Σε τρεις άμεσες πρωτοβουλίες προχωράει η κυβέρνηση μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου.
Οι αποζημιώσεις από την κυβέρνηση θα είναι ανεξάρτητες από αυτές που υποχρεούται να δώσει η εταιρεία Hellenic Train, ενώ θα υπάρχει πλαίσιο ηθικής και ψυχολογικής στήριξης όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
«Προτεραιότητα έχει πάντα η στήριξη των συγγενών των θυμάτων, η οικονομική στήριξη, αλλά και η ηθική και η ψυχολογική στήριξη. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα και με τη διακριτικότητα που αυτό απαιτεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δε θα κρυφτεί πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων.
Ο πρωθυπουργός, που δήλωσε ότι αισθάνθηκε ντροπή και οργή, ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, δεσμεύτηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους (σε μέσα τεχνολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού), στήριξη συγγενών θυμάτων (οικονομική, ηθική, ψυχολογική) και ολοκλήρωση του έργου τηλεδιοίκησης μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία. Ειδικά οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, συγγνώμη «στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά» αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Σας ζητώ να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος, όσα εμπόδια κι αν συναντήσουμε», ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους υπουργούς.
«Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού…Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε… Μόνο έτσι, και κλείνω με αυτό, το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας», είχε επισημάνει.
Οι τρεις παρεμβάσεις και οι αποζημιώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, απόψε το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις αποζημιώσεις των θυμάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης προχωράει σε τρεις ενέργειες, οι οποίες και είναι:
- Διορισμός προσωρινών διοικήσεων σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με μετακινήσεις εκ των έσω για αρχή και στη συνέχεια θα βγει πρόσκληση
- Επιστολή στα κόμματα ότι είναι στη διάθεσή τους για ενημέρωση των αρχηγών ή όποιων επιλέξουν εκείνοι
- Επιστολή προς τη Βουλή ότι είναι στη διάθεσή της για ενημέρωση
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για το θέμα της ασφαλής επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ώστε έως το τέλος του μήνα να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια των τρένων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι:
- Υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό.
- Μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών.
- Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
- Ταχεία ολοκλήρωση της σύμβασης αναβάθμισης και αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν μετά από επικοινωνία με τη γαλλική Alstom.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.
- Συνδρομή ΕΕ και Γερμανίας στην παροχή τεχνογνωσίας. Κλιμάκιο Γερμανών ειδικών που λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους θα καταθέσουν προτάσεις για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
- Αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές στο δίκτυο.
Διαβάστε ακόμα:
Γ. Γεραπετρίτης: Με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό και λιγότερα δρομολόγια η επανεκκίνηση των δρομολογίων
Γ. Γεραπετρίτης στο Liberal: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για παρακώλυση συγκοινωνιών