Οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών ουδέποτε στο παρελθόν αποτέλεσαν αιτία παρεμβάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. Η δικαιολογία περί της «κουλτούρας της Αριστεράς» που δεν συνδέεται με διαγραφές και το σύνθημα «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» αποτέλεσαν το άλλοθι ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις για να αποφεύγονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Όμως η αδυναμία του να επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματος αλλάζει τα δεδομένα με αποτέλεσμα να απειλεί ανοιχτά τον Τσακαλώτο και όσους ασκούν κριτική στις αποφάσεις του.
Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η κριτική που άσκησε στον ακραίο καταγγελτικό λόγο και την ρητορική του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα περί πολιτικών απατεώνων φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ανακοινώνει χθες τη δημιουργία ενός… οργάνου όπου θα κατατίθενται οι αντίθετες απόψεις και θα… συζητούνται εσωκομματικά.
Στόχος να μπει «φίμωτρο» στις αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών και η ανάδειξη των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει παρά το γεγονός πως επέβαλε τα πρόσωπα που επιθυμούσε στον κομματικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου.
Το άδειασμα που επιφύλαξε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει προκαλέσει αναβρασμό μεταξύ των 53+, άτυπος εκπρόσωπος των οποίων παραμένει, αλλά και των παλαιοκομματικών που βλέπουν να μπαίνουν στο περιθώριο παρά την στήριξη που προσέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα από τα δύσκολα χρόνια της ανάληψης της αρχηγίας του κόμματός μέχρι και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αν και σε περιορισμένο επίπεδο συνεχίζουν την κριτική και όπως συνέβη στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσίως εκφράζονται αρνητικά με στόχο να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές προς την ηγεσία του κόμματος.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα. Και στο πλαίσιο αυτό δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει ακόμη και την πάγια τακτική των μη διαγραφών. Τακτική που ακολούθησε ανεξάρτητα του μεγέθους των παρεκτροπών στις οποίες προέβαιναν τα στελέχη του κόμματος. Ακόμη και στην περίπτωση της Μυρσίνης Βουνάτσου από τη Λέσβο η οποία είχε επιχειρήσει να κάνει συμψηφισμό και καταμέτρηση νεκρών μεταξύ της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι και της πανδημίας του κορονοιού το κόμμα είχε μείνει σχεδόν αμέτοχο. Η ολιγοήμερη αναστολή της κομματικής ιδιότητας εμφανίσθηκε ως πρωτοβουλία της ίδιας και έληξε σε χρόνο ρεκόρ κάτω και από την αντίδραση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Παύλου Πολάκη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση των προθέσεών του για την εφαρμογή κανόνων ως προς τη δραστηριότητα των στελεχών, την απειλή διαγραφών και άλλων κυρώσεων και τη δημιουργία κομματικού οργάνου στο οποίο θα κατατίθενται οι αντιρρήσεις των στελεχών σχετικά με αποφάσεις του αρχηγού και της Κουμουνδούρου, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχαν επιτεθεί ανοιχτά ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτηση στο facebook και ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μάλιστα εγκάλεσε ανοιχτά τον πρώην τσάρο της οικονομίας.
Ουσιαστικά οι λεγόμενοι προεδρικοί πήραν το λόγο για να στηρίξουν τον αρχηγό τους κόντρα στον επικεφαλής των 53+ και των εκφραστών του αριστερού λόγου εντός του κόμματος.
«Σιωπητήριο» και κανόνες
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα», ανέφερε στον πρωινό καφέ που συνεδρίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ουσιαστικά το «σιωπητήριο» εντός του κόμματος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρέπει «να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες».
Με λίγα λόγια ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να απαγορεύσει την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση στελεχών εφόσον αυτή δεν ταυτίζεται με την γραμμή του κόμματος, υποστηρίζοντας πως αυτό κάνει κακό στην εικόνα του κόμματος.
Στόχος είναι να παραμείνουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα που οφείλονται όμως στην έλλειψη κεντρικής γραμμής και προγραμματικού λόγου καθώς και συγκεκριμένων προτάσεων. Παρεμβάσεις που επικρίνουν την ακραία ρητορική και τον λαικισμό δεν είναι αποδεκτές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά, παρά τις αναφορές του για πολιτικές εξελίξεις που γίνονται στην προσπάθεια να τεθεί ο κομματικός μηχανισμός σε εγρήγορση, πως εκλογές δεν θα γίνουν σύντομα. Και ως εκ τούτου δύναται να απορροφήσει κραδασμούς που θα προκαλούσαν τυχόν διαγραφές ή άλλου είδους ποινές τους εσωκομματικούς του επικριτές.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αφού 14 μήνες μετά τις εκλογές και με μια τριπλή κρίση σε εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εμφανίζονται να διατηρούν ισχυρό προβάδισμα παρά την ανησυχία που εκφράζουν οι πολίτες για τις εξελίξεις ειδικά σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η ανησυχία αυτή δύναται να συμβάλει στη αύξηση της προσοχής και της ατομικής ευθύνης.
Αρκεί να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παγιωμένη και παρά τη μικρή πτώση που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα, εντούτοις αυτή δεν την πιστώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
0 Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ οι πολίτες δείχνουν να θεωρούν σωστές τις ενέργειες του στα ελληνοτουρκικά με το ποσοστό να αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση παρά το γεγονός πως οι πολίτες δείχνουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις και να εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος, η αντίδραση τους έναντι της κυβέρνησης είναι θετική και έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια Τσίπρα να δημιουργήσει κλίμα καταστροφολογίας
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου πάντως έρχονται να επιβεβαιώσουν τους επικριτές του Αλέξη Τσίπρα εντός του κόμματος και όλους όσους διαφωνούν με την τακτική του σκληρού ροκ και τον καταγγελτικό λόγο. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί και την αιτία για την οποία ο ίδιος επιθυμεί να επιβάλλει σιωπητήριο ακόμη και με διαγραφές στελεχών. Διαγραφές που ενδεχομένως κάποιοι να εκτιμούν πως θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αρχηγικού του προφίλ εντός του κόμματος.