Τις ανακολουθίες του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια συνάντησης των πολιτικών αρχηγών είχε δεσμευτεί ότι πριν τις εκλογές θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όμως σε έναν μήνα αργότερα προκήρυξε νέες εκλογές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σ. Θεοδωράκη: «Τσίπρας – Μεϊμαράκης – Θεοδωράκης – Γεννηματά – Καμμένος και Παφίλης (ο κ. Κουτσούμπας ήταν σε άλλες δουλειές) και βέβαια παρών και ο Πρόεδρος. Η κυρία Γεννηματά -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος με την ιστορία- θέτει πρώτη στον κ. Τσίπρα το ερώτημα «Τι θα κάνεις με τον εκλογικό νόμο»; Ο κ.Τσίπρας δίνει μια γενική απάντηση του τύπου «να το συζητήσουμε». Παίρνω την αφορμή και τους λέω την πρόταση μας: κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ένα μικρό αναλογικό μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο σε αυτούς που ζουν έξω. Ο κ. Μειμαράκης είναι διστακτικός, συνεπής στην θέση του ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο κ. Παυλόπουλος είναι σιωπηλός γιατί δεν θέλει -και σωστά- να αναμιχθεί σε μια συζήτηση, όταν μάλιστα ο ίδιος ως υπουργός έχει συντάξει τον νόμο που ισχύει σήμερα. Ο κ. Παφίλης επαναλαμβάνει την πάγια θέση για απλή ανόθευτη αναλογική. Τελικά η κυρία Γεννηματά και εγώ πιέζουμε τον κ. Τσίπρα να δεσμευθεί ότι θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, πριν τις εκλογές.
Και ο κ.Τσίπρας για να μη σας τα πολυλογώ μας δίνει δύο διαβεβαιώσεις:
-Ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές
-Και ότι σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο.
Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ.Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους.»
Παράλληλα, ο Σ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ψήφο των 16 άρηδων –κατά τον ίδιο- κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. «Δεν θα τους ξεγελάσετε όμως. Μια πρώτη γεύση πήρατε στη Βουλή των Εφήβων. Ακούσατε την κριτική τους. Κι αν συζητούσατε μαζί τους θα ακούγατε ότι δεν θέλουν ψήφο στα 16. Θέλουν δικαιώματα στο σχολείο. Θέλουν καλύτερα βιβλία. Θέλουν δασκάλους που να τους εμπνέουν. Δεν θέλουν όμως σχολεία – εκλογικά κέντρα κομμάτων».
Ακόμα επανάφερε την πρόταση του για την ψήφο των ομογενών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Δεν ξέρω αν έχετε δει το σύνθημα στα κοινωνικά δίκτυα: «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έμαθαν Facebook, Twitter, αλλά την επιστολική ψήφο όχι ακόμη». Και ενώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους 16ρηδες με χάντρες, σβήνεται από τον εκλογικό χάρτη μια άλλη γενιά. Όλους αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Μορφωμένοι, δραστήριοι, αποφασισμένοι. Και τους αρνείσθε το δικαίωμα της ψήφου. Αντί να ενισχύσετε την επαφή τους με τη χώρα τους κλείνετε την πόρτα στο πρόσωπο».
Αλέξανδρος Διαμάντης