Υπερψηφίστηκαν οι (λίγες) αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση να κλέβει την παράσταση παραδεχόμενος (αφού σαν αντιπολίτευση κατήγγειλε αντικοινοβουλευτικές πρακτικές) ότι η νομοθέτηση είναι δύσκολη λόγω της επιτροπείας της χώρας. «Υπάρχει η διαδικασία επιτήρησης με αποτέλεσμα όλη την τελευταία εξαετία να προκαλούνται συμπτώματα ασφυξίας στη νομοθετική λειτουργία», ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης και ανέφερε ότι πολλές φορές γίνονται «πατέντες» για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις αλλαγές, διευρύνεται το Σώμα Διάσκεψης των Προέδρων με την προσθήκη ενός ακόμη μέλους, προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τροποποιείται επίσης η διάταξη του άρθρου 70Α προκειμένου να δύνανται να ασκήσουν δικαίωμα ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες και οι γυναίκες βουλευτές που βρίσκονται σε κατάσταση κύησης κατά το τελευταίο διάστημα πριν τον τοκετό καθώς και αυτού που ακολουθεί τον τοκετό. Το δικαίωμα ψήφου θα δίνεται είτε με επιστολική ψήφο είτε με αποστολή τηλεομοιοτυπίας.
Παράλληλα, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής συγκροτείται επιτροπή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών και ορίζεται ο τρόπος συγκρότησης της και η διάρκεια θητείας των μελών της. Η Επιτροπή αυτή θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την επίλυση, μετά την άσκηση προδικαστικής προσφυγής, των διαφορών που αφορούν το στάδιο που προηγείται της σύναψης δημοσίων συμβάσεων της Βουλής. Τέλος, αντί του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ή του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, θα γίνεται η χρήση διαδικτυακής πύλης της Βουλής. Κατόπιν δε κοινής απόφασης του Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομίας, θα γίνεται διασύνδεση των δύο προαναφερόμενων συστημάτων με τη διαδικτυακή πύλη της Βουλής.
Αλέξανδρος Διαμάντης