Π. Μαρινάκης: Στήνουν επικοινωνιακό σόου για μια στυγερή δολοφονία
Eurokinissi
Eurokinissi

Π. Μαρινάκης: Στήνουν επικοινωνιακό σόου για μια στυγερή δολοφονία

Με αφορμή τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «επικοινωνιακό σόου».

«Εδώ υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η κοινωνική διάσταση και αυτό που λέμε το να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο και το κάθε έγκλημα με έναν ξεχωριστό τρόπο που συμφωνούμε και η διάσταση η ποινική-νομική που εδώ, θα μου επιτρέψετε να πω, ελλοχεύει και υποκρισία και διάθεση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Αντιπολίτευση. Γιατί το λέω αυτό; Ως προς την υποκρισία, η Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, που προτείνει τη νομική αναγνώριση του όρου, τι σημαίνει νομική αναγνώριση, ποινική αναγνώριση γιατί μιλάμε για ένα έγκλημα.

Να θυμίσουμε στους ακροατές μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που είχε τις τύχες της χώρας, λίγο πριν φύγει από την εξουσία ψήφισε έναν ποινικό κώδικα. Σε αυτό τον ποινικό κώδικα, στην ανθρωποκτονία, που είναι και η γυναικοκτονία, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια η μοναδική ποινή, η μεγίστη των ποινών, έβαλε ισόβια ή ποινή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένας δολοφόνος, γυναικοκτόνος να μπορεί να πάρει ποινή, όχι μόνο 15, ακόμα και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι εκτός φυλακής. Παράδειγμα, λοιπόν, αν η χθεσινή δολοφονία είχε συμβεί μέχρι τη δική μας αλλαγή, από το 2019 μέχρι τη δική μας αλλαγή, θα μπορούσε ένα δικαστήριο να βάλει στον δράστη, εφόσον καταδικαζόταν, που αυτό φαίνεται ότι θα γίνει χωρίς να προδικάζουμε, ακόμα και λίγα χρόνια. Αυτό, λοιπόν, εμείς το επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. 

Πάμε τώρα και στην επικοινωνιακή του διάσταση. Όταν κάποιος έρχεται και λέει να αποκτήσει ένα αδίκημα επιβαρυντική περίσταση, επειδή είναι γυναικοκτονία, ενώ η ποινή του αδικήματος αυτού είναι τα ισόβια, στην πραγματικότητα κάνει επικοινωνιακό σόου. Γιατί κάνει επικοινωνιακό σόου; Γιατί από τη στιγμή που γνωρίζουν, νομίζω, αυτοί που το προτείνουν ότι η μεγίστη των ποινών είναι ισόβια κάθειρξη, τι θέλουν να πουν; Να επανέλθει η θανατική ποινή; Φαντάζομαι τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Ούτε θέλω να πιστεύω ότι προτείνουν να πάνε τα ισόβια για τη γυναικοκτονία και αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, βασικά όπως το περιγράψαμε πριν, να μειωθεί η ποινή για τα υπόλοιπα.

Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος, πάνω σε μια στυγερή δολοφονία, πάνω σε ένα τραγικό γεγονός, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, το μόνο που να ενδιαφέρει κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, για να κάνουν μια πρόταση η οποία στην πραγματικότητα, στη νομική της διάσταση, όχι στην κοινωνική που συμφωνούμε όλοι, δεν έχει κανένα αντίκρισμα», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επικοινωνιακό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφορικά με το κατηγορητήριο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη, σχολίασε πως «Είναι πάρα πολύ λυπηρό, στο όνομα ενός από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που έχει βιώσει η χώρα μας και κυρίως οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους εκεί -γιατί ο πόνος των ανθρώπων αυτών δεν συγκρίνεται με τη στενοχώρια και την οργή της υπόλοιπης κοινωνίας, όσο μεγάλη κι αν είναι- να παίζονται τέτοια παιχνίδια. Γιατί μιλάμε για παιχνίδια. Είναι δεδομένο, όλοι οι άνθρωποι που μας ακούν, καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της Αντιπολίτευσης. Ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι για να γίνει συζήτηση για Προκαταρκτική Εξέταση πρέπει να κατατεθεί κατηγορητήριο, να μαζευτούν υπογραφές και να κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία της Βουλής, στον Πρόεδρο της Βουλής, για να γίνει συζήτηση.

Εγώ δύο πράγματα θα σας πω. Κατ΄ αρχάς, απαντώ, λοιπόν, ότι αυτό που με ρωτάτε είναι άνευ ουσίας, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς να έχει καμία ουσία. Αλλά, στο δια ταύτα, εγώ θα σας πω και ως δικηγόρος, αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως νέος άνθρωπος: Όλοι θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς αστερίσκους. Κανείς δεν είναι ένοχος, κανείς δεν είναι αθώος, επειδή μπορεί να ήταν Υπουργός ή είχε την οποιαδήποτε ιδιότητα, αλλά και κανείς δεν είναι ένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε, πέραν της Δικαιοσύνης. Για μένα, λοιπόν, η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και, για να μην αποφύγω να σας απαντήσω, εδώ είμαστε να συζητήσουμε την οποιαδήποτε κατηγορία θεωρεί ένα μέρος του Κοινοβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος, 30 τουλάχιστον βουλευτές, με τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμά μας, με τοποθετήσεις, με τεκμηρίωση, με επιχειρήματα, χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης και, ναι, να βγάλουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να βγουν.

Το ξαναλέω, όμως, ότι την αλήθεια για τα Τέμπη, την αλήθεια γιατί χάθηκαν τόσο άδικα 57 συνάνθρωποί μας, θα τη δώσει η Δικαιοσύνη. Και ξέρετε κάτι; Είναι εν εξελίξει μια πάρα πολύ σοβαρή έρευνα, με χρόνους που είναι πολύ πιο γρήγοροι -και αλίμονο αν δεν ήταν, νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε- από άλλες υποθέσεις. Προχωρά η διερεύνηση. Και βέβαια, η διερεύνηση δεν εξαιρεί κανέναν. Προφανώς, υπάρχει ο συνταγματική πρόβλεψη περί ευθύνης Υπουργών, που εμείς, μάλιστα, αλλάξαμε, για να μην παραγράφονται υποθέσεις για τον οποιονδήποτε. Εδώ είμαστε, λοιπόν, να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα, αλλά με όρους κανονικούς, με όρους σοβαρούς και όχι όρους επικοινωνιακούς.