Το παζλ με την ψήφο των αποδήμων και η επικράτηση του ρεαλισμού
Shutterstock
Shutterstock

Το παζλ με την ψήφο των αποδήμων και η επικράτηση του ρεαλισμού

Με «ένα νόμο και ένα άρθρο»  η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να διορθώσει την εξακολουθητική στρέβλωση και την αποδοχή ύπαρξης, πολιτών δυο ταχυτήτων και ψήφου, εσωτερικού και εξωτερικού. Η Νίκη Κεραμέως που εισηγείται το νέο νόμο για την άρση όλων των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνει την ανάγκη να μην χαθεί η ιστορική αυτή ευκαιρία, και να αποδοθεί επιτέλους, σε κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, ίδιο και ίσο δικαίωμα ψήφου. Χωρίς τους περιορισμούς και τα προσκόμματα που έθετε η ανάλογη ρύθμιση του 2021, η οποία είχε προκύψει  από το κρεβάτι του πολιτικού Προκρούστη και τους συμβιβασμούς.

Το μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη για την άρση του ελληνικού εξαιρετισμού με την ψήφο των αποδήμων, πέφτει εξ ορισμού στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του. Είτε θα επιδοθεί σε ακροβασίες εντυπώσεων για να μην προσφέρει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τη συναίνεση στο πιάτο, είτε θα δικαιώσει τη θέση που με διαύγεια εξέφραζε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όταν υπερψήφιζε το 2021 την αρχική ρύθμιση λέγοντας στη Βουλή: «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών».  

Η οχύρωση πίσω από επιπλέον όρους, πχ την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ή το πρόσχημα μεγαλύτερης διαβούλευσης για μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης, περισσότερο θα πλήξει την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, παρά θα δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επιστολικής ψήφου εξετάσθηκε από την κυβέρνηση, αλλά με δεδομένο ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει προηγηθεί και ότι χρειάζεται ένα τεράστιο πλέγμα διεργασιών προκειμένου να καταστεί λειτουργικό, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. 

Το μήνυμα που εκπέμπεται κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί ο κεντρικός στόχος και να αξιοποιηθεί το κεκτημένο του 2021. 

Να μην εξελιχθεί και πάλι η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε ένα ακόμη παίγνιο συναίνεσης, που θα πλήξει και πάλι τον πυρήνα της πρωτοβουλίας. 

Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών του,  η εκτίμηση είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μαζί με τις ψήφους  της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ  και της Πλεύσης Ελευθερίας – η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ταχθεί και δημόσια και ιδιωτικά υπέρ – προκύπτει μια πλειοψηφία 198 εδρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η θετική στάση των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης» δεν αποκλείεται να αναγκάσει στο τέλος και τον Κυριάκο Βελόπουλο που θόλωσε ξαφνικά τη θέση του, να επιστρέψει στο «ΝΑΙ» που είχε πει και το 2021.  Για να καλυφθεί δε η απόσταση που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ευνοϊκές παρεμβάσεις πχ για την ψήφο των εποχικών εργαζομένων.