Τόσο στους ευρωπαϊκούς όσο και στους ελληνικούς αγώνες ποδοσφαίρου η Αστυνομία καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και κυρίως ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Ειδικά σε αγώνες ευρωπαϊκού επίπεδου το ζήτημα της ασφάλειας έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, μιας και αυτοί διοργανώνονται με περισσότερη αίγλη και τα οφέλη των ομάδων είναι εμφανώς περισσότερα. Σπανίως παρατηρούνται στις διοργανώσεις αυτές ακραίες αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός, των αγωνιστικών χώρων από οργανωμένους οπαδούς.
Αυτό συμβαίνει διότι οι ποινές είναι αυξημένες και ο φόβος αποκλεισμού σαφώς μεγαλύτερος. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα δεν τηρείται το ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μη συμμόρφωση των ΠΑΕ στην έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους φιλάθλους.
Ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι παρόλο που απαγορεύεται η έκδοση εισιτήριου από άτομο που έχει καταδικαστεί για αθλητική βία αυτό δεν εφαρμόζεται ποτέ και η έκδοση γίνεται κανονικά. Θεωρώ ότι το εισιτήριο θα πρέπει να εκδίδεται ονομαστικά.
Στο παιχνίδι που έλαβε χώρα στην πατρίδα μας στις 16 Αυγούστου - το ευρωπαϊκό Super Cup - τα εισιτήρια χορηγήθηκαν με την εφαρμογή «ticket app»της ΟΥΕΦΑ για να υπάρχει ο ένας κάτοχος με πλήρη στοιχεία θέσης.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στους ελληνικούς αγώνες. Λύσεις υπάρχουν, τις έχουμε προτείνει πολλές φορές. Αυτό που πάει να εφαρμοστεί έχει πολλές ασάφειες, αλλά και σημαντικά προβλήματα.
Σήμερα, κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα ο έλεγχος γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και αν ο φίλαθλος αρνηθεί τον έλεγχο, ο νόμος προβλέπει να επεμβαίνει η ελληνική αστυνομία.
Με τις νέες διατάξεις καλείται η αστυνομία να αντικαταστήσει τις εταιρείες security. Δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης θα πληρώνει προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις – ΠΑΕ– στερώντας από αυτόν την ασφάλεια του.
Και διερωτώμαι, πώς θα γίνει αυτό με νέες προσλήψεις ή με περαιτέρω εξάντληση του προσωπικού;
Εν κατακλείδι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν βήματα όπως:
• Εγκατάσταση από όλες τις ομάδες τουρνικέ με βιομετρικά δεδομένα (αναγνώριση προσώπου),
• Σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης (κάμερες)
• Καθολική λειτουργία της επιτυχημένης εφαρμογής ticket app για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων
• Αλλά και ισόβιος αποκλεισμός των φιλάθλων που προκαλούν αθλητική βία.
Ένα αποτελεσματικότερο σύστημα συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ΠΑΕ και της Αστυνομίας σίγουρα θα βοηθούσε για την εξάλειψη της αθλητικής βίας.
* Ο Χρήστος Μαυραγάνης είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