Σε συνθήκες «καύσωνος» η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σε συνθήκες «καύσωνος» η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

(Φωτ.: Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες «καύσωνος.)

Του Γιάννη Σιδέρη

Σε συνθήκες «καύσωνος αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, την Πέμπτη στο Mέγαρο Μαξίμου, για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Ανεξαρτήτως του savoir vivre που θα αποτυπωθεί για χάρη των καμερών, το εκρηκτικό κλίμα φάνηκε από τα προεόρτια, με τις διαρροές του Σαββατοκύριακου:

Η μεν Νέα Δημοκρατία διοχέτευσε την πεποίθηση ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές». Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε απαντώντας: «Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους “κύκλων” της ΝΔ ότι διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι».
Ως ανταπάντηση ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, μέσω twitter, υπενθύμισε «την άθλια μεθόδευση στην πρώτη συνάντηση των δύο αρχηγών», καθώς μόλις είχε ξεκινήσει η συνάντηση, το Μαξίμου διέρρεε το τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να κερδίσει εντυπώσεις.

Πέραν των ηρωικών εκφράσεων του γουέστερν σπαγγέτι (και της μονομαχίας… στη Γκρέτσια Μορένα, που θα έλεγε και ο παλιός καλός Χάρι Κλυν), είναι πασίδηλο ότι ο πρωθυπουργός οργανώνει μια ακόμη επικοινωνιακή παράσταση, μακράν των αναγκών της χώρας.

Συνταγματική θωράκιση κατά… του νεοφιλελευθερισμού!

Τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια θα τα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας ως γνωστόν στις 24 Ιουλίου, ημέρα επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στολίζοντάς τα με φραστικούς βερμπαλισμούς, για τους οποίους ήδη μας προϊδέασε ο συντονιστής της κυβερνητικής επιτροπής για την αναθεώρηση, Γ. Κατρούγκαλος (ΣΤΗ ΦΩΤ. ΔΕΞΙΑ), ο οποίος υποσχέθηκε «την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα έκανε λόγο για μετάβαση στη… Δ' Ελληνική Δημοκρατία, «με νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυσης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση» (για το αρκετά περίεργο τελευταίο, τη θωράκιση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση, θα μας ενημερώσουν καταλλήλως οι συνταγματολόγοι. Ωστόσο η διαμάχη που μάλλον θα ξεσπάσει θα είναι ένα ακόμη καπνογόνο για την απόκρυψη και τον αποπροσανατολισμό, από τα ζέοντα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία).

Τα προβλήματα παραμένουν

Ωραία είναι τα υψιπετή περί «ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων» του κ. συντονιστή, αλλά τα κοινωνικά δικαιώματα εξακολουθούν να σφαγιάζονται, από την ελλιπή ενασχόληση με αυτά μιας κυβέρνησης λάτρισσας του εντυπωσιασμού.

Στα κοινωνικά δικαιώματα, ας πούμε, ανήκει –παραδειγματικώς– το δικαίωμα στην εργασία. Φευ, η ανεργία σαρώνει ακατάβλητη, αφού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κατά μισή μονάδα το πρώτο τρίμηνο του '16, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (24,9 έναντι 24,5%).

Πτώση είχαν και οι εξαγωγές, με τις οφειλές από επιστροφές ΦΠΑ να αγγίζουν το ένα δισ. και οι καθυστερήσεις να φτάνουν τα τριάμισι χρόνια. Η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτιμώμενη μεταβολή στα έσοδα της χώρας μας από εξαγωγές!

Οι δαπάνες Υγείας έχουν υποστεί καθίζηση. Τι αξία έχει να επαίρεσαι διατυμπανίζοντας τη (σωστή για λόγους αρχής) θέσπιση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφαλίστων, όταν το 12,9% των ασθενών δεν έλαβε υγειονομική φροντίδα λόγω μεγάλης λίστας αναμονής, όταν τα φαρμακεία των νοσοκομείων είναι άδεια και εξαθλιωμένοι άνθρωποι γυρνούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν το φάρμακό τους, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαφόρων νοσοκομείων, σε συνεντεύξεις Τύπου, έχουν καταγγείλει ότι ασθενείς πεθαίνουν εν αναμονή εγχείρησης ή λόγω έλλειψης φαρμάκων;

Ενδεικτικό το παράδειγμα της Υγεία ως έναν από τα πλέον ζωτικά. Παραπλήσιες καταστάσεις συναντά κανείς στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Επενδύσεις κλπ.

Προς Θεού, η στήλη δεν ισχυρίζεται ότι φταίει γι' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα βρήκε! Ωστόσο φταίει γιατί δεν επιδόθηκε με ζήλο και αυταπάρνηση, χωρίς φανφάρες, να τα ανατάξει.

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο γι'' αυτά. Θα διαθέσει άφθονο παραγωγικό χρόνο για να διεξαγάγει «εξαντλητικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος», και βέβαια για τον εκλογικό νόμο –η αντιπαράθεση για τον οποίο θα πιάσει κόκκινο.

Κι έτσι θα έχουμε θέαμα να πορευόμαστε, μήπως και μας φανεί πληκτικό το Καλοκαίρι. Τα προβλήματα μπορούν να περιμένουν…