Τα μηνύματα που εκπέμπει στις διεθνείς επαφές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Κυρ. Μητσοτάκης

Τα μηνύματα που εκπέμπει στις διεθνείς επαφές

Με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και αιχμή την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, πορεύεται η Αθήνα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, που είναι στραμμένο στις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συναντήθηκε στο περιθώριο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και κατόπιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ήρθαν να συμπληρώσουν ένα παζλ διεθνών επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού, που άρχισαν από τις πρώτες ημέρες της μεσανατολικής κρίσης, με τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο και στη συνέχεια με τη συνάντησή του με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ένας κύκλος επαφών, με κεντρικό στόχο να επικοινωνήσει την πάγια θέση της Αθήνας, που κινείται στον διπλό άξονα καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, από τη μία πλευρά και την προστασία των αμάχων, με σεβασμό, όμως, στο ανθρωπιστικό δίκαιο, από την άλλη.

Τα μηνύματα που από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση ήταν, άλλωστε, σαφή. Η Αθήνα στήριξε ξεκάθαρα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε μια φρικιαστική επίθεση, χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς, ωστόσο τη διαχώρισε πλήρως από τον Παλαιστινιακό λαό, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και την προστασία των αμάχων.

Τα τελευταία 24ωρα, η Ελλάδα έβαλε στην «εξίσωση» της θέση της έναν ακόμη παράγοντα. Στέλνοντας σαφές μήνυμα, πλέον και προς το Ισραήλ, παρά την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τραγικές τις συνέπειες της ισραηλινής απάντησης, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι το Ισραήλ έχει μεν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά έχει σημασία ο τρόπος, που το κάνει.

Επιδιώκοντας να διατηρήσει σε κάθε επίπεδο τον ενεργό ρόλο, που της αναλογεί, η Αθήνα βάζει πλέον στην ατζέντα των θέσεών της και την επόμενη ημέρα στην περιοχή. Με γνώμονα τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την πάγια ελληνική θέση για την επίλυση του μεσανατολικού, με τη δημιουργία δύο κρατών.

Τη θέση αυτή, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη στο Παρίσι, παρότι είναι σαφές ότι έως σήμερα παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, που καλούνται να διευθετηθούν πολύ νωρίτερα από την επανέναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας, μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα επιχειρεί να είναι παρούσα και στη βοήθεια, που η διεθνής κοινότητα καλείται να παράσχει στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, που βαθαίνει μέρα με την ημέρα. Η Ελλάδα, έχοντας ήδη αποστείλει με C130, ένα πρώτο φορτίο βοήθειας, δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε μια αποστολή, που θα ακολουθήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο.

Επιχείρηση, που σήμερα μοιάζει εξαιρετικά σύνθετη, με βασικά της στοιχεία, όπως η ασφάλεια, αλλά και πρακτικά, όπως το ποιος και που θα παραλάβει τις προμήθειες, να βρίσκονται στον αέρα. Αν αυτά τα ζητήματα επιλυθούν, τότε και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση «κοιτά» και προς την πλευρά της Άγκυρας. Με τη στάση της Τουρκίας να διαφοροποιείται πλήρως από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελληνική διπλωματία διερευνά το ενδεχόμενο η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι, που έως σήμερα, πάντως, δεν προκύπτει.

Την Δευτέρα, στην Άγκυρα μεταβαίνει ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να διεξαγάγει συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.