Σκοπιανό: Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί «μεγάλη νίκη» έναν προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

Σκοπιανό: Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί «μεγάλη νίκη» έναν προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

Του Τάσου Ευαγγελίου

«Μεγάλη νίκη» θα αποτελεί για την ελληνική πλευρά εάν «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”». Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ανοίγοντας δημοσίως τα χαρτιά του λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση του υπουργού Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη. 

Ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή έδειξε τις προθέσεις του καθώς και τις οδηγίες με τις οποίες έχει προσέλθει ο Νίκος Κοτζιάς στη διαπραγμάτευση, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ενώ προσδιόρισε ουσιαστικά και το πλαίσιο της συζήτησης πριν καν αυτή οδηγηθεί στην τελική της φάση.

Είναι ενδεικτικό ότι με τον τρόπο αυτό επιχείρησε από τη Θεσσαλονίκη να ωραιοποιήσει τυχόν συμφωνία με βάση τα ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς αφού μίλησε για μια «μεγάλη νίκη» για την ελληνική πλευρά και έδειξε την πρόθεσή του να κλείσει το θέμα με κάθε τρόπο.

Ουσιαστικά και με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις ΗΠΑ, περί κλεισίματος όλων των θεμάτων με τα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει υπαναχωρήσει σε όλα και σε ότι αφορά το ονοματολογικό που υποτίθεται πως είναι σε εκκρεμότητα

Εντωμεταξύ η αναφορά του στα περί μεγάλης νίκης για το όνομα προκάλεσε εντυπώσεις και αντιδράσεις αφού επί της ουσίας απέφυγε να μιλήσει για χρήση erga omnes καθώς και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο σύνταγμα και η κατάργηση αναφορών που δείχνουν αλυτρωτισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός, για τον οποίο ήδη στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν πως προέβη σε ατόπημα μιλώντας την ώρα των διαπραγματεύσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη για το Σκοπιανό ότι «Έχουν γίνει βήματα και εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση» καθώς και ότι «εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Όχι από εμάς».

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως «οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται 'Μακεδονία'» προσθέτοντας ότι «φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας».

«Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο» είπε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται 'Μακεδονία' αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται».

Και κατέληξε λέγοντας «άρα λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο».