Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ τόνισε πως το φετινό Πάσχα «δεν θα πάμε στα χωριά μας, ούτε θα σουβλίσουμε αρνί σε αυλές και πυλωτές».
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και τις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm, επαναλαμβάνοντας ότι φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας.
«Έχουμε την πίστη μέσα μας. Θα γιορτάσουμε και του χρόνου και την επόμενη χρονιά αρκεί να έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους ανθρώπους μας. Ας σουβλίσουμε, λοιπόν, τον κορονοϊό φέτος μένοντας στο σπίτι και παίρνοντας τα μέτρα προστασίας», είπε ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν Θείες Λειτουργίες από τη Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών.
«Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή των ειδικών και θα υπάρξει εισήγηση προς την Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι επειδή πήραμε στην Ελλάδα γρήγορα, αυστηρά μέτρα τα οποία ακολούθησαν οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν πρέπει, όμως, να υπάρξει εφησυχασμός. Πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες των ειδικών και να μένουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούμε να γίνουμε ήρωες μένοντας στο σπίτι μας. Σώζουμε ανθρώπινες ζωές μένοντας σπίτι μας», επισήμανε ενώ είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και το χρονικό περιορισμό τους.
«Αναμένουμε τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Άρα, σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Αυτό δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση. Θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Σε ό,τι αφορά περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα, το αξιολογούμε», συμπλήρωσε.
Εξήγησε παράλληλα ότι δεν είναι θέμα χρημάτων η προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας αλλά θέμα δυναμικότητας καθώς όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να προμηθευτεί τα ίδια υλικά από συγκεκριμένες περιορισμένες πηγές.
«Εμείς, ευτυχώς, κινηθήκαμε νωρίς, είχαμε αυτές τις μεγάλες αποστολές, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, 13,5 εκατ. μάσκες και άλλα υλικά. Έρχονται συνεχώς υλικά στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να έρχονται και τις επόμενες ημέρες. Αλλά ακόμη και αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Φυσικά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο ΕΟΔΥ, έχουν προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρέπει να δουλέψει, στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συνέχισε σημειώνοντας ότι επίσης οι εκείνοι που νοσούν ή βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που νοσούν πρέπει να έχουν το υλικό.
Δήλωσε επίσης ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εγκρίσεις για προσλήψεις και ήδη είναι στη θέση τους πάνω από 2.000 γιατροί και νοσηλευτές. Η στελέχωση, ανέφερε, θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί ενώ εξήγησε πως οι Μ.Ε.Θ., έχουν αυξηθεί κατά 54%, μέσα σε δύο μήνες, από 565 σε 870 και θα αυξηθούν περαιτέρω σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και οκτώ στους δέκα μισθωτούς έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έχουν τη δυνατότητα περιόδου χάριτος τριών μηνών από τις τράπεζες.
Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν και επιδότηση επιτοκίου και έχουν και άλλα εργαλεία, όπως η εγγύηση του ενός δισεκατομμυρίου που έχει βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να μοχλευτούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.
«Ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, αφορά τις ουρές και τις προμήθειες. Είναι θέματα που εξετάζουμε για να δούμε πώς θα τα λύσουμε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ενώ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης.
«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας», διευκρίνισε.
Ειδικά για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είπε ότι είχαν τον ίδιο πλαίσιο προστασίας και στήριξης που έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με διοικητική εντολή.
«Δεν θέλουμε τα κανάλια, ούτε τις εφημερίδες, ούτε γενικά τα Μέσα Ενημέρωσης να κλείσουν. Ίσα-ίσα θέλουμε τώρα, που χρειάζεται ενημέρωση, να λειτουργούν συνεχώς», τόνισε και σημείωσε πως η διαφημιστική καμπάνια που θα αναπτύσσεται μέχρι 31 Μαΐου, θα περιλαμβάνει όλα τα Μέσα ενώ γίνεται διανομή εφημερίδων και μέσω των σούπερ μάρκετ.
«Προχωρούμε τώρα στην απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου. Είχαμε αφήσει στη μέση τη δεύτερη φάση του σχετικού διαλόγου, αλλά αυτή τη στιγμή, λόγω του κορονοϊού, δεν μπορούμε να τον ολοκληρώσουμε. 'Αρα θα προχωρήσουμε, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να κερδίσουμε χρόνο. Και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις και σε επίπεδο ΕΣΗΕΑ και σε επίπεδο ΕΙΗΕΑ, για έναν πιο μόνιμο μηχανισμό στήριξης του Τύπου, γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας και πλουραλισμού. Μεταξύ αυτών των μέτρων στήριξης, είναι -όπως έχουμε συζητήσει και άλλες φορές με τα διοικητικά συμβούλια αυτών των Ενώσεων- η στήριξη της φιλαναγνωσίας, αλλά και ένα παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής μας, των fake news», υπογράμμισε.