Στ. Κασσελάκης: Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στ. Κασσελάκης: Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Την αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν σχόλια, καθώς ο ίδιος φοίτησε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανέφερε: «ξέρω πως θα με ειρωνευτούν επειδή εγώ ήμουν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο». 

«Έχουμε πολλά για να βελτιώσουμε στα πανεπιστήμια. Άμα η χώρα έχει  ιδιωτικά πανεπιστήμια αύριο, ξέρετε πολύ καλά τι θα γίνει, θα είναι μία χώρα δύο ταχυτήτων. Έχω μιλήσει με πολλούς καθηγητές για να φέρουμε νέες μεθόδους στα πανεπιστήμια και νομίζω πως μπορεί να γίνει», υποστήριξε μιλώντας στο Mega

Όσον αφορά τον στρατό ο κ.Κασσελάκης είπε πως την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας πρέπει να είναι ένας στόχος σε βάθος χρόνου για την πρώτη γραμμή. «Συγχρόνως πρέπει αν γίνει εθνική κοινωνική θητεία για όλους και για όλες. Μια θητεία έξι μηνών που βοηθάει τον τόπο σου. Αυτό που λέω το λέω γιατί πολύς κόσμος μου λέει πως γνώρισα κόσμο αλλά δεν έμαθα δεξιότητες. Η άμυνα είναι πολύ σοβαρό θέμα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να έχουμε επαγγελματική φύλαξη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δομικές αλλαγές»

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα λεφτά για τους προσλήψεις υπάρχουν και πρέπει να δαπανηθούν. Είναι και η οικολογική καταστροφή που δεν μπορεί να βάλεις πρόσημο. Θα δείτε ΣΥΡΙΖΑ με ικανά στελέχη και ναι θα δείτε πρωθυπουργό με γραβάτα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αισθάνονται πως το προεδρείο τους ακούει και τους προωθεί.  Πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να κάνουμε ένα συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος και να δώσουμε ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευκαιρίες».

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για τις κριτικές που έχει δεχτεί από μέλη του κόμματος και συγκεκριμένα για τον Νίκο Φίλη και τον Στέφανο Τζουμάκα.

«Όσον αφορά τον κ. Φίλη τον προσέγγισα στο συνέδριο και του είπα πως χαίρομαι για την πορεία του και θα ήθελα να μάθω από εκείνον. Πιστεύω πως όλος ο κόσμος έχει να προσφέρει κάτι σε εμένα ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας για εμένα. Αλλά όπως είπα, δεν θα δεχτώ καμία υπονόμευση.

Όσον αφορά τον κ. Τζουμάκα είχα πάει για ένα διάλειμμα στην τουαλέτα και έμεινα με τον κόσμο έξω. Δεν ήταν κάποιο προσωπικό θέμα με τον κ. Τζουμάκα. Όλο το σύστημα είναι εναντίον μου αλλά εγώ λογοδοτώ στον ελληνικό λαό. Υπάρχει η Λερναία Ύδρα που πρέπει να την κάψουμε και χρειάζεται επιτέλους η πλειοψηφία να είναι Δημοκρατία. Εγώ κατεβαίνω για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να δουλεύει για τον Έλληνα πολίτη και να προστατεύει του αδύναμους», είπε αρχικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δομικές αλλαγές αλλά ο αξιακός κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ εμένα με εκφράζει. Είναι η στάση προς τον συνάνθρωπο, ο λόγος που μπαίνεις στη πολιτική. Το κόμμα δεν έχει λειτουργήσει καλά και εάν ηγηθώ να είστε σίγουροι πως θα αλλάξει».

Για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την  περίοδο διακυβέρνησής του.

«Έγιναν λάθη το πρώτο χρόνο που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε βάθος 4ετίας άφησε ένα στρωμένο κρεβάτι στον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα έλεγα πως τα λάθη τα έκανε ο Τσίπρας αλλά το κόμμα συλλογικά. Υπήρχαν υπονομεύσεις προς τον πρόεδρο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο αφήγημα για την Αριστερά που να λύνει τα προβλήματα της χώρας. Το κράτος πρέπει να δουλέψει  για να έχουμε χρήματα στο μέλλον. Πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση. Μία κυβέρνησή πρέπει να κοιτάει μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα δανείζεται σαν να είναι στην επενδυτική βαθμίδα και τα δημοσιονομικά της χώρας είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με 10 χρόνια πριν».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως σε προσωπικό επίπεδο το περίμενε πως θα υπήρχαν ομοφοβικές επιθέσεις εναντίον του.

