Πώς το ΚΙΝΑΛ εξέθεσε τον Τσίπρα

Πώς το ΚΙΝΑΛ εξέθεσε τον Τσίπρα

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και για καθυστερήσεις ως προς τη λήψη μέτρων. Εν τούτοις χθες ψήφισε «Ναι» στην τροπολογία που προβλέπει επιβολή προστίμου της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως για όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν έως τη 16η Ιανουαρίου. Ανάλογη θέση είχε πάρει και για την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί αντιπολίτευση που χαϊδεύει τα αυτιά των ανεμβολίαστων.

Στον δρόμο προς τις εκλογές και χωρίς να έχει πρόεδρο μετά την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να σταθεί ως κόμμα αντιπολιτευτικό στη Βουλή και να διατηρήσει συγκεκριμένη στάση ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στήριξε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα που προβλέπει και την επιβολή διοικητικού προστίμου, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία.

Άσκησε κριτική, έθεσε το ζήτημα με τον τρόπο που εκτιμά πως πρέπει να αντιμετωπιστεί και να γίνει διαχείριση της πανδημίας. Αλλά ψήφισε πιστεύοντας ότι πρέπει να πιεσθούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα των άνω των 60 και οι οποίοι βάσει των στοιχείων που υπάρχουν είναι αυτοί που νοσούν κινδυνεύοντας να χάσουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τη ζωή τους.

Στοιχείων που, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, είναι «αδυσώπητα» και καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πιο ηλικιωμένους πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

  • 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία
  • 8 στους 10, και παραπάνω, δεν έχουν εμβολιαστεί

Το ίδιο είχε γίνει και το καλοκαίρι άλλωστε με την τροπολογία για τους υγειονομικούς και την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας μέσω της ποινής της αναστολής εργασίας για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Αυτούς δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και χθες να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσω της διεξαγωγής τεστ. Να καταστεί δηλαδή ανενεργή η υποχρεωτικότητα.

Σε εκείνη τη συζήτηση η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως «εμείς ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη είμαστε υπέρ της τροπολογίας γιατί θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία» προσθέτοντας μάλιστα ότι «ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες».

Τότε το ΚΙΝΑΛ είχε δεχθεί την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δηλώσεων και αρθρογραφίας και με αιχμές και με τίτλους όπως «χέρι-χέρι ΝΔ - ΚΙΝΑΛ» στο «Ναι» υπέρ της υποχρεωτικότητας σε μια προσπάθεια να δοθεί αίσθηση κοινής πλεύσης.

Ούτε τότε ούτε και τώρα άλλαξε η κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με αυτή ή με το συνολικό της ύφος. Τα περί καθυστερήσεων και περί αποτυχίας επαναλαμβάνονται. Μόνο που στις περιπτώσεις που απαιτούνται αποφάσεις που έχουν και πολιτικό κόστος το τρίτο κόμμα της Βουλής εμφανίζεται να υλοποιεί το ρόλο της ως αντιπολίτευση εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ του «Όχι σε όλα» κυρίως σε ό,τι αφορά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Εκτεθειμένο και αυτή τη φορά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα παρέχει άλλοθι σε όλους όσοι επιδιώκουν να βρουν διεξόδους μπροστά στο δίλημμα των προστίμων ή του εμβολιασμού δείχνοντας ότι η επένδυση στην κρίση της πανδημίας αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή.