Όσο και αν κάποιος θέλει να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η κανονικότητα θα επιστρέφει στη χώρα, το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να το κάνει. Παρά το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες αλλά και οι υπολογισμοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήθελαν την 1η Δεκεμβρίου, ως την ημέρα ενεργοποίησης του σχεδίου σταδιακού ανοίγματος, τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν μία τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φεύγοντας το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης για τα ΗΑΕ είχαν στο μυαλό του ότι lock down με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ολοκληρωνόταν στις 30 Νοεμβρίου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος που συνόδευε την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μέτρων πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό. Τα μέτρα δεν βρήκαν ανταπόκριση και η συνολική εικόνα δε βελτιώθηκε όπως προσδοκούσαν κυβέρνηση και επιστήμονες. Μόλις λοιπόν επέστρεψε ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης από το Αμπού Ντάμπι είχε την πρώτη αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση. Το πρωί της Πέμπτης λοιπόν μετά και από σχετική τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους λοιμοξιωλόγους στο Μέγαρο Μαξίμου ελήφθη η απόφαση για παράταση του lock down για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με βάση πάντα τα δεδομένα των ημερών.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτή η μία παραπάνω εβδομάδα πιθανόν να γίνουν δύο φτάνοντας έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μία εξέλιξη που προφανώς και δεν χαροποιεί την κυβέρνηση, η οποία περίμενε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα εκκινούσε νωρίτερα αλλά παρόλαυτα θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση νούμερο ένας στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι όταν τα νούμερα μειωθούν να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά σχολεία , στη συνέχεια το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή η Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα μπορούσε η εστίαση να επανέλθει σε λειτουργία με το βλέμμα στα Χριστούγεννα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και τότε τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν με κανόνες. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους θα είναι αυτά που θα σερβίρουν και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την προμήθεια των εμβολίων όταν αυτή αρχίσει. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διαθέσει στα κράτη μέλη 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις δίχως να δώσει προτεραιότητα σε κάποια χώρα, με βάση την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας και με οριζόντια τιμή. Σημειώνεται ότι στην τιμή συμβάλλει και η ΕΕ, οπότε μειώνεται και το κόστος για όλες τις χώρες.
Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους επί έξι ημέρες ανά εβδομάδα, με πρωινή και απογευματινή βάρδια. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε πολίτης θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για τον εμβολιασμό.
Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Μέχρι τότε πάντως θα χρειαστεί να “κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι”, με πολλές δύσκολες στιγμές.