Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με άρθρο του με τίτλο «Εξωτερική πολιτική με ξεκάθαρες θέσεις και παρακαταθήκη την περίοδο 2015-2019» αναφέρθηκε στις προτάσεις του για την εξωτερική πολιτική.
«Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι κρίσιμη μόνο για τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο του που δημοσιεύεται στο ieidiseis.gr.
Και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρες θέσεις στο Πρόγραμμά του, αλλά κυρίως έχει την παρακαταθήκη της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019.
Μια παρακαταθήκη πολύ σημαντική τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό που βρίσκονται σήμερα υπό συζήτηση.
Μια παρακαταθήκη που κατέστησε την Ελλάδα ισχυρό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Με προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή και την ίδια στιγμή ενεργητική προσπάθεια για επίλυση των διαφορών μας με γείτονες στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Ως προς το πρώτο, αξίζει να θυμίζουμε το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έφτασε στην μέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2018 για να αποτρέψει έρευνες από το Barbaros.
Ως προς το δεύτερο, θυμίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική διπλωματία στο Κρανς Μοντάνα, η οποία δυστυχώς δεν οδήγησε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά οδήγησε στην αποδοχή από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά ότι οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν και τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί θετική εξέλιξη για την χώρα, σήμερα, η έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και η απόφαση για έναν οδικό χάρτη συναντήσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, ο διάλογος αυτός θα ωφελήσει την ειρήνη και τα εθνικά μας συμφέροντα μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- να είναι δομημένος και ουσιαστικός και να πιεστεί να δεσμευθεί σε αυτόν η Τουρκία αντί να της επιτραπεί να τον εκμεταλλευθεί για τα παιχνίδια της. Και εκεί πρέπει να αξιοποιηθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ όπως έχουμε προτείνει.
- ο διάλογος να έχει στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: πρώτον να μην υπάρξει καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών , δεύτερον να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, τρίτον να μην υπάρξει καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ, και τέταρτον να μην υπάρξει απεμπόληση του μονομερούς κυριαρχικού μας δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.
- να μην υπάρχει αμφιβολία ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό ζήτημα για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ότι δεν θα μπει κάτω από το χαλί. Οι δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους και ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο αυτό να γίνει από κάποια χώρα του ΟΗΕ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και για τον διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία
Το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης δεν έδωσε την απάντηση που έπρεπε στον κ. Ερντογάν όταν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι απαράδεκτο. Ας θυμηθούμε όλοι πώς απάντησε στον κ Ερντογάν στην Αθήνα το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου και ας το συγκρίνουμε με τον κ Μητσοτάκη που δυστυχώς για την χώρα, φοβάται να θίξει σοβαρά το θέμα ακόμα και πίσω από κλειστές πόρτες.
Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος αυτός Μητσοτάκης που λειτουργεί έτσι και μιλάει για υποχωρήσεις, εκμεταλλεύτηκε τα εθνικά θέματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας τον ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακριβώς επειδή αποτελεί πατριωτική αριστερή δύναμη, δεν θα τον ακολουθήσει στην πατριδοκαπηλεία. Αλλά θα σταθεί απέναντί του σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.»