Η λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη με την σεισμόπληκτη Τουρκία
shutterstock
shutterstock
Politico

Η λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη με την σεισμόπληκτη Τουρκία

Την πολύ λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση στη διαχείριση της τουρκικής ηγεσίας εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης φυσικής καταστροφής, περιγράφει σε άρθρο της η διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali και συγγραφέας, Ναταλί Τόκι. 

Όπως επισημαίνει στο Politico, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσουν στις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμά των εκλογών την άνοιξη στη χώρα. «Αυτό εγείρει το ερώτημα για το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις με την Άγκυρα κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες και να προετοιμαστεί για την επαναπροσέγγισή της στη συνέχεια.», τονίζει και επισημαίνει το προηγούμενο της διπλωματίας των σεισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

«Βλέπουμε τώρα μια έκρηξη διεθνούς αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων και από χώρες που έχουν περίπλοκες, αν όχι συγκρουσιακές, σχέσεις με την Άγκυρα. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κρίσιμες από αυτή την άποψη, καθώς το 1999, οι δίδυμοι σεισμοί στην Ελλάδα και την Τουρκία είχαν ωθήσει σε μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ελπιδοφόρα φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, η οποία κορυφώθηκε με το Σχέδιο Ανάν του 2004.», αναφέρει χαρακτηριστικά ωστόσο σπεύδει να επισημαίνει ότι «είναι απίθανο να δούμε μια άμεση αλλαγή σελίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.»

«Μπούμερανγκ»

Ωστόσο, ο σεισμός και οι επερχόμενες εκλογές θέτουν το ερώτημα πώς θα πρέπει τώρα να αντιδράσουν η Ευρώπη και η Δύση - και, όπως συμβαίνει πάντα με την Τουρκία, «θα απαιτηθεί μια λεπτή πράξη εξισορρόπηση».

Όπως εξηγεί η Τόκι, «Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη προς την Τουρκία και τη Συρία στον απόηχο του σεισμού - η πολιτική και η γεωπολιτική θα πρέπει να παραμεριστούν. Ταυτόχρονα, καθώς το πολιτικό πεδίο της χώρας γίνεται όλο και πιο άνισο, με τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου να παραβιάζονται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να μιλήσουν. Τούτου λεχθέντος, όχι μόνο η επιρροή τους πριν από τις εκλογές είναι πρακτικά μηδενική, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι η κατακεραύνωση της Τουρκίας μπορεί να έχει αποτέλεσμα μπούμερανγκ, με την ευρωπαϊκή κριτική να χρησιμοποιείται και να καταχράται για να υποδαυλίσει τον εθνικιστικό οίστρο.»

Καταλήγει πάντως, ότι  «μετά τις εκλογές, ωστόσο, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, ειδικά αν η αντιπολίτευση επικρατήσει - πιθανότατα στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι πολύ πιο αβέβαιες από την προεδρική κούρσα.»

Διαβάστε επίσης: 

Η φενάκη της «διπλωματίας των σεισμών»