες αδικίες και μια γενικευμένη ατιμωρησία. Για πρώτη φορά τα βάλαμε και θα συνεχίσουμε να τα βάζουμε με επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρικών ειδών που εξαπατούσαν τους καταναλωτές. Επιβλήθηκαν πρόστιμα, εισπράχθηκαν. Για πρώτη φορά έχει γίνει μια τόσο γενικευμένη επιβολή προστίμων σε όσους παρανομούν, είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλα παραπτώματα μέσα σ’ αυτό το καλοκαίρι. Είδαμε να μην σέβονται κάποιες εταιρείες διακίνησης φαγητού τους εργαζομένους.
Επιβλήθηκαν άμεσα πρόστιμα. Βλέπουμε τον έλεγχο του δημόσιου χώρου στις παραλίες, γιατί κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Βλέπουμε εκκενώσεις καταλήψεων σε Πανεπιστήμια. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Δεν μπορούν κάποιοι, είτε αυτό αφορά τα τρόφιμα είτε αυτό αφορά τη βενζίνη και βέβαια αυτό θα γίνεται όπως προβλέπεται από τις ελεγκτικές αρχές. Δεν μπορούν κάποιοι να εκμεταλλεύονται μία εισαγόμενη κρίση. Όταν έχει μία ταχύτητα που αυξάνεται μία τιμή, λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού και εκεί ήρθε το Κράτος να στηρίξει, πρέπει να δούμε την αντίστοιχη ταχύτητα αποκλιμάκωσης. Και αυτό για εμάς είναι κάτι παραπάνω από ύψιστη προτεραιότητα. Είναι, ενδεχομένως, στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας η πρώτη προτεραιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα δούμε πρόσθετα μέτρα σε ό,τι αφορά την πάταξη μέρους της ακρίβειας, γιατί η ακρίβεια σε μια μέρα δεν λύνεται. Και με τη μείωση του ΦΠΑ το έκαναν οι Ισπανοί. Μπήκε ο Υπουργός Οικονομικών στο ΕΚΟΦΙΝ και λέει την πατήσαμε. Του λένε τί πατήσατε; Μηδενίσαμε τον ΦΠΑ και οι τιμές αυξήθηκαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια πρωτοφανή εισαγόμενη πληθωριστική κρίση είναι να αυξάνεις τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως λες στο Πρόγραμμά σου, να αυξάνεις το εισόδημα και βέβαια να εφαρμόζεις τον νόμο. Νόμους έχουμε, ελεγκτικές αρχές έχουμε. Η ΔΙΜΕΑ μέχρι και το 2019 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο. Μπορούμε, λοιπόν, πάρα πολύ απλά, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, το έχουμε ήδη ξεκινήσει να το κάνουμε, να εφαρμόσουμε τον νόμο. Και αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Άδωνις Γεωργιάδης μου είπε «παρέλαβα οκτώ ελεγκτές όταν πήγα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τους έκανα σαράντα επτά».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Οι Υπηρεσίες υπάρχουν, στηρίζονται, οι εργαζόμενοι κάνουν υποδειγματικά τη δουλειά τους. Καθημερινά γίνονται έλεγχοι και θα συνεχίσουν να γίνονται. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξαπατά τους καταναλωτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα βότσαλο στη λίμνη ο κύριος Κασσελάκης, που λένε οι εφημερίδες σήμερα; Τι εκτιμάτε εκεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω ούτε να υπερτιμώ ούτε να υποτιμώ κανέναν. Και ειδικά δεν είναι και η δική μας δουλειά να ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά των υπόλοιπων κομμάτων. Όμως, θέλω να πω τα εξής: Μια ευχή μόνο κάνω και ίσως και ως ένας σχετικά νεότερος στην πολιτική. Να αποκτήσει, επιτέλους, η χώρα μας μια σοβαρή Αντιπολίτευση, όσο γίνεται λιγότερο τοξική. Και, βέβαια, αν δεν καταφέρουμε να το αποκτήσουμε αυτό, τουλάχιστον, μπορεί να πάρουμε συμβουλές δανειοδότησης. Γιατί, ξέρετε, ως λίγα χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας, δουλεύοντας από το 2013, έχοντας κάνει έναρξη, προσπάθησα να πάρω ένα δάνειο για να πάρω αυτοκίνητο με δόσεις και έπρεπε να βάλω εγγυητή τον πατέρα μου. Δεν σκέφθηκα καν να πάρω δεξαμενόπλοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υπάρχει κενό στις δηλώσεις του κυρίου Κασσελάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το σίγουρο κενό που υπάρχει, το είπε χθες άκουσα και ο Υπουργός Εργασίας, είναι πως δεν είπε ότι ο ίδιος ζήτησε φύλαξη, όχι μόνο για τον ίδιο και είπε ότι εκρίθη ότι πρέπει να έχει. Καλό είναι να λέμε το σύνολο των δεδομένων. Η χώρα χρειάζεται μία Αντιπολίτευση η οποία όταν είναι έξω μέρα να λέει ότι είναι μέρα και όταν είναι νύχτα να λέει ότι είναι νύχτα. Και προφανώς να πιέζει την Κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη, να προτείνει, να αντιπροτείνει και να κάνει και σφοδρή κριτική. Αυτό, δυστυχώς, σε πολύ κρίσιμα χρόνια, χρόνια κρίσεων δεν το είδαμε. Είδαμε μία Αντιπολίτευση η οποία έφτανε σε σημείο πολλές φορές να αντιπολιτεύεται τη χώρα. