Για αυτονόητη υποχρέωση της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τάχιστα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με όρους απόλυτης αμεροληψίας, τις καταγγελίες της Εισαγγελέως, Ελένης Ράικου, κάνει λόγο το Ποτάμι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις στα όσα καταγγέλθηκαν.
Kύκλοι προσκείμενοι στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, αναφέρθηκαν προ ημερών στις πολιτικές πιέσεις που – σύμφωνα με τους ίδιους- δέχτηκε από πολιτικό πρόσωπο σε σημαντικές δικογραφίες για να ασκήσει διώξεις ή να αρχειοθετήσει κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.
Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζει μάλιστα ότι εάν επαληθευτούν τα καταγγελθέντα, μιλάμε για τρανταχτή περίπτωση απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών και της θεσμικής συγκρότησης του κράτους δικαίου.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζει τα εξής:
«Η συζήτηση για τις καταγγελίες της Εισαγγελέως, Ελένης Ράικου, συνεχίζονται καθότι η κυβέρνηση δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις στα όσα καταγγέλθηκαν.
Εάν επαληθευτούν τα καταγγελθέντα, μιλάμε για τρανταχτή περίπτωση απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών και της θεσμικής συγκρότησης του κράτους δικαίου.
Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τάχιστα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με όρους απόλυτης αμεροληψίας, τις καταγγελίες αυτές. Σε οποιοδήποτε σοβαρό, ευνομούμενο κράτος, θα είχε ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καταφέρει να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη και να τη θέσει στην υπηρεσία των πονηρών σχεδίων της και του "δόγματος Πολάκη" για επικοινωνιακή χρήση ότι τάχα με αυτόν τον τρόπο "πατάσσουν τη διαφθορά" κάνει λάθος. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα συνεχίσουν ως οφείλουν να αντιστέκονται.
Το Ποτάμι θα σταθεί, με όλες του τις δυνάμεις, απέναντι σε όποιον τοποθετεί τις συνταγματικές εγγυήσεις για ανεξαρτησία του δικαστή στην προκρούστεια κλίνη, με όρους κοντόφθαλμης πολιτικής σκοπιμότητας.
Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Ράικου, εδώ και τώρα».