Πρόωρες εκλογές ως αναπόφευκτη κίνηση. Ένα ενδεχόμενο
Shutterstock
Shutterstock

Πρόωρες εκλογές ως αναπόφευκτη κίνηση. Ένα ενδεχόμενο

Έχει ο Αντώνης Σαμαράς στρατηγική; Το άλλο συνακόλουθο ερώτημα είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση του πρώην πρωθυπουργού. Τα γράφω αυτά διότι σχεδόν σε όλες της κυριακάτικες εφημερίδες υπάρχουν αναφορές στην κρίση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο ανδρών, κάποιες δε από αυτές μιλούν και για κρίση εντός της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό επιβάλλεται και οι δύο πλευρές να βρουν ένα modus vivendi για να αποφευχθούν περιπετειώδεις εξελίξεις.

Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς κινείται με βάση κάποιο σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και ο Κώστας Καραμανλής. Φυσικά, αυτό το γνωρίζει μόνον ο ίδιος, αν και η κλιμακούμενη κριτική του -όπως φάνηκε και από τα όσα υποστήριξε στην Κύπρο- δε δικαιολογείται μόνον από τα γνωστά και εύλογα παράπονα που έχει από τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο οξύς λόγος του θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνον ως προσπάθεια αποτροπής λύσεων που γνωρίζει ότι εξυφαίνονται στο παρασκήνιο και όχι από τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τόσο με τα εξοπλιστικά της προγράμματα όσο και με τους γνωστούς χειρισμούς στα ζητήματα του Έβρου δεν έδωσε δείγματα ενδοτισμού. Οι δε υπαινιγμοί του Α. Σαμαρά για το Κυπριακό πρωτίστως αφορούν τις κυπριακές ηγεσίες. Από το 2004 ως τις ημέρες μας οι Ελληνοκύπριοι αποφασίζουν.

Δε θα μπορούσα να αποκλείσω η επιθετική συμπεριφορά του Α. Σαμαρά να αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που δεν έχει σχηματιστεί ακόμα. Αν συμβαίνει αυτό θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνω.

Το Μέγαρο Μαξίμου -όπως επισημαίνουν όλοι οι σχολιαστές- απαντά πλέον στον πρώην πρωθυπουργό και υποθέτω πως περιμένει τις δικές του κινήσεις, με κορυφαία τη στάση του στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό που είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πάντα σε καταστάσεις που μυρίζουν μπαρούτι οι βασικοί παίκτες επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με δεδομένο ότι υπό προϋποθέσεις διακυβεύεται και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υποθέτω πως ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα έχουν εκτιμήσει τι διαστάσεις μπορεί να λάβει το πρόβλημα, αν δεν το αντιμετωπίσουν έγκαιρα, δημιουργώντας εξελίξεις και όχι συρόμενοι από αυτές.

Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τον Μητσοτάκη από τον Σαμαρά; Νομίζω πως ναι, στον βαθμό που στα ελληνοτουρκικά δε θα παραβιαστεί η εθνική γραμμή της Μεταπολίτευσης. Οι Πρέσπες του Αιγαίου θα έχουν την ίδια τύχη και τις ίδιες πολιτικές συνέπειες με τις Πρέσπες του Τσίπρα και αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Συνεπώς, αν αυτό το ζήτημα βγει από την ατζέντα, ο λόγος του Α. Σαμαρά θα είναι απονομιμοποιημένος αν βεβαίως συνεχίσει να είναι επιθετικός και επικριτικός.

Στην περίπτωση όμως που η διαφοροποίησή του αποτελεί το παζλ μιας μεγαλύτερης εικόνας, ενός σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε θα μιλήσουμε για πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να βρίσκεται στις προθέσεις του Α. Σαμαρά για πολλούς λόγους.

Πάντως, και τελειώνω, ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.