Τα νέα βίντεο, η στρατηγική της κυβέρνησης και οι αντιθέσεις της αντιπολίτευσης

Τα νέα βίντεο, η στρατηγική της κυβέρνησης και οι αντιθέσεις της αντιπολίτευσης

Ο καταιγισμός νέων στοιχείων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχεδόν δύο χρόνια μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όχι μόνο πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εξέλιξη με τις εκκρεμότητες των κοινοβουλευτικών διεργασιών «ανοιχτές», αλλά αναπροσαρμόζουν και τη στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, όπως και της δικαστικής έρευνας, βρίσκονται πλέον τα νέα βίντεο που καταγράφουν τις κινήσεις της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινηθεί προσεκτικά μπροστά στα νέα δεδομένα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη δική της επιχειρηματολογία, ότι δηλαδή η έννοια της συγκάλυψης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και ότι η ίδια έχει παράσχει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προχωρήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης και των πραγματογνωμόνων. Άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη διερωτώνται για παράδειγμα, τι λόγο θα είχε η κυβέρνηση να μην βγουν αυτά τα βίντεο στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θεσμικότητα και ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει τις απαντήσεις.

«Ο τελευταίος ο οποίος θα είχε όφελος από αυτή την καθυστερημένη εισφορά των βίντεο αυτών, υπό τον όρο να είναι γνήσια, ο τελευταίος που «κέρδισε» από αυτή την καθυστερημένη κατάθεση είναι η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας τον τόνο. Στην κυβερνητική θέση προστίθεται, ταυτόχρονα, και η αντίφαση την οποία επιδεικνύει η στάση της αντιπολίτευσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι έως τώρα οποιοδήποτε στοιχείο ερχόταν στη δημοσιότητα, μεταξύ αυτών ακόμη και φήμες ή εικασίες, υιοθετούνταν άκριτα από τα κόμματα, που κατέληγαν σε συμπεράσματα και μιλούσαν για συγκάλυψη.

Αντιθέτως, στο θέμα των βίντεο, η αντιπολίτευση δηλώνει εν αναμονή της γνησιότητάς τους. Βάσει αυτού, αλλά και της υπενθύμισης ότι η δικογραφία για την οποία η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για απόκρυψη στοιχείων, ήταν σε γνώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναφερθεί σε αυτά, εξελίσσεται και το κυβερνητικό «πρέσινγκ» στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας και αναζήτηση σωσιβίου για την πολιτική του επιβίωση και να δηλώνει ότι πλέον έχει περάσει στην «όχθη του λαϊκισμού».

Με αιχμή της στρατηγικής του την επιμονή στις δικαστικές αποφάσεις και τη δικαστική έρευνα, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει και την στάση του στις κοινοβουλευτικές «μάχες», που ακολουθούν. Ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προγραμματιστεί η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τις αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος στο επίκεντρο, ενώ η δημοσιοποίηση των πορισμάτων προς τα τέλη του μήνα από το ΕΜΠ θα «ξεκλειδώσει» και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, με το σύνολο, όπως φαίνεται, των κομμάτων να προσυπογράφουν.

Και τα δύο αυτά θέματα έχουν αναδείξει τις αντιθέσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, οδηγώντας και σε μια τακτική διαγκωνισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να συμφωνούν μεν ότι απαιτούνται και οι δύο κινήσεις, να διαφωνούν όμως στο «πως» και «πότε» θα έπρεπε να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες τους. Ο κοινός παρονομαστής για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι η κατηγορία της συγκάλυψης προς την κυβέρνηση, με διαφορετικές, όμως, στοχεύσεις και προτεραιότητες, όπως γίνεται απολύτως σαφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εν αναμονή των κοινοβουλευτικών διεργασιών και των δικαστικών εξελίξεων έχει περάσει στους υπουργούς του το μήνυμα της απρόσκοπτης συνέχισης του κυβερνητικού έργου – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή τα μέτρα για τα κρυπτονομίσματα ή ακόμη και οι επικείμενες ανακοινώσεις τους υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές των υπερωριών - πρόκειται από το βήμα της Βουλής να πει «ναι» στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ως μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα μπει εμπόδιο σε καμία κοινοβουλευτική ή άλλη έρευνα, ακόμη κι αν πρόκειται για πλημμέλημα, όπως ακριβώς είπε «ναι» και στην εξεταστική επιτροπή για την σύμβαση 717 – παρότι η εξέλιξή της δεν αξιολογήθηκε ως θετική από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Καταλύτης» για την στρατηγική, που θα επιλέξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ως απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας, όταν αυτή κατατεθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα είναι και τα νέα δεδομένα, που θα προκύπτουν και από τα πορίσματα του ΕΜΠ, όπως και από την επεξεργασία των τελευταίων βίντεο, που δημοσιοποιήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η επιμονή στα συμπεράσματα των ερευνών και της Δικαιοσύνης θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τη βάση των απαντήσεων, που το Μέγαρο Μαξίμου θα δίνει εντός και εκτός Βουλής.