«Εντός του έτους θα παραδοθεί και το υπόλοιπο 30% της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση»
Γ. Γεραπετρίτης: Με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό και λιγότερα δρομολόγια η επανεκκίνηση των δρομολογίων
eurokinissi
eurokinissi

Γ. Γεραπετρίτης: Με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό και λιγότερα δρομολόγια η επανεκκίνηση των δρομολογίων

«Εντός του έτους θα παραδοθεί και το υπόλοιπο 30% της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση»

«Θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη και τον σπαραγμό μου για ό,τι συνέβη στα Τέμπη. Η οδύνη αυτή θα πρέπει να βρει μια κάθαρση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Υποδομών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία εβδομάδα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία κάνοντας απολογισμό των ολιγωριών αλλά και δίνοντας το πλαίσιο της επανεκκίνησης της λειτουργίας των σιδηροδρόμων. 

«Τελώ σε ένα σοκ, κατανοώ τον συλλογικό πόνο που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το συγκεκριμένο δυστύχημα, για τον άδικο χαρακτήρα του, για τη σκέψη ότι σε μια τέτοια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται στο απόγειό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δυστυχώς να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή. Ο άδικος χαμός των ανθρώπων θα μας συνοδεύει πάντα. Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ εύλογες αυτές».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες: «Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους»

Ο Γ. Γεραπετρίτης που χθες Τρίτη επιθεώρησε τον σταθμό τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά την επιστροφή του είχε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και μετά τις 18:30 βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι δεν θα αναλωθεί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για το ότι «δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το απίστευτο δυστύχημα»

«Δεν βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή πολίτης για να κάνω κομματική αντιπαράθεση. Δεν θα ακούσετε συμψηφισμούς ή λόγο που να παραπέμπει σε μετάθεση ευθύνης. Η ευθύνη που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η αντικατάσταση των προέδρων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ώστε να γίνει εφικτή η επανεκκίνηση των δρομολογίων. 

«Εγώ θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δυστύχημα των Τεμπών και με την επόμενη μέρα των σιδηροδρόμων», δήλωσε ο νέος υπουργός ξεκαθαρίζοντας την αποστολή που τού έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θέματα του υπουργείου θα συνεχίσουν να είναι αρμοδιότητα των υφυπουργών. 

Υπογράμμισε δε ότι δεν έχει «καμία διάθεση να εμπλακεί με την κατ' ουσία απόδοση ευθυνών που είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». 

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια.  Θα προκαλέσω συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητήσουμε τις παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων ώστε να βρούμε έναν κοινό τόπο που θα αποδίδει ευθύνες και θα αξιολογεί τα ζητήματα ασφάλειας για το μέλλον», προανήγγειλε ο Γ. Γεραπετρίτης. 

Αφού έκανε αναφορά στους λάθους χειρισμούς που έγιναν το μοιραίο βράδυ τόνισε ότι «άσχετα με το ανθρώπινο λάθος αν είχαμε ένα καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης το πιθανότερο είναι ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί». 

«Υπάρχει ένα ζήτημα της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης των συστημάτων, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα απέτρεπαν την τραγωδία», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι «εντός του έτους θα παραδοθεί και το υπόλοιπο 30% της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση». 

«Άμεσα τίθενται δύο ζητήματα: η υλοποίηση της τεχνικής αναβάθμισης θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Alstom Γαλλίας με τον οποίο είχε μια συζήτηση για την υλοποίηση της σύμβασης. Έδωσε σαφή εντολή ώστε να έρθει ο χρόνος αποπεράτωσης όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Υπήρχε κατανόηση από τη μητρική γαλλική εταιρεία. Δεσμεύομαι να είμαι από επάνω ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση».

Το χρονικό της απαξίωσης 

«Ο σιδηρόδρομος υφίστατο μία διαχρονική απαξίωση που είχε να κάνει και με τη συντήρηση, αλλά και την απαιτούμενη αναβάθμιση.  Για πρώτη φορά 2014 υπεγράφη σύμβαση για καθολική αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών: σηματοδότηση και καθολική λειτουργία τηλεδιοίκησης. Η σύμβαση αναπτύχθηκε μερικώς έως το 2017 (περίπου στο 32%). Στο παραδοτέο υπήρχαν σφάλματα, ένα ποσοστό 18% ήταν γνήσια λειτουργικό. Το 2017 σταματά η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρά σφάλματα στην εφαρμογή. Η αρμόδια αρχή διαπιστώνει ότι υπάρχουν σφάλματα και διακόπτεται η υλοποίηση της σύμβασης. Από 2017 έως 2019 δεν έχουμε καμία παράδοση. Από Ιούνιο 2019 γίνεται μια προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης.»

