Πολιτικά στριμωγμένος ο Π. Καμμένος, τα μπρος πίσω στην πρόταση περί δημοψηφίσματος

Πολιτικά στριμωγμένος ο Π. Καμμένος, τα μπρος πίσω στην πρόταση περί δημοψηφίσματος

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά ο Πάνος Καμμένος μέσω της “Δημοκρατίας” ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς δημοψήφισμα για το σκοπιανό.
Στα δημοσιογραφικά γραφεία σήμανε συναγερμός. Ηταν μία εξέλιξη που δεν είχε προβλέψει σχεδόν κανείς και μάλιστα ήταν μία πρόταση που έβγαινε ευθέως απέναντι στις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο άρθρο του.

Η πρώτη αντίδραση όλων ήταν να σκεφτούν πως ο κ. Καμμένος αποφάσισε «να βγει» στο αντάρτικο, έχοντας στο μυαλό του την πολιτική διάσωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κάποιος την καθαρή πολιτική κίνηση του υπουργού Αμυνας, κόντρα σε ότι είχε δημοσιοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου;

Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε να βάλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στις 3 Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωνε με έμφαση σε συνέντευξη που παραχωρούσε στο Euronews, πως ζήτημα δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν ήταν στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Παρόλαυτα σχεδόν δέκα μετά ο κυβερνητικός εταίρος το έβαλε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου. Εάν το ζήτημα είχε τελειώσει για τον Πάνο Καμμένο στο άρθρο του στην “Δημοκρατία”, σήμερα απλώς όλοι θα μιλάγαμε για μια διαφορετική πολιτική επιλογή του κυβερνητικού εταίρου, που από κάποιους ίσως και να είχε θετικά σχόλια. Η υπόθεση όμως δεν ολοκληρώθηκε εκεί.

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του άρθρου, πηγές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προφανώς κατόπιν εντολής του Πάνου Καμμένου, έριχναν τους τόνους και επί της ουσίας αν όχι έπαιρναν πίσω, μετριάζαν κατά πολύ, τα όσα είχε πει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

“Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση” ανέφεραν οι πηγές.

Πολιτικός σουρεαλισμος; Μπορεί. Δεν είναι άλλωστε ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ο πρόεδρος να διαψεύδει ”κομψά” τον... πρόεδρο. Στην πολιτική όμως ακόμα και η απότομη στροφή 180 μοιρών μπορεί να έχει την εξηγησή της.

Η μοναδική αιτιολογία που μπορεί να δοθεί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ανασκευή της πρότασης περί δημοψηφίσματος έγινε κατόπιν πίεσης από τον πρωθυπουργό προς τον υπουργό Άμυνας. Με δεδομένη την ήδη δημόσια τοποθέτηση Τζανακόπουλου, η σκέψη του Πάνου Καμμένου δεν θα ήχησε και πολύ ευχάριστα στα αυτιά του πρωθυπουργού. Έχει άλλωστε κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ενός πιθανού δημοψηφίσματος;

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καμμένος βρέθηκε εκτός γραμμής και έπρεπε να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος να επανέλθει στην τάξη, με τις πηγές των ΑΝΕΛ να αποτελούν το όχημα επαναφοράς στην κανονικότητα της συγκυβέρνησης για τον κ. Καμμένο.

Ασφαλώς και η παραπάνω εξήγηση δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε από τους ΑΝΕΛ ούτε και από το Μέγαρο Μαξίμου.
''Οποια και είναι όμως η πραγματικότητα, η ουσία είναι μία.

Τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Αμυνας προχωρά από τη μία σε ασκήσεις “γλωσσικής” ισορροπίας (μη αποδεκτός ο ελληνικός όρος “Μακεδονία”) προκειμένου να έρθει πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπιανό και από την άλλη διατυπώνει προτάσεις που ο ίδιος παίρνει “περίπου” πίσω μερικές ώρες μετά.

Είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος αισθάνεται πιεσμένος το τελευταίο διάστημα. Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί την αφορμή για να αισθανθεί για πρώτη φορά τις μεγάλες διαφορές που έχει με τον συγκυβερνήτη του σε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία πάντως δεν τον είχαν εμποδίσει να συνάψει κυβερνητική συμφωνία μέσα σε δέκα λεπτά.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο κ. Καμμένος θα ακολουθήσει έναν πολιτικό δρόμο, ο οποίος τον φερει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπο με το δικό του ακροατήριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα, ο πολιτικός λόγος του οποίου βασίστηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βρισκόμενο απέναντι σε κάθε λύση που θα περιελάμβανε τον όρο “Μακεδονία”.

Είναι ένα κόμμα που άντλησε σημαντική δύναμη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τους ψηφοφόρους της Μακεδονίας, καθιστώντας το ονοματολογικό κεντρικό ζήτημα στο πολιτικό του πρόγραμμα.

Ο Πάνος Καμμένος την περίοδο αυτή επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην σταθερή επί χρόνια θέση του για το σκοπιανό και στην επιθυμία παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα. Μία άσκηση ισορροπίας που δεν είναι καθόλου εύκολη, μια και απαιτεί συχνά μικρές αλλά ευδιάκριτες αλλαγές πολιτικής στάσης. Εναλλαγές, από τις οποίες η πιθανότητα πολιτικού ατυχήματος δε θα πρέπει να αποκλειστεί.