ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΧΑ ψήφισαν μαζί για τη Novartis

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΧΑ ψήφισαν μαζί για τη Novartis

Με την πλήρη απομόνωση ήρθαν αντιμέτωποι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς τα «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια οδήγησαν την αντιπολίτευση στην αποχώρηση. Μαζί με την Χρυσή Αυγή ήταν τα μόνα κόμματα που παρέμειναν στην Ολομέλεια και αποφάσισαν τη συγκάλυψη της σκευωρίας, μέσω της επιστροφής της Δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, στη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, οδηγεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή για την υπόθεση NOVARTIS. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Αποχώρησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση αποκάλυψε πλήρως τη σκευωρία, την οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, προχώρησε σε μια μεγαλοπρεπή αναδίπλωση αποκάλυψε το εξής: «Εγώ λοιπόν έχω το θράσος να υπερβώ λίγο το θάρρος του Γαλιλαίου. Ακόμα κι αν με ρίξετε στην πυρά και με σταυρώσετε εγώ θα επιμένω. Το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών και ξαναλέω δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα». Η φράση του κ. Παπαγγελόπουλου ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως ένα βήμα να ρίξει τους τόνους, αφού πλέον τα περιθώρια στενεύουν και τα στοιχεία λιγοστεύουν.

Όσον αφορά στα της διαδικασίας, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε προχωρήσει από νωρίς σε μια ακόμη μεθόδευση, με ψηφοδέλτια ουσιαστικά «σημαδεμένα». Συγκεκριμένα, δια της εγέρσεως αποφάσισαν δίπλα στο «Όχι» (σ.σ. στην άσκηση δίωξης) να υπάρχει η φράση λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, μη επιτρέποντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση να ψηφίσει κατά της άσκησης δίωξης. 

Ως εκ τούτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία, ενώ και ο Γ. Αμυράς είπε πως θα αποχωρήσει και το Ποτάμι. 

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την Ολομέλεια ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδία με τη Novartis και την κοροϊδία που επιχειρείτε εναντίον του λαού. Αρκετά έως εδώ! Συνεχίστε αυτό το δρόμο μονοί σας. Η Κ.Ο. του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτή τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας κλείνοντας την ομιλία του.

Ο Ν. Δένδιας ζήτησε να αλλάξει το ψηφοδέλτιο και να βγει η επεξηγηματική παρένθεση, λόγω αναρμοδιότητας.
«Δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τοποθετηθούμε επί του ψευδεπίγραφου διλήμματος», τόνισε και προσέθεσε ότι «ο Κανονισμός λέει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη. Εδώ δεν καταγγέλλεται καμία πράξη ή καμία παράλειψη».

«Το όχι αυτό είναι αντίθετο με αυτό το οποίο πιστεύει συνολικά η μειοψηφία. Για εμάς δεν υφίσταται κανένα αδίκημα και γι' αυτό λέμε όχι», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ανοησία της πλειοψηφίας, η οποία θα καταγραφεί στον κατάλογο των γελοιογραφιών της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Ζήτησε, μάλιστα, την ύπαρξη μόνο μιας κάλπης και όχι δέκα που αποφάσισε η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων.  

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Μαντάς, υπενθυμίζοντας ότι και στην περίπτωση Παπαντωνίου το ψηφοδέλτιο έγραφε πάλι λόγω αναρμοδιότητας και σε αυτό συμφώνησε η αντιπολίτευση και ψήφισε. «Πώς αυτό ξαφνικά γίνεται αντισυνταγματικό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξηγήσει γιατί έχει άλλα σχέδια», συμπλήρωσε ο κ. Μαντάς.

Αργότερα, το λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε ότι πάνω από τη ΝΔ πλανιέται το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. «Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στη Βουλή όταν συζητιόταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ε. Αβέρωφ εξαιτίας των εσωκομματικών διαφωνιών είχε υποχρεωθεί να αποσύρει την ΚΟ της ΝΔ από την ψηφοφορία για να μην πλησιάσει κανείς την κάλπη» τόνισε για να λάβει την απάντηση του Ν. Δένδια: «Αν υπήρχε ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα. Θα υπήρχε ως ευλογία!».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ακόμα ότι οι πολλές κάλπες διασφαλίζουν την ελευθερία του βουλευτή να τοποθετηθεί και μίλησε για σκοπιμότητες από πλευράς ΝΔ. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία ταραχή στα κόμματα τα στελέχη των οποίων εμπλέκονται. Μιλάτε για σκοπιμότητες. Σκοπιμότητα είναι να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Εσείς για την Δικαιοσύνη λέγατε ύμνους και τώρα που δεν συμφωνεί με τις απόψεις», τόνισε.

Λίγο αργότερα η «μάχη» φούντωσε εκ νέου με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιχειρεί να πείσει ότι η ΝΔ ουδέποτε διαφώνησε για τη διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαβάζοντας τα πρακτικά επισήμανε μεν ότι ουδέποτε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ ουδέποτε συμφώνησε, είπε ότι είχε βάλει θέμα μόνο για τις δέκα κάλπες.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι έχει απολέσει κάθε αίσθηση νομιμότητας και κάθε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς με μία προσωπική δήλωση σε πολύ υψηλούς τόνους και με πολλές αιχμές επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιλογή του.
 
Τα ψηφοδέλτια είχαν τις εξής επιλογές:

- Ναι στη δίωξη (για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).

- Όχι στη δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν ως εξής: 

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία - δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία - δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την πρώτη πράξη και ένα "παρών" για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αν. υπουργό, Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων 

Για τον πρώην υπουργό, Σπυρίδωνα ''Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία - δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία - δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα "παρών" για την δωροδοκία - δωροληψία, ένα "παρών" για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Με βάση την σημερινή απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