«Θα έπρεπε να το αντιμετωπίσω γιατί αλλιώς πώς θα το αντιμετωπισθεί κάποιος που το βιώνει στην καθημερινότητά του. Έχουμε δεχτεί πολλές απειλές με τον σύντροφό μου αλλά δεν θέλω να παριστάνω το θύμα. Είχαμε πληρώσει συνοδεία 3 ατόμων και αυτοκίνητο με δικά μου έξοδα. Όταν κατάλαβα ότι εργαλειοποιείται αυτό τότε το σταμάτησα. Όταν δημοσιοποιήθηκε είχα μόνο ένα άτομο για προστασία».

Για το παραδικαστικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο παραδικαστικό κύκλωμα, για τι οποίο είχε πει πως ο πατέρας του είχε αναγκαστεί να χάσει ντα πάντα από τα περιουσιακά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα υποστήριξε τα εξής:

«Ο πατέρας ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια με αυτήν την υπόθεση πλέον έχει απαλλαγεί πλήρως από την υπόθεση. Ήμουν μικρός όταν έφυγα για αυτούς τους λόγους και δεν γνωρίσω πολύ καλά. Αλλά ξέρετε το παραδικαστικό κύκλωνα. Ξέρω πως υπήρχε εξωδικαστικός συμβιβασμός επειδή απέσυρε τις μηνύσεις ο αντίδικος.

Ο πατέρας μου εμπλέκεται σε ένα σύστημα μεταξύ δικαστικών και δικηγόρων και εγώ παραμένω πολύ περήφανος γι’ αυτόν.  Αντί να ασχολείστε με το τι γίνεται στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός δεν έχει έρθει εδώ και ασχολείστε με κάτι αφορούσε τον πατέρα μου. Υπήρξε ένα παραδικαστικό κύκλωμα που κατέστρεψε ζωές. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι στους 27 στην Ε.Ε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να βρει το δίκιο του χωρίς κονέ στην Ελλάδα».

«Το επιτελικό κράτος δεν δουλεύει»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που μίλησε από τον Έβρο, είπε ότι είναι εκεί που η φωτιά έχει κάψει πολλά στρέμματα, τονίζοντας πως ο λόγος που είναι εκεί είναι για να στρέψει την προσοχή που έχει δεχτεί το πρόσωπό του τις τελευταίες μέρες, σε μία πολύ λυπηρή κατάσταση, όπως ο Έβρος, και ο πρωθυπουργός δεν έχει φανεί, σε έναν νομό που ψηφίστηκε, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τερατώδες, έχουν καεί πάνω από 700.000 στρέμματα. Η πανίδα έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και ειδικά στη Δαδιά που υπάρχει μεγάλος πλούτος στην πανίδα, έχουμε πλέον μεγάλο θέμα. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός ώστε να μπορεί το κράτος να κρατήσει τη βλάστηση».

Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ριζική ανασυγκρότηση στην Πολιτική Προστασία αλλά πρέπει να συζητηθεί και το κομμάτι της πρόληψης.

«Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει προϋπολογισμός μόνο 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό ενώ πριν τα μνημόνια ήταν 4 εκ. και το κράτος το ξέρει αυτό. Το άλλο κομμάτι είναι η ανασυγκρότηση γιατί έχουμε ένα πυροσβεστικό σώμα που είναι πολύ ταλαιπωρημένο και συγκινήθηκα γιατί έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπαθείες.

Έχουμε ένα μέσο μότο ηλικίας 45 ετών και αυτό που καταλαβαίνω είναι πως το επιτελικό κράτος δεν δουλεύει και τα λάθη  που επαναλαμβάνονται, δεν είναι λάθη. Η Δαδιά είχε καεί και πέρσι».