Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρώτη κατά την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει φυσική παρουσία και σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι των 27 υπάρχουν και άλλα καυτά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των μεγάλων σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι 27 ηγέτες απηύθυναν κοινή επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών και δηλώνουν βαθιά συγκλονισμένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής. Φόρο τιμής απέτισαν και για τους γενναίους διασώστες που εργάζονται όλο το 24ωρο για να σώσουν ζωές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν Διάσκεψη Δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο. Και σε αυτή τη Διάσκεψη η Ελλάδαείναι στην πρώτη γραμμή για την υποστήριξη της Τουρκίας να κλείσει τις πληγές που άνοιξε στη χώρα ο καταστροφικός σεισμός.
“Θέλω να εκφράσω ακόμα μια φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες. Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αφορούν την ατζέντα του Συμβουλίου, καθώς και διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.
Εντωμεταξύ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μαζί με άλλους ηγέτες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Στη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι μετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί της Κροατίας , της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.
Επιτάχυνση στις παραδόσεις όπλων ζητά ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζλένσκι ο οποίος παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.
«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το άκουσα από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες... για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Έχω μια σειρά από διμερείς συνομιλίες τώρα, θα θίξουμε το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών», είπε.
Λίγο νωρίτερα, ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ανέφερε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ζήτημα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία «επιλύθηκε» κα πως θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες. Λεπτά αργότερα όμως ανασκεύασε την ανάρτησή του, λέγοντας ότι το ζήτημα «ενδέχεται να επιλυθεί».
Ο χρόνος λιγοστεύει για το Κίεβο καθώς «οι ρωσικές δυνάμεις ανακτούν την πρωτοβουλία και ετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη επίθεση στην περιοχή Λουχάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
"Καλωσήρθες στην ΕΕ, καλωσήρθες στο σπίτι σου», καλωσόρισε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας: «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο».
Ο Μισέλ δήλωσε πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να παράσχει τη «μέγιστη» υποστήριξη στην Ουκρανία. «Κατανοούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε στη συνέντευξη Τύπου.
Η υποδοχή του Ζελένσκι θύμιζε αυτή «ροκ σταρ», σύμφωνα με το Politico, αφού όλοι οι ηγέτες έσπευσαν να τον καταχειροκροτήσουν όταν έσπευδε για την «οικογενειακή φωτογραφία». Με εξαίρεση τον Ορμπάν, ο οποίος δεν σήκωσε καν τα χέρια του.
Hungarian Prime Minister #Orban did not applaud #Zelensky at the EU summit pic.twitter.com/vxV7X7d8vU
— Newsistaan (@newsistaan) February 9, 2023
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις.
Ό Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην ομάδα των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μαζί με τους ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Η μετανάστευση στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας
Από την άλλη, η μετανάστευση είναι και πάλι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς έχουν αυξηθεί οι ροές, η ικανότητα υποδοχής έχει φτάσει στα όρια της, η Ευρώπη ζητά αυστηρότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η Κομισιόν προτείνει επιτάχυνση στις διαδικασίες επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία παραπονούνται για αύξηση των δευτερογενών ροών.
Και στα δύο αυτά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυπώνει σαφείς θέσεις: Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, χωρίς να θίγονται δημοσιονομικά οι μικρότερες χώρες και η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους.
Είτε πρόκειται για φράχτη είτε για τεχνική υποδομή, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, μαζί με διάφορους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προέτρεψε την ΕΕ να διαθέσει χρήματα στα κράτη μέλη.
Η Βουλγαρία και άλλες χώρες κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χρειάζονται βοήθεια, είπε, αναφέροντας την ανάγκη για "ενίσχυση του συνοριακού φράχτη", καθώς και ενίσχυση του προσωπικού και του τεχνικού εξοπλισμού και της επιτήρησης.
"Οποιοσδήποτε φράχτης είναι τόσο καλός όσο και η παρακολούθησή του".
Η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης απαιτεί κάτι περισσότερο από τη φυσική υποδομή- περιλαμβάνει επίσης εκστρατείες αποτροπής και επαρκή ασφάλεια στα σύνορα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου: "Πρόκειται για πολύ περισσότερα από μια απλή συζήτηση για φράχτες".