«Tο πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να ηττηθεί. Συναιρεί τις περισσότερες από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Αλαζονεία, αυταρχισμός, ιδεοληψίες, κομματισμός, «δικά μας παιδιά» και τελικά ανικανότητα», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε εφ'' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».
Σχολιάζοντας γιατί απαντά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν τον ρωτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Μαζί κυβερνούν. Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν».
Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ποτάμι την επόμενη μέρα των εκλογών και για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το πρώτο κόμμα ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στη χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Άλλωστε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να δούμε όλη τη σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για προεκλογική συνεργασία ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κίνημα. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο. Δεν εξέλαβα το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη ως πρόσκληση να κατέβουμε μαζί στις ίδιες λίστες. Έχουμε ένα αξιόλογο δυναμικό, άπειρο ίσως στα κομματικά, αλλά έμπειρο και πετυχημένο στην πραγματική ζωή. Αυτά προφανώς εξετίμησε η κυρία Μπακογιάννη και μας κάλεσε να συνεργασθούμε».
Ερωτηθείς σχετικά με την απήχηση της «πρότασης» του Ποταμιού προς τους πολίτες, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «οι περισσότεροι θέλουν να ακούν τους λαϊκιστές με τις πομπώδεις προτάσεις. Έτσι το μεγάλο ψέμα του κ.Τσίπρα το '14 έγινε η ακριβότερη αυταπάτη των Ελλήνων. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει με ταχυδακτυλουργούς», σημείωσε ενώ αναφερόμενος σε κάποιες αναλύσεις περι σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας ειδικά μετά το Μάτι και υπό τον φόβο της κατάρρευσης θυμήθηκε ξανά τον Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα. Η επίθεση στον κ. Παπαδήμο μαρτυρά ότι ξύπνησε μέσα του ο αριστεριστής και όχι ο σοσιαλδημοκράτης».
Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό λέει με δόση χιούμορ: «Mόνο το Ποτάμι απουσιάζει από τον ανασχηματισμό». Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Πολύ ΠΑΣΟΚ, πολύ ΝΔ έως και ακροδεξιά, και βέβαια πληθώρα στελεχών του κομματικού σωλήνα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τίποτε στα πόστα που έχουν αναλάβει».
Στην ερώτηση σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης προς τους δανειστές να μην κοπούν οι συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει πως «στη Βουλή όλοι μιλούν λες και είμαστε ένα κράτος μόνο συνταξιούχων. Δεν είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι, είναι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους». Κάνει λόγο για τη σημασία της ενίσχυσης των νέων παιδιών, αναφέροντας το παράδειγμα του Μακρόν που χορηγεί σε κάθε νέο, κουπόνια 500 ευρώ τον χρόνο για βιβλία, πολιτισμό, μόρφωση.
Μιλώντας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή μέχρι στιγμής σε 98 ανθρώπους, σημειώνει πως «κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Ούτε οι υπουργοί, ούτε η πυροσβεστική. Ας μην χαϊδεύει ο ένας τον άλλο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θέτει ως προτεραιότητα κυβερνητικής πολιτικής ένα νέο Δημόσιο, με επανασχεδιασμό των υπηρεσιών και απομάκρυνση όσων συστηματικά δεν δουλεύουν. «Οι υπάλληλοι που συστηματικά λουφάρουν μετά από δύο αρνητικές αξιολογήσεις από το ΑΣΕΠ πρέπει να φεύγουν. Έχουμε προτείνει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με προσωπικό και να κάνει αυτό την αξιολόγηση των υπαλλήλων», λέει χαρακτηριστικά.