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Προφανώς, δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα επιλέξουμε τον καλύτερο υποψήφιο πρόεδρο ενός άλλου κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα πει το εξής και θα το πει γιατί το έχει διακηρύξει επανειλημμένα, πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, πέραν της ακρίβειας. Λέει ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι «μελετάμε αλλαγές». Ο κ. Χατζηδάκης είναι εύστοχος σε αυτό που λέει. Θα αλλάξει η φορολόγηση των επαγγελματιών. Προφανώς, αυτών που δηλώνουν λιγότερα από όσα έπρεπε να δηλώνουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είχε πει ο κ. Χατζηδάκης ότι εκεί που έδιναν κάποιοι συντάξεις σε δύο και τρία χρόνια, θα δίνονται τώρα σε δύο μήνες το πολύ, έτσι τώρα η απόλυτη προτεραιότητα του νέου χαρτοφυλακίου του είναι αυτή. Γιατί είναι αυτή; Γιατί πολύ απλά, όπως πολύ σωστά είπατε, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση για να πληρώνουν περισσότεροι ακόμα λιγότερα. Τι κάναμε την προηγούμενη 4ετία; Μια σειρά από αυξήσεις φόρων της προηγούμενης από εμάς Κυβέρνησης τους μειώσαμε και συνολικά φτάσαμε σε πάνω από 50 μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. Τώρα, λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει με πάρα πολλές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως πολύ σωστά είπατε θα μας τα πει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κυριότερο – το ξαναλέω – είναι θα τα δούμε να γίνονται πράξη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή του νόμου και φορολογική δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν πεις «my data», αν δεν πεις κάνεις ηλεκτρονική τιμολόγηση, εάν δεν έχω τιμολόγιο, εάν, εάν, εάν, δεν πουλάς. Τελείωσε τέρμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προωθούνται όλα αυτά. Όλα αυτά που λέτε, η διασύνδεση των μηχανών με POS.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τιμολόγιο από την αρχή του προϊόντος μέχρι την τελική κατανάλωση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά που λέτε και ξέρετε επειδή υπάρχει μία, πολλές φορές, στοχοποίηση συλλήβδην των ελεύθερων επαγγελματιών, έχω και μία αυξημένη ευαισθησία ως ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε στοχοποίηση ούτε τίποτα. Ίσα-ίσα. Οι λίγοι, οι οποίοι προσπαθούν κάθε φορά να ξεφύγουν, έχουν ως αποτέλεσμα να την πληρώσουν οι πολλοί, οι συνεπείς και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό, λοιπόν, θα τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η REAL σήμερα έχει ένα μεγάλο θέμα. «Στο μικροσκόπιο τα αποτυπώματα των διακινητών» και όλο αυτό που συμβαίνει στον Έβρο με τη μεγάλη αυτή φωτιά. Ο κόσμος μου λέει ρώτα έναν Υπουργό, τώρα εσείς είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σας τρέχει, έτσι δεν είναι; Ειδικά τους οικονομικούς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρέχει πρώτος ο ίδιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρει οικονομικά. Από τη στιγμή που ξέρει οικονομικά, δεν μπορεί κανείς να μπει κανείς μέσα και να του πει κύριε Πρόεδρε, αυτό και αυτό. Και θα του πει πόσο κάνει, πού θα το βρούμε; Τι συμβαίνει; Εδώ, λοιπόν, τόσες μέρες και δεν σβήνει η φωτιά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς το κάνει και πέραν όλων των υπολοίπων, γιατί πληρώσαμε πολύ την άνευ κοστολόγησης διατύπωση υποσχέσεων. Το είπε ο Πρωθυπουργός, το έχει θέσει σε ανώτατο επίπεδο και το κάνει πράξη ως προς τη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων. Για την επίλυση του ζητήματος αυτού δεν αρκούν οι πολλές ενέργειες που κάνει το Ελληνικό Κράτος, που έχουν αποτέλεσμα. Έχουν μειωθεί κατά 90% οι μεταναστευτικές ροές. Δομές ντροπής – γιατί πρώτα απ’ όλα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας – δεν υπάρχουν πλέον. Πλέον οι παράτυποι μετανάστες ή οι πρόσφυγες μένουν σε ανθρώπινες δομές. Θα σας πω το εξής: Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 80 με 90 συλλήψεις ή επιχειρήσεις αντίστοιχες έχουμε ημερησίως στα σύνορα στον