Κλίμα αλλαγής του νόμου για τις offshore των βουλευτών καλλιέργησαν σήμερα (κατά την παράδοση των πόθεν έσχες) τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, Τασία Χριστοδουλοπούλου όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Ειδικότερα, η πρώτη χαρακτήρισε το νόμο «έκτρωμα», ενώ ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για μια πολύ αυστηρή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε καθ' υπερβολή μετά από διάφορες αντιδράσεις κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση είχε έρθει στη Βουλή ως τροπολογία από την κυβέρνηση και προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή (off-shore και μη) για πολιτικά πρόσωπα είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Τότε είχε ψηφιστεί από 190 βουλευτές.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο ρύθμιση- πρόκληση σε νομοσχέδιο 7.500 σελίδων, με την οποία υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά
Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση βάζει μπροστά την αλλαγή του νόμου, ισχυριζόμενη ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων από βουλευτές για τη συγκεκριμένη διάταξη.
Αλέξανδρος Διαμάντης