«Έχει τελειώσει η περίοδος των διαπιστώσεων, είναι η ώρα των αποφάσεων», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλεί η κυβερνητική απόφαση για κατασκευή κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι αδράνειας.
Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ1 και αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται στις τοπικές κοινωνίες των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές, χαρακτήρισε τις περιοχές που επιτάχθηκαν, απομακρυσμένες και μάλλον απαξιωμένες, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επίταξη άλλων στο μέλλον. «Η ΠΝΠ δεν αφορά καμία άλλη περιοχή παρά τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιταχυνθούν άλλες περιοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι την άνοιξη όταν θα αυξηθούν οι ροές. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει αναπτυχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης».
Παράλληλα, ο Κυβ. Εκπρόσωπος ανέφερε πως η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου αναμένεται πως θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, τονίζοντας ότι ήδη «έχουμε βγάλει περίπου 9.000 άτομα από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είχαμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης 20.000. Επομένως, απομένουν άλλες 11.000. Πέρα από αυτές τις 11.000, που είναι μεταφορά στην ενδοχώρα, υπάρχουν άλλες δύο βαλβίδες αποσυμπίεσης του προβλήματος στα νησιά». Αναφερόμενος σε αυτές είπε πως είναι οι εξής: Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Θέλουμε να έχουμε πολύ πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με έμφαση σ’ αυτούς που έρχονται τώρα για πρώτη φορά». Ο κ. Πέτσας συνέχισε λέγοντας πως «Αν, λοιπόν, έχει δώσει κάποιος 5.000-6.000 δολάρια σε κάποιον διακινητή για παράδειγμα, να τον φέρει στη Μυτιλήνη, θα ξέρει ότι μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, θα έχει εξεταστεί το αίτημά του και εφόσον δεν δικαιούται άσυλο, θα έχει φύγει ξανά ανατολικά. Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως, θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά».
Ο Κυβ. Εκπρόσωπος επίσης δήλωσε ότι περιμένουν κατά την διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2020 να «ξεδιπλωθεί» το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανακατανομή των προσφύγων-μεταναστών. Επίσης, δήλωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για ανακατανομή στην ενδοχώρα, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού, δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Ως προς την στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό,ο κ. Πέτσας είπε πως έχει διαμηνυθεί στην Άγκυρα πως άλλο πράγμα είναι να παρέχεται στέγη και φαγητό στους ανθρώπους αυτούς και άλλο να χρησιμοποιούνται ως «πολιτικό όπλο» από τον κ. Ερντογάν.
Αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, ο Κυβ. Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης -με την τροπολογία που κατέθεσε- είναι να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι», καθώς υπάρχουν πολλές οργανώσεις που λειτουργούν παρασιτικά και πως σύντομα θα υπάρχουν ονοματεπώνυμα.
Επίσης, για τα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η μοναδική εκκρεμότητα είναι η υφαλοκρηπίδα. Για να φτάσουμε στη Χάγη πρέπει πρώτα να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να προχωρήσουν τα ΜΟΕ».