Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Τυχαίο ή όχι; Παρίσι 22 Αυγούστου. Εμμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιούνται στο Προεδρικό Μέγαρο των Παρισίων. Πρόκειται ουσιαστικά για την αφετηρία της μίνι περιοδείας του κ.Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Δεκατρείς μέρες μετά, το μεσημέρι της 4ης Σεπτεμβρίου, η Γαλλίδα αξιωματούχος και επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναφέρει την σταθερή θέση της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας.
Με μία πρώτη ανάγνωση, τα δύο αυτά γεγονότα μπορεί να αποτελούν δύο ξεχωριστά ζητήματα. Είναι κάτι όμως που ισχύει και στην πραγματικότητα; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Όποιος όμως επιχειρήσει να αναζητήσει την αλήθεια δικαιούται να επισημάνει ότι υπάρχει ένας «αόρατος κρίκος» που ενώνει τα δύο αυτά περιστατικά.
Δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο άνθρωπος που έστειλε την κυρία Λαγκάρντ στην ηγεσία ενός εκ των θεσμών. Είναι ο κ.Μακρόν, τον οποίο συνάντησε ο κ.Μητσοτάκης στο Ελυζέ και συζήτησαν για περίπου μιάμιση ώρα εφ'' όλης της ύλης. Είναι προφανές ότι στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται εξαιτίας μίας σύμπτωσης και παρότι η άποψη της γαλλίδας αξιωματούχου είναι γνωστή από παλιά, από μόνη της η χρονική συγκυρία και κυρίως η θέση για την οποία προορίζεται (ΕΚΤ) προσδίδει ξεχωριστή δυναμική στην τοποθέτηση της περί μείωσης των πλεονασμάτων.
Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η κυρία Λαγκάρντ είπε αυτό που θα ήθελε να πει ο κ.Μακρόν ή ότι ο Γάλλος πρόεδρος απλώς «έβαλε το χεράκι» του προκειμένου να υπάρξει αυτή η ηχηρή παρέμβαση της συμπατριώτισσάς του, η οποία ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για την μείωση των πλεονασμάτων σε μελλοντικό χρόνο.
Μην ξεχνάμε πάντως ότι ο Kυριάκος Μητσοτάκης από το 2016 κιόλας και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιγράψει με σαφήνεια όχι μόνο τον στόχο αλλά και τα επόμενα βήματα που θα κάνει στην περίπτωση επίτευξης του.
Στις 17/09/2016 κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ είχε σημειώσει: «Περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα όμως «ψήνεται» μία ακόμα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με τον συνυπολογισμό των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πλεόνασμα, εξέλιξη η οποία εφόσον συμβεί, θα προσφέρει περιθώριο για μεγαλύτερες δημοσιονομικές παροχές.
Μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη στη Χάγη ότι «και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για το πως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές οι οποίες προάγουν συνολικά την ανάπτυξη», πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το liberal.gr επιμένουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι καθοριστικό ίσως και κομβικό για την αίσια έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
«...Είναι ζητήματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε μια οριστική κατάληξη όλων αυτών των συζητήσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή αρχίζει να διαμορφώνεται ένα απολύτως θετικό κλίμα για την Ελλάδα ανάμεσα στους εταίρους προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση κάτι που φέρνει όλο και πιο κοντά μία τέτοια εξέλιξη.