Του Γιώργου Φιντικάκη
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, από τη ΔΕΗ, μετά τις αποκαλύψεις για την προβληματική οικονομική της εικόνα και για το γεγονός ότι αποκτήθηκε πριν καν ολοκληρωθούν οι νομικοί, οικονομικοί και φορολογικοί έλεγχοι.
Άμεσες απαντήσεις για την εξαγορά ζητεί η αντιπολίτευση, με την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, να ρωτά την κυβέρνηση με ποια σκοπιμότητα και κριτήρια έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης αποκάλυψε ότι το Δ.Σ. της δημόσιας επιχείρησης, υπέγραψε το Φεβρουάριο την απόκτησή της, χωρίς πραγματικά να ξέρει τι υπογράφει, αφού αυτό συνέβη… δυο μήνες πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων νομικών, οικονομικών και φορολογικών ελέγχων της επίμαχης εταιρείας.
Την εικόνα ενισχύουν οι απαντήσεις των Γ. Χουλιαράκη και Γ. Σταθάκη στον Γ. Μανιάτη, από τις οποίες προκύπτει ότι το ένα υπουργείο «φωτογραφίζει» το άλλο ως υπεύθυνο για την εισήγηση προς τη ΔΕΗ να εξαγοράσει την EDS. Στην απάντησή του προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χουλιαράκης υποστηρίζει ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ με 51% είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και ενέκρινε την εξαγορά στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως ότι είχε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», αναφέρει στη δήλωσή της η Μ. Σπυράκη για την EDS που ανήκε στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων, Κότσο Ανγκιούσεφ, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα κριτήρια απόκτησης, όπως και για το τίμημα.
Ταυτόχρονα, από τις απαντήσεις των κ.κ. Χουλιαράκη και Σταθάκη προκύπτει ότι η ΔΕΗ έλαβε απόφαση να εξαγοράσει την EDS, προτού ολοκληρωθούν οι νομικοί, οικονομικοί και φορολογικοί έλεγχοι.
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Γ. Μανιάτης, προς τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, επικαλείται απάντηση προς τον ίδιο από τον κ. Σταθάκη, σύμφωνα με την οποία οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον ιδιοκτήτη της ΕDS και αντιπρόεδρο των Σκοπίων, Κότσο Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018. Αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05/2/2018, και η απόφαση εξαγοράς από αυτό, ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06/2/2018.
Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΔΕΗ, ενέκρινε την απόκτηση μιας εταιρείας δίχως πραγματικά να γνωρίζει τι… υπογράφει, αφού αυτό συνέβη δυο μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών ελέγχων της εξαγοράς.
Τα παραπάνω γεννούν νέα ερωτήματα για το επίμαχο deal, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις υποψίες για τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης κίνησης, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - πΓΔΜ, που κατέληξε στη συμφωνία των Πρεσπών, πολλώ δε μάλλον όταν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια εταιρεία με μηδενική αξία.
Οι ζημιές στον ισολογισμό
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2017, η EDS εμφάνισε πέρυσι ζημίες ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1 και 1,4 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 105 και 2016. Είχε έσοδα 88,3 εκατ. ευρώ, αλλά δαπάνες 93,7 εκατ. ευρώ, εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τις υποχρεώσεις της, που από 10,8 εκατ. το 2015, αυξήθηκαν σε 17,8 εκατ. το 2016, για να φτάσουν στα 18,7 εκατ. ευρώ το 2017. Επίσης εμφανίζει αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ, όταν το 2016 ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία που συσσωρεύει το 40% των ζημιών του κλάδου και το 11% του συνολικού του τζίρου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καλεί τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη να καταθέσουν στη Βουλή το σύνολο των εγγράφων (εισηγήσεις, αξιολογήσεις, αποφάσεις) που δρομολόγησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Το θέμα που είχε αναδείξει από τον Μάιο ο «Φιλελεύθερος» και το Liberal.gr, ήρθε το Σεπτέμβριο ξανά στην επικαιρότητα, έπειτα από επιβεβαίωση της ίδιας της ΔΕΗ ότι η εταιρεία ανήκε στον Kότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, επαναφέροντας τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης.
Προβληματισμούς για το συγκεκριμένο deal, είχε εκφράσει ήδη από τις 12 Ιανουαρίου 2018, η ΝΔ δια του τομέαρχη Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θέτοντας τότε από το βήμα της Βουλής ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εμπορική ενεργειακή εταιρεία EDS, συμφερόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.
«Ακτινογραφώντας» την εταιρεία, το deal της ΔΕΗ ισοδυναμεί με την απόκτηση μιας μετρίου και ζημιογόνου, μεγέθους εταιρείας προμήθειας ρεύματος στην Ελλάδα, με πελατολόγιο επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, δίχως όμως καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά ενέργειας, δηλαδή με εργοστάσια και μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Η EDS ανήκε στον όμιλο Feroinvest που είχε ιδρυθεί το 2003, με αντικείμενο τους τομείς της μεταλλουργίας, των ΑΠΕ και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη. Σε επίπεδο παραγωγής, ο όμιλος Feroinvest διαθέτει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ελέγχεται από τον αντιπρόεδρο Kότσο Ανγκιούσεφ, o οποίος και είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του.
Διαβάστε ακόμη:
- Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η EDS είναι κερδοφόρα