Και πρόσθεσε:

«Η σύμβαση για τη σήμανση και την τηλεδιοίκηση περιλαμβάνει 52 σταθμούς και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης. Το 2017 είχε υπάρξει πρωτόκολλο παράδοσης σε 17 από τους 52 σταθμούς. Σε αυτούς αναγκάστηκαν στη συνέχεια και έγιναν πρόσθετα έργα που ουσιαστικά ανέτρεψαν όλο το έργο στους μισούς από αυτούς. Περίπου, δηλαδή, το 15% ξανάγινε εξαρχής γιατί τα συστήματα δεν έβλεπαν το ένα το άλλο. Το 2017 σταμάτησε τελείως. Το έργο ξεκίνησε το 2018 με τα εμπόδια της συμπληρωματικής σύμβασης. Έκτοτε από το 2021 και με την υπογραφή αυτής έχουμε πάει από το 32% στο 70%. Σήμερα έχει παραδοθεί ένα κέντρο τηλεδιοίκησης και 36 από τους 52 σταθμούς. Έως το τέλος εκτιμούμε ότι θα έχουμε όλους τους σταθμούς και όλα τα κέντρα». 

Ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία.

Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων.

«Υπάρχει μια σημαντική μείωση του προσωπικού που επιδεινώθηκε την τελευταία 3ετια μετά από μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Έγιναν οι κινήσεις με τα περίπου 200 άτομα σταθμάρχες και κλειδούχους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Εφόσον ολοκληρωθεί το σχήμα θα έχουμε άλλους 217. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προκηρυχθεί 34 θέσεις και είχαν προσληφθεί 25. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα στηριχθεί ό,τι είναι αναγκαίο και σε επίπεδο προσωπικού και σε επίπεδο επιμόρφωσης καθώς θα είναι διαφορετικό το περιβάλλον με ένα καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Θα έχουμε αναβάθμιση υποδομών, προσωπικού (με νέο οργανόγραμμα) και οικονομικής στήριξης.»

Επαναλειτουργία με δύο σταθμάρχες, λιγότερα δρομολόγια

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων, όμως - το επισημαίνω - η επανεκκίνηση θα γίνει με όρους ασφάλειας», τόνισε ο Υπουργός που διευκρίνισε ότι θα γίνει με «δύο σταθμάρχες στους σταθμούς πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση μεταφορικού έργου και με μεγαλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα». Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων πρόσθεσε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα δρομολόγια να επανεκκινήσουν ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα.  Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπήρχε ποτέ υποχρέωση για δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. 

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση ένα αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Είναι μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.»

« Μακροπρόθεσμα υπάρχει ήδη μια εκπόνηση σχεδίου για ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ για αλλαγή φιλοσοφίας της προσέγγισης ασφαλείας. Για το ζήτημα της αναβάθμισης ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τους σιδηροδρόμους ώστε να δρομολογήσουμε το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας»

Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο και έχει υπάρξει συνεργασία με αποστολή γερμανικού κλιμακίου για αναβάθμιση του δικτύου». 

Όπως σημείωσε, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε εγγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ποσό 185 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δομών.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη στάση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε, ακόμη, το σκέλος της εκπαίδευσης του προσωπικού. Θα υπάρξει, δε, όπως τόνισε, αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του. 

Το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε κανονικά 

«Το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε κανονικά». Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα. Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά». Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας. Όμως, κατέληξε, «πλήρως λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022».

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του. Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη

Τα μέτρα είναι προσωρινά μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, με στόχο αυτό να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες παρατάσεις από την ανάδοχο εταιρεία, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι εξελίξεις ως προς τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη θα τεθούν επί τάπητος και στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη με αυτό ως μοναδικό θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα αύριο οι ειδικοί της Κομισιόν για τους σιδηροδρόμους