Τα power games στο ΠΑΣΟΚ και η μάχη για την κυριαρχία

Τα power games στο ΠΑΣΟΚ και η μάχη για την κυριαρχία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά, ωστόσο οι «ασθένειες» που το συνοδεύουν από το μακρινό παρελθόν έκαναν για μια ακόμη φορά την εμφάνισή τους στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Τα power games ανάμεσα σε προεδρικούς (Φ. Γεννηματά) και αντιπολίτευση (Ανδρουλάκης, Κωνσταντινόπουλος) έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Γεννηματά έχει συγκαλέσει την Τρίτη σε συνεδρίαση τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου αφενός να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους και αφετέρου να μετρήσει τις δυνάμεις της, αλλά και να πιέσει την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτή, πάντως, δεν δείχνει να… ιδρώνει και ιδιαίτερα, καθώς γνωρίζει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τον συνολικό έλεγχο του κόμματος. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Γεννηματά, απευθυνόμενη, προς την ΚΠΕ ζήτησε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να γίνει με συνέδρους «διορισμένους», ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις. Αυτό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αυτομάτως θα σήμαινε ότι η πρόεδρος του κόμματος θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να «ελέγξει» το συνέδριο. Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονταν υπό την πλήρη έλεγχό της, κάτι που αυτή την στιγμή δεν συμβαίνει.

Την ίδια ώρα, η εσωκομματική αντιπολίτευση, που διαθέτει μεγάλο έρεισμα στα όργανα αντιλαμβανόμενη τις προθέσεις της κυρίας Γεννηματά αντέδρασε. «Κατέβασε» δική της πρόταση, την οποία ωστόσο απέρριψε μονομιάς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Και εδώ ξεκίνησαν τα συντροφικά μαχαιρώματα. Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι στόχος τους δεν είναι άλλος από ένα «πολιτικό συνέδριο», ανοικτό στους πάντες, ακόμα και σε κόμματα (Ποτάμι) ή πρόσωπα (Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου) που αυτή την στιγμή δεν επιθυμούν να συμπράξουν με την Χαριλάου Τρικούπη. Αφού, λοιπόν, λάβει χώρα αυτό το «πολιτικό συνέδριο», σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα όργανα, μια και προηγουμένως θα έχει αποφασιστεί το πολιτικό στίγμα. Δηλαδή με ποιον θα πάει το ΠΑΣΟΚ: με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ΝΔ ή θα αποφασίσει μοναχική πορεία, με στόχο την επιστροφή στα ποσοστά προ κρίσης.

Στα πηγαδάκια της ΚΠΕ ακούστηκαν, μάλιστα, η άποψη ότι η κυρία Γεννηματά επιθυμεί το κόμμα να παραμείνει «κλειστό» στα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης η ηγεσία επεξεργάζεται… μετεκλογικό σχέδιο για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να γίνει το κόμμα «προεδρικό» και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό ότι ακόμα όταν στην συνεδρίασης της ΚΠΕ αποχώρησαν τα στελέχη προσκείμενα στην Γεννηματά (ακούγεται ότι οι κκ Όθωνας και Πρωτόπαπας έλεγαν και στους υπόλοιπους να φύγουν από την αίθουσα, ακόμα και στο μέλος του προεδρείου και βουλευτή, Μιχάλη Τζελέπη), οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά την διαδικασία και ψήφισαν το κείμενο της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να «παιχθούν» νέα εσωκομματικά επεισόδια, με «θύμα» φυσικά το κόμμα και την συσπείρωσή του. Εξάλλου στην χώρα μας δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την τάση να χύνουν την καρδάρα με το γάλα…

(Φωτογραφία: Sooc)