(Φωτ.: Στην κυβέρνηση βρέθηκαν χωρίς επιχείρημα για την άρνηση του Συμβουλίου Αρχηγών, όταν είδαν ότι το ζήτησε και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ γνώριζαν ότι το ευνοούσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.)
Του Γιάννη Σιδέρη
Εντυπώσεις και… προβλέψεις για μελλοντική σύγκλιση και συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε η αποδοχή από τον πρωθυπουργό της πρότασης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), κ. Φώφη Γεννηματά, για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λόγω του μεταναστευτικού.
Στο ΠΑΣΟΚ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, διαβεβαιώνοντας ότι η σύγκληση αρχηγών όχι μόνο δε σηματοδοτεί σύγκλιση των δύο κομμάτων, αλλά μάλλον την απόκλιση προοιωνίζεται!
Η άποψή τους συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις που είπε η κ. Γεννηματά στη Βουλή: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί».
Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, που πλέον η διάστασή του δεν είναι μονοσήμαντη, δεν περιορίζεται δηλαδή στους δυστυχισμένους που αναζητούν απάγκιο στην Ευρώπη, αλλά προσλαμβάνει πολύπτυχη σημασία μείζονος εθνικού θέματος. Το θέμα, λένε, άπτεται της σταθερότητας των εθνικών συνόρων, καθώς η κατάσταση αποκτά δυναμική η οποία δύναται να τροφοδοτήσει την τουρκική επιθετικότητα, την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την «γκριζοποίηση» ευρύτερων περιοχών τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία (παρεμπιπτόντως κάτι που φοβάται και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας).
Ενδεικτικά αναφέρονται στο καλοκαιρινό επεισόδιο στα Ίμια, όταν προσάραξε εκεί βάρκα με μετανάστες, και προσέτρεξαν Έλληνες και Τούρκοι ταυτόχρονα. Στο τέλος υποχώρησαν και οι δυο, πάλι ταυτόχρονα, αφού… μοίρασαν… κατά το ήμισυ τους μετανάστες! Διερωτώνται τι θα συμβεί σε παρόμοια αμφισβητούμενη από την Τουρκία νησίδα, σε κάποιο παρεμφερές επεισόδιο το οποίο κάλλιστα μπορεί να στήσει η Τουρκία, για να εγείρει νέες αμφισβητήσεις.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι λύση
Ανησυχία τους διακατέχει και γι' αυτή καθ΄ εαυτή την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί λύση, αντιθέτως η παρουσία του προοπτικά μπορεί να καθιερώσει ένα νέο status quo στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα.
Η επιθετικότητά τους προς την κυβέρνηση απορρέει από την άποψη ότι αυτή έχει καθοριστικές ευθύνες για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε –διευκρινίζουν δε ότι δεν αναφέρονται στις «ευθύνες της Τασίας». Η ανάλυση που κάνουν εκτιμά ότι η κυβέρνηση επί οχτώ μήνες σπατάλησε αλόγιστα όλο το πολιτικό της κεφάλαιο, με συνέπεια σήμερα να μην μπορεί να παρουσιαστεί απαιτητική σε μια διαπραγμάτευση, «πολύ περισσότερο που έχει ανοιχτή την τρύπα της αξιολόγησης».
Τέλος θεωρούν πολιτική τους νίκη ότι έσυραν την κυβέρνηση σε συμβούλιο αρχηγών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης μετά από τη Σύνοδο.
Πάντως, σε ερώτηση του Liberal αν με τη σύγκληση των αρχηγών ξεκινάει μια περίοδος σύγκλισης και σε άλλα ζέοντα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, απάντησαν «καμιά σύγκλιση. Το Συμβούλιο Αρχηγών «δεν θα αποτελέσει σωσίβιο για τον κ. Τσίπρα»!
Κυβέρνηση: Σοβαρή πρόκληση, αλλά όχι και εθνική τραγωδία
Στην κυβέρνηση θεωρούν υπερβολικές τις ανησυχίες της κ. Γεννηματά. Δεν εκτιμούν ότι οι ανησυχίες της τεκμηριώνονται από τις καταστάσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί με την παρουσία του ΝΑΤΟ –πάντως αποφεύγουν να ερμηνεύσουν τις καταγγελίες της ως εγειρόμενες από αντιπολιτευτική σκοπιμότητα!
Αντιθέτως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη κυρίως στο ευρωπαϊκό τοπίο, ο κατακερματισμός του οποίου τροφοδοτεί τις δικές της ανησυχίες –αφού από την αρχή είχε αναγάγει το προσφυγικό ως ζήτημα της Ε.Ε.
Ελπίζει ότι οι δυνάμεις που αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους της θα μπορέσουν τελικά να δράσουν ενοποιητικά και κατευναστικά προς τις αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες, υπό την επήρεια ρατσιστικών και αντιδραστικών κομμάτων, υψώνουν πολιτικά –και πραγματικά– συρματοπλέγματα στον δρόμο των προσφύγων.
Θεωρούν ως πλέον ισχυρή σύμμαχο τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte (ο οποίος –θεωρητικώς– έχει αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης, λόγω του ότι η χώρα του ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία). Επίσης φίλια δύναμη θεωρούν τη Σουηδία, ενώ προσβλέπουν στην εποικοδομητική προσπάθεια του Προέδρου της Αυστρίας, Werner Faymann (είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην ομάδα Visegrad, αλλά κρατά τις ισορροπίες, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της χώρας αυτονομούνται υπό την επίδραση της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων).
Συμβούλιο Αρχηγών: «Γιατί όχι αφού το θέλει και ο Μητσοτάκης;»
Στην κυβέρνηση βρέθηκαν χωρίς επιχείρημα για την άρνηση του Συμβουλίου Αρχηγών, όταν είδαν ότι το ζήτησε και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ γνώριζαν ότι το ευνοούσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είναι βέβαια απορίας άξια η αρχική κυβερνητική άρνηση, που τροφοδοτήθηκε από τη σκέψη να μην θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση τελεί «υπό ομηρεία» και έχει απολέσει το αυτοδύναμο και αυτοκυβέρνητο.
(Φωτ.: Η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στον κ. Τσίπρα, το ίδιο θα κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε αυτό τα κλίμα και οι άλλοι αρχηγοί θα αποδώσουν στην κυβέρνηση ευθύνες!)
Αφενός το συμβούλιο αρχηγών θα την θωράκιζε, δείχνοντας στους Ευρωπαίους ότι πηγαίνει να διαπραγματευθεί εν ονόματι όλων των Ελλήνων, αφετέρου η όποια αποτυχία θα διαχεόταν –και θα διαμοιραζόταν– και στα υπόλοιπα κόμματα με τα οποία «συσκέφθηκε».
Τελικά, κρίνοντας από την τροπή των πραγμάτων και τις διαθέσεις, στο Συμβούλιο Αρχηγών δεν πρόκειται να επικρατήσει… αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα. Η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στον κ. Τσίπρα, το ίδιο θα κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε αυτό τα κλίμα και οι άλλοι αρχηγοί θα αποδώσουν στην κυβέρνηση ευθύνες!