ΠΓΔΜ: Συμφωνία πολιτικών αρχηγών για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα

ΠΓΔΜ: Συμφωνία πολιτικών αρχηγών για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα

Σε συμφωνία επί εκκρεμών ζητημάτων, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (στην οποία θα μετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς), τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας και για ορισμένα άλλα θέματα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες δύο υπουργεία (Εσωτερικών και Εργασίας) και θα ορίσει τρεις υφυπουργούς.

Υπουργός Εσωτερικών θα τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας του SDSM, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ενώ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η αντιπρόεδρος του SDSM, Φροσίνα Ρεμένσκι.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, δηλ. στις 24 Απριλίου 2016, ενώ 100 ημέρες πριν από τις εκλογές θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος στα τέλη του έτους θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας, αν και με εκατέρωθεν αιχμές, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι) είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας είχε περιέλθει σε τέλμα το τελευταίο διάστημα. Η ΕΕ, πριν από μερικές ημέρες, είχε προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν επειγόντως για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Τελικά, με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, φαίνεται πως διευθετούνται βασικά εκκρεμή ζητήματα που αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις περασμένες ημέρες και δρομολογείται πλέον η υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, θα επικρατήσει στις εκλογές στα τέλη Απριλίου 2016 και ο τελευταίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα επανέλθει στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει, κατά πάσα πιθανότητα, τις ετήσιες εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες (Τουρκία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Όπως σημειώνουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η έκθεση που θα περιέχει τις περισσότερες επικρίσεις θα είναι αυτή για την ΠΓΔΜ, λόγω της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στη χώρα και της υποχώρησης των δημοκρατικών διαδικασιών σε αυτήν.

Το ερώτημα που απασχολεί τους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια είναι εάν η Επιτροπή, στην έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιήσει για την ΠΓΔΜ, διατηρήσει τη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λόγω της προβληματικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως μεταδίδουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατά πάσα πιθανότητα η Επιτροπή θα διατηρήσει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση όμως της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Θα πρόκειται δηλαδή για μία "σύσταση υπό προϋποθέσεις" (conditional), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει και νέα έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, το πρώτο εξάμηνο του 2016, αφιερωμένη στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