Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, τροπολογίας που ρυθμίζει θέματα του τομέα ευθύνης του.
«Η αντικατάσταση των παραδοσιακών μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή από ορυκτά καύσιμα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μέσα παραγωγής ανανεώσιμα όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, φυσικά θα φέρει ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και μια πραγματικότητα μεγάλων και πολλών επενδύσεων στη χώρα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς που αφορά την χωροταξία και χωροθεσία αυτών των μέσων παραγωγής.
«Επαναλαμβάνω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Και εκεί πραγματικά είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να προστατεύσουμε γενικότερα το περιβάλλον της χώρας. Και με αυτό τον τρόπο να μπορούμε από τη μία, να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή, την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη μετάβαση και την αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και από την άλλη, να διατηρήσουμε φυσικά τον τεράστιο γενικότερα, είτε περιβαλλοντικό, είτε πολιτισμικό πλούτο που έχει η χώρα και να προστατέψουμε τις κοινωνίες», είπε ο κ. Σκρέκας
Όπως και πρόσθεσε: «Λέμε σε όλους όσους επενδυτές θέλουν να κατασκευάσουν, ότι πρέπει πια στα επιχειρησιακά τους πλάνα να βάλουν πολύ ψηλά την τοπική κοινωνία - συμμέτοχο, ώστε να μπορούν να πετυχαίνουν αυτή τη συναίνεση που χρειάζεται».
Διασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα
Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σχετικά με την αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα.
«Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους φορείς της αγοράς (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) προκειμένου να εκτιμηθεί το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό και οι προβλέψεις για τη ζήτηση ρεύματος. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι σε ετοιμότητα ενώ το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου έχει ενισχυθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Φεβρουάριο.
«Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας. Σημείωσε δε ότι σε λειτουργία τίθενται και οι λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που όπως τόνισε ο ίδιος αποδεικνύει την αναγκαιότητα έγκρισης του μηχανισμού εφεδρείας που έχει ζητήσει η χώρα μας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ η αιχμή της ζήτησης ρεύματος αναμένεται να φθάσει απόψε στα 8.670 μεγαβάτ.