Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, αφού εκεί βρίσκονται ήδη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, έχοντας επιστρέψει από την Νέα Υόρκη όπου οι συζητήσεις σχετικά με το ονοματολογικό δεν είχαν κάποιο ορατό αποτέλεσμα.
Οι πιέσεις του ξένου παράγοντα για την εύρεση λύσης πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενταθεί, κυρίως μετά τις αναφορές ότι έχουν λυθεί όλα τα θέματα εκτός αυτού της ονομασίας των Σκοπίων.
Στη Νέα Υόρκη παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς (ο οποίος και προανήγγειλε τη συνέχιση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες) οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, αφού όπως έγινε γνωστό η πλευρά των Σκοπίων επέμεινε στο όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν", υποστηρίζοντας ότι δεν εγείρει θέματα αλυτρωτισμού
Η ελληνική πλευρά, αν και φέρεται να είχε αποδεχτεί τη συζήτηση γύρω από το όνομα αυτό, μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επανήλθε στα ονόματα που έχει προτείνει το Μάθιου Νίμιτς, αν και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εξετάζει και μια νέα πρόταση της πλευράς των Σκοπίων.
Πρόκειται για όνομα συνδεδεμένο με αυτό της Μακεδονίας του Ίλιντεν, (με τα γεγονότα της περιόδου εκείνης) εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει αποδεκτό ή ότι αποτελεί πρώτο θέμα στις συζητήσεις, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία στην Ελλάδα ήδη ξεκινά νέος κύκλος συλλαλητηρίων.
Πάντως τόσο ο έλληνας υπουργός εξωτερικών όσο και ο σκοπιανός ομόλογός του πιέζονται για άμεση λύση. Κυρίως από την Ε.Ε. και τη Γερμανία που σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Σκοπίων ρίχνει στο τραπέζι και τις χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά κονδύλια που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως και η πλευρά των ΗΠΑ πιέζει και προς τις δυο κατευθύνσεις με γνώμονα την αποτροπή της αύξησης της ρωσικής επιρροής αλλά και της επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα οι συναντήσεις των δύο πλευρών ενταθούν με γνώμονα την εύρεση λύσης, πριν τη σύνοδο της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα ακόμη και αν αυτό δεν είναι εφικτό να υπάρξει άμεσα οποιαδήποτε εφαρμογή.