Τον δρόμο για το αρχείο πήρε και επισήμως από τους εισαγγελείς διαφθοράς ο φάκελος που αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την υπόθεση Novartis. Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα δεν απέφερε ενδείξεις για τον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που οδήγησε τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην αρχειοθέτηση του σχετικού φακέλου.
Ειδικότερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη έκρινε πως με βάση τα υφιστάμενα δεν προκύπτει η παραμικρή ένδειξη τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος για τον πρώην πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του ονόματος του κ. Σαμαρά είχε προκύψει μετά την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, οι ισχυρισμοί του οποίου ωστόσο δεν διασταυρώθηκαν από κανένα άλλο στοιχείο.
Ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση έφτασε στη Βουλή είχε αναφερθεί σε σκευωρία ενώ έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πρόσφατα, μάλιστα, η μήνυσή «περί μεθοδεύσεων» ανασύρθηκε από αρχείο μετά από σχετική αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και στο πλαίσιο αυτό διενεργείται έρευνα από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.
Οι δύο ανώτατοι εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας που τους ανατέθηκε ερευνούν και τις μηνύσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου για την ίδια υπόθεση.
Όπως αναμένεται, τις αμέσως επόμενες μέρες η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι συνάδελφοί της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, θα αποφασίσουν επίσης και για τα άλλα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος παραμένει ανοιχτός.
Στο αρχείο έχουν ήδη τεθεί οι δικογραφίες για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και εσχάτως τον Μάριο Σαλμά. Στο στάδιο της παροχής εξηγήσεων βρίσκεται η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη.