Για το γεγονός ότι μετά από 15 μήνες ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής ρωτά το ΠΑΣΟΚ τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Ειδικότερα, μέσω σχετικής επίκαιρης επερώτησης ζητά να εξηγήσουν, γιατί παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους, 15μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν έχουν καταθέσει Εθνικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη χώρα, αλλά αντίθετα λειτουργώντας αποσπασματικά και ασχεδίαστα οδηγούν τη χώρα σε ύφεση και προκαλούν αδιέξοδα στην πραγματική οικονομία και στην απασχόληση.
Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ.Γ.Σταθάκη
ΘΕΜΑ: «Από αναβολή σε αναβολή το Αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα»
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκης με δήλωσή του σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 13 Οκτωβρίου 2015, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη φορά, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας επρόκειτο να κατατεθεί έως τον Μάρτιο του 2016.
Στις 30 Νοεμβρίου του 2015, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος δήλωσε πως τον Μάρτιο του 2016 η Κυβέρνηση θα παρουσίαζε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, για να περάσουμε από τον “φαύλο” στον “ενάρετο” κύκλο.
Στις 28 Μαρτίου, κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, παραδέχθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στην κατάρτιση του σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής. Δημόσια δε έδωσε μια ακόμη δέσμευση ότι θα καταθέσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, στους θεσμούς μετά το Πάσχα.
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάμηνης θητείας του, έχει δεσμευθεί ρητώς περίπου δεκαπέντε (15) φορές – είτε από του βήματος της Βουλής είτε από του βήματος του Υπουργείου – για την άμεση κατάθεση, ψήφιση και εφαρμογή αναπτυξιακού νόμου. Το δηλώνει δε τόσο πειστικά, που τον πίστεψε και τον ακολούθησε και ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας αναπτυξιακό νόμο και εθνικό πλαίσιο αναπτυξιακής στρατηγικής, αλλά και επιστροφή στην ανάπτυξη το β' τρίμηνο του 2016 (ομιλία στην εκδήλωση “Act for Greece”, 2 Φεβρουαρίου 2016).
Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήδη ξεκίνησε. Όχι μόνο ανάπτυξη δεν ήρθε, αλλά η αποεπένδυση της χώρας συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, και η επίθεση της Κυβέρνησης σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και επενδύσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας είναι σφοδρότατη:
Η φορολογία αυξάνεται διαρκώς, και η Κυβέρνηση υιοθετεί τα πλέον «ακραία» σενάρια αύξησης της φορολόγησης του ιδιωτικού τομέα.
Το ασφαλιστικό ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί – η Κυβέρνηση όμως διακινεί εξαιρετικά αρνητικές εκδοχές αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και περικοπής συντάξεων, καθώς και την πρόταση για ένα ταξικά, διαγενεακά και κοινωνικά απολύτως άδικο σύστημα.
Ο αναπτυξιακός νόμος φυσικά δεν έχει κατατεθεί. Δεν υπάρχει καν προσχέδιο. Επικαλείται την διαβούλευση με δεκάδες φορείς – ουδείς όμως εξ αυτών έχει δει κανένα σχέδιο νόμου, πάνω στο οποίο να είχαν την ευκαιρία να διαβουλευθούν.
Προσκλήσεις για το ΕΠΑνΕΚ δεν έχουν δημοσιευθεί – πλην ελαχίστων. Το σχέδιο που παρέλαβε έτοιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το πέταξε σε κάποιο συρτάρι ή στον κάλαθο των αχρήστων.
Σχέδιο για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν υπάρχει πουθενά. Τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά, ενώ το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες χώρες, ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων χιλιάδων που την έχουν μεταφέρει ήδη.
Οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας υφίστανται ανελέητο κυνηγητό, χωρίς καν προσχήματα ή δικαιολογίες, ακόμη και ενάντια σε δικαστικές αποφάσεις. Αντί να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, χάνονται χιλιάδες υφιστάμενες.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προχωρά με τεράστιες καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες, ή και καθόλου. Οι ανοιχτές συγκρούσεις κυβερνητικών παραγόντων και ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον μανδύα ιδεολογικών αντιλήψεων και ιδεοληπτικών εμμονών, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, την ώρα που η δημόσια περιουσία ρημάζει και απαξιώνεται – σε όφελος τίνος άραγε;
Το ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε με απώλειες κονδυλίων τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, λόγω καθυστερήσεων και κυβερνητικής απραξίας. Παράταση δεν ζητήθηκε, και φυσικά δεν δόθηκε.
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη δεσμευθεί, σε ποσοστό 40%, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων και την ολοκλήρωση έργων που εκκρεμούν από το παλαιό πρόγραμμα.
Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 750 εκ ευρώ ετησίως, έχουν δεσμευθεί σε ύψος 1,5 δις ευρώ για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, κατόπιν συμφωνίας Κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ει μη μόνον στον τομέα της απεντάξεως μεγάλων αγροτικών έργων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα οποία επρόκειτο να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιφέρεια και να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή.
Στον τομέα της ενέργειας, τα προγράμματα ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια («Εξοικονομώ») έχουν παγώσει, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών δεν προχωρά, το άνοιγμα της λιανικής αγοράς του φυσικού αερίου δεν εφαρμόζεται ώστε να φέρει περαιτέρω επενδύσεις και διείσδυση σε νέες περιοχές της χώρας, το πρόγραμμα ανάπτυξης έξυπνων μετρητών στην ηλεκτρική ενέργεια αγνοείται, όπως και το νέο σχήμα ενίσχυσης των ΑΠΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους όπου θα έπρεπε να ήταν σε ισχύ από την αρχή του έτους.
Στον τομέα του περιβάλλοντος, πολλά μικρά και μεγάλα έργα έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εγκατάλειψη του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αλλά και μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και σε άλλους τομείς.
Στον τομέα του τουρισμού, η διπλή κρίση – οικονομική και προσφυγική/μεταναστευτική – απειλεί να πλήξει βαριά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιθέτως, οι επαγγελματίες του τουρισμού διαμαρτύρονται εδώ και καιρό σε «ώτα μη ακουόντων».
Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα έχει κατεπειγόντως ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο, αξιόπιστο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες, εμμονές και αγκυλώσεις.
Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδρανεί χωρίς καμία δικαιολογία πλέον, δεκαπέντε μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας.
Δεν έχει συσταθεί Αναπτυξιακό Συμβούλιο, δεν έχει κατατεθεί αναπτυξιακός νόμος, δεν υπάρχει αναπτυξιακό ταμείο. Αναβλήθηκαν για άλλη μία φορά με νέες εξαγγελίες για την παρουσίασή τους μετά από το Πάσχα.
Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός:
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε καταθέσει εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα.
Γιατί δεν έχετε καν ανακοινώσει σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση και την κατάθεσή του.
Γιατί ελλείψει σχεδίου λειτουργείτε αποσπασματικά με κρυφή Κυβερνητική ατζέντα, που οδηγεί σε αδιέξοδα την πραγματική οικονομία και την απασχόληση.
Γιατί, αφού οδηγήσατε τη χώρα σε νέα ύφεση, προτείνετε νέα εισπρακτικά μέτρα στους εταίρους τα οποία προκαλούν μεγάλο κόστος στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την κάθε οικογένεια και όλους τους καταναλωτές.
Γιατί κτυπάτε ότι παραγωγικό και δημιουργικό κατάφερε να σταθεί όρθιο στα χρόνια της κρίσης, απομειώνετε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αντί να δημιουργούνται νέες δουλειές, χιλιάδες συμπολίτες μας οδηγούνται στην ανεργία.
ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