Στη Βουλή η «μητέρα των μαχών» για τη Novartis - Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση

Στη Βουλή η «μητέρα των μαχών» για τη Novartis - Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Ένταση επικρατεί στη Βουλή, καθώς η συζήτηση επί της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis ανεβάζει στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο.

Η αντιπαράθεση αφορά τον αριθμό των καλπών, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια να μιλά για προσπάθεια να σπιλωθούν υπολήψεις εκ των προτέρων. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο, θα έχουμε εντονότατη αντίδραση απέναντι σ' αυτό», τόνισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος της είναι να πάρει απόφαση για την μια κάλπη. Η ΝΔ ρητά δηλώνει ότι στην μια κάλπη για θετική ή αρνητική γνώμη σύστασης προανακριτικής ψηφίζει θετικά».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος ζήτησε προανακριτική ουσίας και σε βάθος, «όχι ξέπλυμα και τηγάνι». «Εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο να αποφασίζουμε εκ των προτέρων», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος. Από την πλευρά του ο Θ. Παπαθεοδώρου, επίσης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπογράμμισε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παντελώς ανυπόστατη και άκυρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για όλους και για όλα. «Ούτε θα στήσουμε κάλπες για να σπιλώσουμε πρόσωπα και μετά να γυρίσουμε τη δικογραφία στη δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Εδώ θα συζητήσουμε για όλους και για όλα και πάνω απ' όλα 'όχι κανιβαλισμό των θεσμών και των διαδικασιών που επιχειρείται από κάποιους», συμπλήρωσε. 

Αποφασίστηκε ότι θα είναι δέκα οι κάλπες αφού οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν δέχτηκαν το παρεμπίπτων ζήτημα που έθεσε η αντιπολίτευση, δηλαδή την ύπαρξη μόνο μίας κάλπης.

Μ. Βορίδης: Είναι ο Κουρουμπλής εμπλεκόμενος; 

Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο κάδρο των ευθυνών έβαλε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διερωτώμενος «αν είναι εμπλεκόμενος». «Γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης; Η συγκεκριμένη πρόταση κατηγορίες συγκεκριμένες έχει; Για να αποφασίσετε εξάλειψη αξιοποίνου δεν πρέπει να έχετε διαγνώσει χρόνο τέλεσης και πράξη; Πως θα το δείτε αυτό χωρίς επιτροπή; Από τα έντεκα ονόματα, στα πέντε δεν κάνετε καμία αναφορά. Βενιζέλος, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. Δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτούς. Δεν υπάρχει πράξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κατά τον ίδιο, το αντικείμενο της συζήτησης είναι ένα: «. Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. τι της θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη».

Ξετυλίγεται το κουβάρι της σκευωρίας

Η σκευωρία που σκηνοθετεί η κυβέρνηση θα αποδειχθεί στην Ολομέλεια, τόνιζαν στελέχη της αντιπολίτευσης, ενόψει της συζήτησης, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ (ίσως και μετά τα μεσάνυχτα), με την μυστική ψηφοφορία.

Τα φώτα πέφτουν στις ομιλίες των εμπλεκομένων, όπως του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και στις μεθοδεύσεις της Βουλής και της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να στοχοποιήσει πολιτικά τους αναφερόμενους στην δικογραφία, αφού μπορεί να μην τοποθετηθούν τα ονόματά τους στις κάλπες, αλλά τα ψηφοδέλτια θα είναι προσωποιημένα. Εξάλλου, το υπαινίχθηκε ο Νίκος Βούτσης, όταν παραδέχτηκε πως το σχέδιο είναι οι συνεδριάσεις να διαρκέσουν ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν τις τρεις- τέσσερις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά, με ανοχή, ενώ άλλα τόσα θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Από 15 λεπτά θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι αρχηγοί. Τη συζήτηση θα ξεκινήσουν οι οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Την σκυτάλη θα πάρουν 16 ομιλητές, κατ'' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία καθώς επίσης και τέσσερις υπουργοί (Υγείας και Δικαιοσύνης).

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια θα υπάρχει για κάθε έναν ξεχωριστά  από τους αναφερόμενους διαφορετικό, πάνω στο οποίο θα αναγράφεται το όνομά του. «Το ψηφοδέλτιο θα λέει πάνω: εγκρίνω ή δεν εγκρίνω για τα αδικήματα, και από κάτω το όνομα του κάθε αναφερομένου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής. 

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και τα αδικήματα. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τα αδικήματα της δωροδοκίας –δωροληψίας (για τα οποία όμως επικρατεί η άποψη ότι έχουν παραγραφεί) και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, το οποίο όμως δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και για αυτό πρέπει να διερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη. 

Η επιτροπή

Διάρκεια ενός μήνα θα έχει αρχικά η προανακριτική επιτροπή σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Ν. Βούτση. Θα μπορεί ωστόσο να λάβει παράταση αν ζητηθεί από το προεδρείο της Επιτροπής. Θα αριθμεί, επίσης, 21 μέλη και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από 10 βουλευτές, η ΝΔ από πέντε και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν. Δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Φωτογραφία Intime News