Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Από γενικόλογα συμπεράσματα και εκτιμήσεις βρίθει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το Φάρμακο, με δεδομένο ότι η Εξεταστική (κατόπιν προτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ασχολήθηκε εκτεταμένα με το συγκεκριμένο κομμάτι.
Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ - 23 δισ. περίπου στο φάρμακο, την ώρα που η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξετάζουμε (1997 – 2015) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δισ. ευρώ περίπου.
Τα παραπάνω ποσά, ωστόσο, δεν προκύπτουν από κάποια έρευνα ή στοιχεία που δόθηκαν στην εξεταστική αλλά πρόκειται για… εκτιμήσεις. Τις οποίες μάλιστα, όπως καταγράφουν στο πόρισμα έχουν υιοθετήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Γ. Σούρλας, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου κλπ. Δηλαδή, πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ!
Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «σκοτεινά» σημεία πρέπει εξονυχιστικά να ερευνηθούν περαιτέρω και από κάθε άποψη.
Ειδικότερα,
α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, Ορκωτοί κλπ.) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ.
β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.
γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον «κλειδάριθμο» με τον οποίο «ανοίγουν» οι τιμές των φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες.
δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη».
Ισχυρίζονται, δε, ότι η «παραπομπή της υπόθεσης Novartis, η οποία, και δικαίως, θεωρείται ότι αποτελεί την επιτομή των διαφόρων σκανδάλων στο χώρο του φαρμάκου, στη Δικαιοσύνη μετά την σχετική απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, ασφαλώς, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η επιτροπή μας».
Δείτε εδώ ολόκληρο το πόρισμα.
Φωτογραφία Intime News