Με φόντο την έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας συνεδριάζουν οι 27 στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αναγκαιότητα αναζήτησης όχι μόνο κοινού βηματισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη αλλά κυρίως την εφαρμογή κοινής πολιτικής, στοιχείο καθόλου εύκολο εξαιτίας των ιδιαίτερων συσχετισμών που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει πάνω στην ήδη διατυπωμένη πρόταση του περί κοινής προμήθειας φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία πρόταση που ήδη συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και έχει αποτελέσει θέμα στις κλειστές συναντήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Παρά το γεγονός πως όλοι (εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συνομολογούν ότι πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η συζήτηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο θεωρείται ότι θα αποβεί άκαρπη. Τα συμφέροντα άλλωστε καθενός κράτους μέλους ξεχωριστά είναι πολλά και ποικίλουν κάτι που αποτρέπει για μία ακόμα φορά τους 27 σε μία γρήγορη και ομόφωνη απόφαση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και σε αυτόν το τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η ενέργεια έχει φροντίσει να προετοιμάσει την παρουσία του στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλο το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με μία σειρά από χώρες κυρίως του Μεσογειακού Νότου και για το ενεργειακό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Στον πυρήνα των συζητήσεων είναι η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου όλων των ευρωπαϊκών χωρών από κοινού ή κατά ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα κράτη θα κάνει η Κομισιόν. Ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή παίζουν τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Εκτός από την ενέργεια στο τραπέζι των 27 θα βρεθούν η πανδημία, η μετάλλαξη «Όμικρον» και η πορεία των εμβολιασμών. Τη σύνοδο θα απασχολήσει ακόμα η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό, στοιχείο που προφανώς "ακουμπάει" την Τουρκία.
Οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για πρώτη φορά για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε, με βάση το έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.