«Βρισκόμαστε πιο κοντά στο κλείσιμο της β'' αξιολόγησης από ό,τι πριν το Eurogroup. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων που ξεκινούν, οφείλουν να κινηθούν μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή να αποτυπώσουν ένα σύνολο μέτρων και αντιμέτρων μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης που θα διαμορφώνουν ένα άλλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχουμε μια νέα εμπλοκή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο newpost.gr .
Αναφορικά με την άποψη του κ. Χουλιαράκη ότι είναι προτιμότερη μια συμφωνία που θα κλειστεί τώρα από μια καλύτερη που θα κλειστεί αργότερα, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «το δίλημμα κάθε φορά το διαμορφώνεις, ως ένα βαθμό, με τη στάση σου και τις θέσεις σου. Εμείς πρέπει να έχουμε μια τέτοια στάση έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη συμφωνία τώρα. Άλλωστε, "όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δε κάνει".»
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα εάν δεν διαμορφωθεί το τελικό μείγμα πολιτικής. Καθοριστικής σημασίας θα είναι επίσης το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και επί ποσά χρόνια θα μας ζητηθεί να τα διατηρήσουμε. Πάντως η οποία συμφωνία προκύψει θα πρέπει να τεθεί στην έγκριση των οργάνων του κόμματος».
Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι έχει σημασία από ποια αντίμετρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται και με ποιο ακριβώς τρόπο θα εφαρμοσθούν. «Παραδείγματος χάριν πέρα από το ύψος του αφορολόγητου, οι συντελεστές που θα διαμορφωθούν στα αντίστοιχα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν εξαιρετική σημασία για το κοινωνικό αποτύπωμα της φορολογικής πολιτικής. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν ουδέτερα κοινωνικά μέτρα και ο κίνδυνος μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων να οδηγηθείς σε εξοντωτικές καταστάσεις είναι υπαρκτός εάν δεν εξισορροπήσεις τις όποιες επιπτώσεις από μέτρα ελάφρυνσης», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Για το θέμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι ήδη έχουν συμφωνηθεί τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία υλοποιούνται, προσθέτοντας ότι με «μια μίνι αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων μηνών νομίζω πως ήταν υπεραισιόδοξη η προσδοκία να συμφωνηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Πολύ περισσότερο που το ελληνικό χρέος το κατέχουν τα κράτη μέλη των Ευρωπαίων εταίρων μας και οποιαδήποτε απόφαση θα προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εθνικού κοινοβουλίου ξεχωριστά».
Ερωτηθείς αν η προνομοθέτηση μέτρων κατ' απαίτηση των δανειστών καταρρακώνει τη λαϊκή κυριαρχία, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «σε καμία περίπτωση δεν απαλλοτριώνεται το δικαίωμα της κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να επαναδιαπραγματεύεται τις όποιες συμφωνίες. Άρα οι εκλογές θα κρίνουν κάθε φορά και αυτή τη δυνατότητα. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε από την ανάλυση μας το στοιχείο της ρευστότητας του σημερινού ευρωπαϊκού σκηνικού και την πιθανότητα να είναι αρκετά διαφορετικό το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα σε εκείνο το σκηνικό θα κληθεί να πορευθεί η κυβέρνηση».
Σχετικά με την απαίτηση των δανειστών να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει η β'' αξιολόγηση, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν πισωγύρισμα, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεδειγμένη για την ΔΕΗ είναι αυτή των στρατηγικών συμπράξεων. Όπως είπε συγκεκριμένα, «η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θυμίζει την επαναφορά της πρότασης για τη "μικρή ΔΕΗ". Σας θυμίζω όμως πως το συγκεκριμένο, νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά τον ακυρώσαμε. Άρα το να ανοίξει ξανά αυτό το κεφάλαιο θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια αθέτηση εκ μέρους των δανειστών των όσων είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση. Η επαναφορά αυτού του σχεδίου δεν θα βοηθήσει τη ΔΕΗ μιας και εκ των πραγμάτων στη δεδομένη συγκυρία θα οδηγήσει στην πώληση μονάδων σε εξευτελιστικές τιμές. Θα είναι βέβαια αρκετά επωφελής για όσους τις αγοράσουν. Μιας και όμως με ρωτάτε νομίζω πως η ενδεδειγμένη στρατηγική για την ΔΕΗ είναι αυτή των στρατηγικών συμπράξεων».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ πέτυχε, παρά την υπονόμευση που υπήρξε από διάφορες πλευρές και αυτή η επιτυχία πιστώνεται συνολικά στην κυβέρνηση. Ξέρετε αν χανόντουσαν τα δίκτυα της χώρας δεν θα ήταν εύκολο να τα αποκτούσαμε ξανά με μια απόφαση παρά ίσως μετά από πολλές δεκαετίες».
Σχετικά με δημοσιεύματα για τις σχέσεις του με το Μαξίμου, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αποτελούν «ανυπόστατες δημοσιογραφικές εικασίες», ενώ για τον άτυπο ρόλο του επικεφαλής των 53+ που του αποδίδουν ορισμένοι σημείωσε πως «παρόλο που πιστεύω ότι η ύπαρξη των τάσεων εντός του κόμματος, όταν δεν υποκαθιστούν τις επίσημες συλλογικές διαδικασίες και κινούνται μέσα στην βασική στρατηγική κατεύθυνση, μπορούν να λειτουργούν προωθητικά, έχω τη γνώμη ότι τα σημερινά σχήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση. Τώρα για τα περί ρόλων που αναφέρεστε πρόκειται, ως συνήθως, περί δημοσιογραφικών ασκήσεων».
Για τη πολιτική σχέση που τον συνδέει με τον Νίκο Φίλη, και την πρόταση του τελευταίου να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείποντας της συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας στην παρούσα φάση. Όπως είπε, «ουδέποτε όμως είπαμε πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ βασίζεται στη σύγκλιση των προγραμμάτων μας. Υπήρχε όμως μια σύμπτωση στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας που εξακολουθεί και υφίσταται. Μην ξεχνάτε πως η συνεργασία τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει κυβέρνηση».
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι είναι διαφορετικό το ζήτημα, καθώς το αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία χειραφέτησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο τον οποίο βέβαια υπηρέτησε τις τελευταίες δεκαετίες. «Για να καταστεί ένας φερέγγυος συνομιλητής πρέπει να κινηθεί ανάλογα», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «εμείς πάντοτε πιστεύαμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα άνοιγε νέους δρόμους. Το ΠΑΣΟΚ κάτω από προϋποθέσεις και χωρίς τα πρόσωπα βαρίδια που κουβαλάει μπορεί να έχει τη δίκη του θέση σε μια τέτοια πορεία».
(φωτογραφία: SOOC)