Έβρο. Πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Τα άθλια δίκτυα διακινητών πρέπει να χτυπηθούν στη ρίζα τους. Η μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος είναι οι παράνομοι διακινητές. Εμπορεύονται, εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Δείτε πόσες επιχειρήσεις καθημερινά διάσωσης προσπαθεί να κάνει το Ελληνικό Λιμενικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λέει για κλεμμένα αυτοκίνητα κοντά σε 15 εστίες, όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά. Πού πάει η ιστορία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, εμάς δική μας δουλειά δεν είναι να συνδέσουμε μεταξύ τους γεγονότα και να βγάλουμε πορίσματα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα που εγώ δεν μπορώ να σας πω αν τέμνονται ή όχι. Το ένα θέμα είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, που, η αλήθεια είναι ότι με βάση τα πραγματικά περιστατικά και την έντασή τους, δεν έχουμε προηγούμενο. Και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το σημείο που ξεκίνησε η δεύτερη μεγάλη εστία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … από ανθρώπινο χέρι η αιτία της φωτιάς. Την ώρα που καιγόταν η νότια περιοχή του Έβρου, ξέσπασε από το πουθενά πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Στο δάσος της Δαδιάς μέσα, που ουσιαστικά αυτή η δεύτερη εστία προκάλεσε το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά, η μεγαλύτερη φωτιά, ο ορισμός αυτού που λέμε mega fire με βάση και τα δεδομένα της περιοχής, με βάση και τις κλιματολογικές συνθήκες, την ένταση της φωτιάς που όλοι οι έμπειροι αξιωματικοί, δεν μιλάμε για κυβερνητικούς παράγοντες, έχουν συναντήσει στην πορεία, στην καριέρα τους. Αυτό λοιπόν δείχνει τη σοβαρότητα. Και επειδή αναφερθήκατε στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, εμείς δεν κρύβουμε ποτέ τα λόγια μας. Είναι προφανές ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο καταστροφής εκτάσεων.
Βέβαια, δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση. Όμως, επιμένουμε ότι πρέπει να σταθούμε και να επενδύσουμε πάνω, να κάνουμε πολλά περισσότερα, όπως έχουμε ήδη κάνει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και στη συνέχεια βέβαια του φυσικού περιβάλλοντος. Και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε, ούτε να το βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα μας μία πολύ πιο αφελή λογική σε αυτό το θέμα. Το έχουμε πληρώσει πολλές φορές πολύ ακριβά και δεν πρόκειται σε αυτό να γυρίσουμε σε εκείνα τα χρόνια. Προφανώς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Προφανώς θα γίνουν όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για την πρόληψη, για τα drones, για τις θερμικές κάμερες, για την περαιτέρω πρόσληψη πυροσβεστών. Όλα όσα πρέπει να γίνουν παραπάνω. Την περαιτέρω ενίσχυση των μέσων, που έχουμε ενισχυθεί πολύ και στα εναέρια και στα επίγεια. Χρόνο-χρόνο οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ερντογάν χαλάει το κλίμα ή το κάνει επίτηδες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα προσέρχεται σε κάθε τέτοια συνάντηση με αυτοπεποίθηση, χωρίς, όμως, να είναι αφελής. Αξιολογείται κάθε κίνηση μέρα-μέρα. Επιδιώκουμε τον διάλογο χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως προαναγγείλαμε μετά τη συνάντηση του Βίλνιους, θα γίνουν κάποιες επόμενες ενέργειες και συναντήσεις, αρχικά σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και σε λίγες ημέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής, γιατί μιλάμε για ένα ιδιαίτερα διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Δείτε πού ήταν η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια και πού είναι σήμερα. Πόσο πιο ισχυρή είναι οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατηγικά, αμυντικά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που πλέον πρωταγωνιστεί. Και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ήρθε στη χώρα μας. Ήρθε στη χώρα μας, στη συνέχεια ήταν μια τεράστια στιγμή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι οι ηγέτες των Βαλκανίων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά όλα δεν γίνονται τυχαία. Αυτά γίνονται γιατί η Ελλάδα επέστρεψε. Και αυτό οφείλουμε προφανώς να είναι σε όφελος του συνόλου των πολιτών.