Το μήνυμα ότι μπαίνει «φρένο» στην εσωκομματική αντιπαράθεση και ότι πάνω απ' όλα έρχεται η ενότητα του κόμματος, επιχειρεί να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια εβδομάδα διαγραφών και έντονων συγκρούσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραπέμψει το ερώτημα της διαγραφής των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα στην Κεντρική Επιτροπή.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που εξελέγη από το συνέδριο, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Καταστατικού ζητά από την ΚΕ των 300 μελών να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.
Σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των εξής ποινών:
α) Αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος
β) Διαγραφή
Την ίδια ώρα πηγές της Κουμουνδούρου διεμήνυαν ότι «Δεν τοποθετούμαστε επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων».
Το Πειθαρχικό δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση της ΚΕ για τις διαγραφές.
Αναφορικά με διαδικασία επί της παραπομπής των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο όρισε για τον καθένα χωριστά τέσσερις τριμελείς ομάδες που θα αποφασίσουν τις ποινές. Βάσει των εισηγήσεων των επιτροπών αυτών θα προχωρήσει και η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Το παρασκήνιο
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο, με την κάθε πλευρά να ζυγίζει την κίνηση που θα κάνει πάνω στη σκακιέρα της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, ο Δ. Βίτσας, όπως αποκάλυψε, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του κόμματος για τα χρόνια πολλά, χωρίς ωστόσο να γίνουν αναφορές στο επίμαχο θέμα των διαγραφών.
«Δεν είπε κανένας ότι πρέπει όποιος διαφωνεί, διαγράφεται; Όλα αυτά τα ζητήματα θα έχει δοθεί μία απάντηση πολιτικά, εννοώ από την ηγεσία του κόμματος μέχρι τις 11 του μήνα μέχρι τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής πολιτικά και από εκεί και πέρα θα σταθεί απέναντι σε αυτήν την απάντηση» δήλωσε ο Δ. Βίτσας στο MEGA.
«Θα ήταν παράλογο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο ίδιο κόμμα με στελέχη και μέλη που προαναγγέλλουν την ίδρυση άλλου κόμματος ή που διακηρύττουν πως είναι αδύνατη η συνύπαρξη μας. Ας χωρίσουν οι δρόμοι μας και καλή τύχη» είπε στο Real News ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι
Ούτε διαγραφές, ούτε διάσπαση είναι το μήνυμα κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
«Θα πρέπει να μην πάμε το αμέσως επόμενο διάστημα όπως πηγαίνουμε μέχρι σήμερα, ούτε με μία διάθεση σύγκρουσης αλλά ούτε και με μία διάθεση διάσπασης προκειμένου να καταλήξουμε ενωμένοι την επόμενη μέρα» δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην ΕΡΤ.
«Το έχω πει δημόσια είμαι τελείως αντίθετος σε μία τέτοια λογική. Και οι διατυπώσεις και η ουσία των εκλεκτών και ιστορικών στελεχών και των τεσσάρων, κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτές που συνάδουν και στο κλίμα που πρέπει να έχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης στο Open.
«Το πρόβλημα μας είναι η σύνθεση κανείς δεν θέλει να διασπαστεί το κόμμα, πιστεύω», είπε η Θεανώ Φωτίου στον ΑΝΤ1.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 11-12 Νοεμβρίου, εκεί όπου όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.