Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή της γείτονος χώρας με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ωστόσο να μην έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο μεγάλη «νικήτρια» αναδείχθηκε η αποχή, ο Ζόραν Ζάεφ θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή μετατρέποντάς την σε κοινοβουλευτικό πλέον «δημοψήφισμα» για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.
Στο πλευρό του Ζόραν Ζάεφ στην προσπάθεια του να πετύχει την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο βρίσκεται ακόμη μια φορά ο διεθνής παράγοντας. Η σημαντικότερη παρέμβαση μέχρι στιγμής ήρθε από την Καγκελάριο Μέρκελ η οποία με επιστολή της κάνει λόγο για «συμφωνία με ιστορική σημασία για τις σχέσεις των δύο χωρών», που εξαλείφει το κύριο εμπόδιο για την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι είναι κρίσιμη πλέον η εφαρμογή της συμφωνίας με την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών».
Η αντιπολίτευση
Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν έχουν αποκαλύψει τι θα πράξουν και αν θα συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής και της ολομέλειας ή θα μποϊκοτάρουν τις εργασίες.
Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιτροπή που προεδρεύει ο Τ. Τζαφέρι, εκ μέρους του VMRO-DPMNE συμμετέχει ο πρώην πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, κατ'' εξοχήν πολέμιοι της συμφωνίας των Πρεσπών.