«Με σεβασμό αναμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης για το ναυάγιο της Πύλου. Η πειθαρχική δικαιοδοσία εξετάζεται - αξιολογείται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, απαντώντας σε δύο διαδοχικές Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, επισήμανε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει μια δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη, οι αναφορές περί «εγκλήματος» δεν είναι δόκιμος όρος καθώς δεν έχει καταδικαστεί κανένας για έγκλημα, άρα σας παρακαλώ πολύ μην εικάζετε».
Μάλιστα, ο κ. Γκίκας, ανέφερε ότι ως υπουργείο «έχουμε τοποθετηθεί αρκετές φορές για το ζήτημα της Πύλου» και πρόσθεσε ότι «μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, εκδόθηκε από το υπουργείο δελτίου Τύπου, στο οποίο και εμμένουμε. Καθώς, αυτή είναι η άποψη του Υπουργείου».
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός διαχώρισε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σε δύο μέρη, στο τμήμα που κάνει πολιτικές αξιολογήσεις και σε εκείνο με τις νομικές αναφορές του.
Ειδικότερα ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη «αντικειμενικά, επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που αγωνίζονται για την προστασία των συνόρων». Για δε, το μέρος του πορίσματος που έχει νομικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο, αυτό είπε «θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Επίσης, κ. Γκίκας, είπε πως το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι 148 σελίδων. Αυτή τη στιγμή «μελετάται ενδελεχώς από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης να αποφασίσει ή όχι -σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας- εάν θα ασκήσει, θα εφαρμόσει την πειθαρχική δικαιοδοσία».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το πόρισμα αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη βρίσκεται είδη στο Ναυτοδικείο, στον εισαγγελέα ο οποίος εκτελεί την έρευνα της υπόθεσης»
Εμείς, είπε «θα σεβαστούμε απολύτως, την απόφαση της Δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή η δικαστική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός, εννοείτε, σε όποιο αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας. Το να προδικάζουμε ήδη, τις αποφάσεις της δικαστικής έρευνας δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Από εκεί και πέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή (εν. Συνήγορο του Πολίτη) όσα ζητήματα τα αντιλαμβάνεται μονομερώς, είναι δικαίωμά μας, εφόσον δεν υπάρχει ακόμα απόφαση της Δικαιοσύνης να εκφράσουμε την άποψή μας ως Υπουργείο».
Σημειώνεται ότι, ο Γκίκας, απέρριψε ότι το υπουργείο και το Λιμενικό αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Συνήγορό του Πολίτη για την έρευνα που έκανε.
Αντίθετα, «ζητήθηκαν πάρα πολλά στοιχεία και δόθηκαν πάρα πολλά». Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε τη σχετική λίστα στα Πρακτικά, σημειώνοντας ότι ένα κάποιο σύστημα δεν δούλευε - κακώς δεν λειτουργούσε - και «αυτά τα στοιχεία σαφώς δεν υπάρχουν και δεν μπορούσαν να δοθούν».
Υποστήριξε ότι όταν σημειώθηκε το ναυάγιο «βεβαίως από την ηγεσία του Σώματος έγιναν όσα προβλέπονται από πλευράς εσωτερικής διαδικασίας και ελέγχου. Εκτιμήθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτή θα ήταν πειθαρχική διαδικασία είτε ΕΔΕ, διότι κατά την άποψη του ΛΣ ακολουθήθηκαν αυτά τα οποία προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και τους Κανονισμούς».
Η Κυβέρνηση «σέβεται απολύτως και είναι διαπρύσιος κήρυκας του Κράτους Δικαίου, όπως σέβεται απολύτως και τις Ανεξάρτητες Αρχές» και όπως αναφέρθηκε καις το δελτίο Τύπου «οι αποφάσεις τους είναι απόλυτα σεβαστές». Σχετικά με τις κατά καιρούς δυσμενείς τοποθετήσεις ευρωπαϊκών οργάνων για το ΛΣ είπε ότι «την τελευταία δεκαετία, από τον Φεβρουάριο του 2015 που ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση μέχρι και σήμερα, σε 6.289 περιστατικά έρευνας - διάσωσης το ΛΣ έχει διασώσει 255.698 ζωές με αυταπάρνηση».
Ο υφυπουργός ζήτησε το θλιβερότατο ναυάγιο της Πύλου «να μην τυγχάνει θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Αντιθέτως, είναι μια υπόθεση που θα έπρεπε να μας ενώνει ως προς την κεντρική του εκδοχή, που είναι η παράνομη διακίνηση μεταναστών στη χώρα και στην ΕΕ».
Κάλεσε «να μην βάζουμε το ΛΣ στο στόχαστρο γιατί αυτό φοβούμαι ότι κάνετε. Ειδικά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη».
Εμείς είπε «στηρίζουμε το Λιμενικό Σώμα» και σημείωσε ότι «μόνο το 2024 σε επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης είχαμε 158 περιστατικά και σώθηκαν 6.173 ανθρώπινες ζωές. Το 2024 μπορεί να είχαμε είσοδο στη χώρα 47.267 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Συνελήφθησαν 625 διακινητές, δηλαδή δύο ολόκληρες διακινητές και αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρει το Λιμενικό και η Ακτοφυλακή πιστά στις αξίες και τις αρχές τους».