Ένα από τα πρόσωπα, οι χειρισμοί του οποίου, δημιούργησαν σύννεφα πάνω από το δυστύχημα των Τεμπών και ειδικότερα για την προέλευση της πυρόσφαιρας, είναι αναμφίβολα ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου. Τα ήξεις αφήξεις του από την αρχή της εμφάνισής του στη δημόσια σφαίρα προκαλούν ερωτηματικά και αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και το κύρος του ίδιου του πορίσματος για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Ενώ μετά τη γνωστή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος για το δυστύχημα των Τεμπών, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και πρόεδρος του Σιδηροδρομικού τομέα ισχυρίστηκε ότι «υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού» και προσέθεσε ότι «είναι άγνωστο πόσοι πέθαναν από τη φωτιά», χθες ανακοίνωσε την απόσυρση των αναφορών για την πυρόσφαιρα που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Ο ίδιος δήλωσε πως «δέχεται απειλές», ενώ προσέθεσε ότι «με το πρακτικό της 26ης Φεβρουαρίου το συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφασή του είχε επιμόνως ζητήσει από τον κύριο Ακού τη μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα. Ο κος Ακού αρνήθηκε το αίτημα αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να αναβάλει τη σχετική απόφαση».
Ο κ. Ακού είναι ο επικεφαλής του τομέα ασφάλειας και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Τι θα έκανε ο κ. Ακού σε περίπτωση που δεν τον είχε ακούσει ο κ. Παπαδημητρίου; Θα τον απειλούσε με την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου του ευρωπαϊκού οργανισμού; Το ρωτάμε καθώς ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε πως «έχω δεχθεί απειλές από αλλοδαπούς παράγοντες για να μη συνεχίσω την έρευνα».
Είχε προηγηθεί η επίσημη διάψευση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, τα οποία εμφανίζονταν στο πόρισμα να έχουν γνωμοδοτήσει για τις προσομοιώσεις για την ανάλυση των αιτιών της πυρόσφαιρας, τονίζοντας πως διαφωνούν και δεν είχαν ερωτηθεί για την αναφορά τους στο πόρισμα. Έτσι ο κ. Παπαδημητρίου οδηγήθηκε στην αφαίρεση από το πόρισμα του σημείου που αναφέρεται στην πυρόσφαιρα.
Τα όσα απίστευτα διαδραματίζονται γύρω από έναν οργανισμό που σκοπό έχει να «φωτίσει» την υπόθεση εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του. Αναρωτιόμαστε πώς γίνεται ο κ. Παπαδημητρίου να είχε μάθει λίγες μέρες πριν το πόρισμα ότι το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν είχε πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρόσφαιρας, και παρόλα αυτά να συναίνεσε να γίνει χρήση του ονόματος του πανεπιστημίου.
Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μετά και την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την ύπαρξη παράνομου φορτίου και την πυρόσφαιρα που «οφείλεται σε παράνομα εύφλεκτα υλικά» και τις διαψεύσεις των Πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας.
Υπενθυμίζεται πως στο έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητούνται απαντήσεις και για το ρόλο που διαδραμάτισαν η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων αλλά και το στέλεχος της Κώστας Λακαφώσης. Αυτή η διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς.
Και βεβαίως ενώ η κοινή γνώμη περίμενε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με την πυρόσφαιρα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ φαίνεται να μην προχώρησε στη στοιχειώδη επιστημονική και ενδελεχή έρευνα για να δώσει απαντήσεις που είχε ανάγκη η κοινωνία. Και το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα που έχει αναφερθεί ο κ. Παπαδημητρίου έχει υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση;
Για παράδειγμα, θυμόμαστε τα ήξεις αφήξεις για τη σύμβαση 717 και τη συμβολή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ερευνηθούν όλες οι παράμετροι της εθνικής τραγωδίας, αλλά αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα καθώς ο κ. Παπαδημητρίου είχε μιλήσει για την εν λόγω σύμβαση.
Συγκεκριμένα, αρχικά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ο κ. Παπαδημητρίου είχε εκφράσει την προσωπική άποψη ότι όλοι αυτοί που καθυστέρησαν την υλοποίηση της σύμβασης 717 «έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά». Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του αυτή είχε ξεκαθαρίσει πως αναφέρεται στην ανώτατη ηγεσία και όχι στα απλά στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.
Εν συνεχεία όμως προχώρησε σε διευκρινίσεις ως προς τη σχέση των δύο γεγονότων. Ειδικότερα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η σύμβαση 717 όντως θα δημιουργούσε πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, γιατί οι άνθρωποι πάντα σφάλλουν - έχουν ροπή προς το λάθος […] Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δυστυχήματα δεν συμβαίνουν και σε κομμάτια του σιδηροδρομικού δικτύου, όπου έχουν ολοκληρωθεί και το ETCS και η τηλεδιοίκηση, δηλαδή πάντα μπορεί να γίνει κάτι. Δεν μπορώ να πω όμως ότι είναι αιτιώδης ο σύνδεσμος, ότι εάν είχε γίνει η 717, δεν θα είχε γίνει το ατύχημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (άρθρο 41), αναφέρεται ότι εξετάστηκαν και άλλα στοιχεία που σίγουρα επηρέαζαν το πλαίσιο στο οποίο το δυστύχημα έλαβε χώρα (π.χ. εξέλιξη της σύμβασης 717, χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων, εθνικοί και ενωσιακοί μηχανισμοί ελέγχου στα επενδυτικά έργα), όμως έπειτα από αρχική αξιολόγηση, αποφασίστηκε να μην γίνει ανάλυση, καθώς είναι λιγότερο σχετικά για την άμεση βελτίωση του σιδηροδρομικού συστήματος, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν προβληματισμό και ερωτηματικά, καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται εντυπώσεις σε πρώτη φάση, οι οποίες εν συνεχεία «διασκεδάζονται» μέσω διαφορετικών δηλώσεων. Και σίγουρα δεν τιμούν τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και προκαλούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, την οποία οι λάτρεις της συνωμοσιολογίας εκμεταλλεύονται, γύρω από την απαραίτητη και αναγκαία διερεύνηση των ακριβών αιτιών της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Μιας τραγωδίας που δεν πρέπει να επαναληφθεί και που όλοι οφείλουν από σεβασμό στους νεκρούς και τους συγγενείς τους να αναζητήσουν και να βρουν την αλήθεια.