Σωσίβιο από τη διεθνή κοινότητα ζητά ο πρωθυπουργός, για τους «επισκέπτες» του Αιγαίου

Σωσίβιο από τη διεθνή κοινότητα ζητά ο πρωθυπουργός, για τους «επισκέπτες» του Αιγαίου

Του Γιάννη Σιδέρη

Μια αργόσυρτη φωτιά υποβόσκει και σιγοκαίει στη χώρα, με μικρές προ το παρόν, βίαιες αναλαμπές, σαν τις χθεσινοβραδινές φωτιές της Λέσβου.

Χθες η Λέσβος ήταν μια μικρογραφία του μέλλοντος.

Οι κάτοικοι -  γηγενείς, μη μας διαφεύγει - αυτοί που με τόση αυταπάρνηση καλοδέχτηκαν τους πρόσφυγες και μετανάστες - διαδηλώνουν πλέον εναντίον τους.

Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, η φωτιά κατέτρωγε τα παραπήγματα αλλά και παρακείμενα ελαιόδεντρα, καθώς τα επεισόδια που ξεκίνησαν από το μεσημέρι στο χοτ σποτ της Μόριας, πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Το βράδυ σημειώθηκε γενικευμένη εξέγερση με φωτιές και καταστροφές σε δεκάδες καταλύματα ενώ το κέντρο εκκενώθηκε.

Σωσίβιο στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός χθες, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί αντιμετωπίσει από μόνο του». Συνέχισε λέγοντας ότι «αν ως διεθνής κοινότητα αποτύχουμε  να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, οι κοινωνικές αλλά και οι πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές παντού».

(Ενδεχομένως. Εκείνοι πάντως που πρώτα θα τα υποστούν, είναι όσοι ήδη τα υφίστανται…).

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο «1,2 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα μας», και χαρακτήρισε «τη μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο του».

(Σημ: φευ, χρειάστηκε να έρθει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας για να συνειδητοποιήσει ότι οι μεταναστεύσεις των λαών είναι τραγωδίες, και όχι αραλίκι στη λιόχυτη ξενοιασιά του της ομόνοιας όπου αμέριμνοι «λιάζονται»).

Προσπαθώντας δε, να θέσει… προ των ευθυνών της, την Ευρώπη, τόνισε: «Μια Ευρώπη ταραγμένη  από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και από τις συνέπειες της φτώχειας , της καταπίεσης και του πολέμου, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης».

Παράλληλα επανέλαβε το γνωστό μοτίβο «αν δεν συμφωνήσουμε σε μια ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις μεταναστευτικές ροές με άλλες νόμιμες, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται αν τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε. Και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρα σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές, δυνάμεις, να δείξουν το πρόσωπό τους».

(Σημ: Δυστυχώς η εμπειρία το αντίθετο δείχνει: όπου σωρηδόν εγκαθίστανται οι «μεταναστευτικές ροές», δηλαδή άνθρωποι κατατρεγμένοι μεν, αλλά φέροντες άλλες πολιτιστικές κληρονομιές, εκεί αναπτύσσονται οι ξενοφοβικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις – όρα Γερμανία και πρόσφατες εκλογές).

Από την όλη ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, παρά τις ανθρωπιστικές κορώνες, αναδυόταν η αγωνία, για τα προβλήματα που θα επιφέρει το προσφυγικό/μεταναστευτικό στη χώρα. Είθε να ακουστεί πειστικός, αλλά όσο πειστικός και αν ακουστεί - πέραν των συγχαρητηρίων και της «κατανόησης» που θα εισπράξει - μια συνέλευση του ΟΗΕ είναι αρκετά χαώδης, θεωρητικίζουσα, πλαδαρή και ευχολογική. Ακόμη και λύσεις να αποφασίσει, αυτές έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ωρίμασης. Οπότε ας προετοιμαστούμε. Το πρόβλημα είναι εδώ και θα παραμείνει! Τα προεόρτιά του ζούμε! 

Η αέναη καταγγελτική «σούπα» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα επιδίδεται στην ίδια αέναη καταγγελία. Την «έπεσε» χθες στη «ΝΔ του Μητσοτάκη, και του ζητάει να απαντήσει αν θα συνταχθεί με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού ή με τις ακραίες, ξενοφοβικές φωνές που τρέφουν την μισαλλοδοξία. «Και τα δυο μαζί δεν γίνεται», λέει η ανακοίνωση.

Ποσώς ενδιαφέρει την στήλη «η ΝΔ του Μητσοτάκη», αφ΄ ής στιγμής δεν κυβερνάει, άρα δεν έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει υποχρέωση ως κόμμα να παράσχει προτάσεις προς την κυβέρνησή του, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και να επιστρατεύσει τα μέλη του (τόσο κραυγαλέα ανθρωπιστικό κόμμα που είναι) προς εξυπηρέτηση των προσφύγων και των μεταναστών, στις δομές αλληλεγγύης.

Δεν θα διαφύγει των υποχρεώσεών του δια της εύκολης καταγγελίας και των αναθεμάτων. Αυτά έχουν τελειώσει εδώ κι ενάμισι χρόνο. Εμπράκτως ας δείξουν τα μέλη του το ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες, και όχι με δελτία τύπου και ανθρωπιστικές κορώνες  στα social media.

Παρεμπιπτόντως: Που την είδε την Ευρώπη της Αλληλεγγύης; Κάτι λίγα και προσχηματικά, ενδεχομένως να κάνει η Ευρώπη. Αλλά τώρα που, δια των προθύμων, κατάφερε κι έκλεισε τα σύνορα, μόνοι μας θα ξεροψηνόμαστε με το πρόβλημα, επί χρόνια.

Όποιος νουνεχής τα περίμενε και τους τα έλεγε, εισέπραττε την κατηγορία του ρατσιστή και του ξενόφοβου. Ο πρωθυπουργός έμαθε, αυτοί στο κόμμα, ακόμα δεν μαθαίνουν!